Kaip išradingai dekoruoti namus Kalėdoms

Kas kuria kalėdinę nuotaiką – nedideli akcentai ar grandiozinės dekoracijos?

Konsultuoja interjero namų „Retroforma“ įkūrėja, dizainerė Lina Kalinauskaitė Forsman

Staltiesė ir takeliai

Kiekviena šeimininkė turi baltą staltiesę. Ji yra ypač šventiška, bet ja užtiesus stalą, visada baisu, kad svečiai šios neapipiltų raudonu vynu. Kalėdoms nebūtina rinktis baltos spalvos – galite stalą papuošti ir kita stilinga, aktualios spalvos staltiese. Aš pasirinkau netradicinį atspalvį Kalėdoms – šiuo metų laiku ypač madingą tamsią vandens mėlyną spalvą. Tokia staltiesė puikiai dera su eglės šakų melsvumu.

„Retroformos“ salono nuotr.

Jei vis tik rinksitės baltą staltiesę, tuomet kaip spalvos akcentą naudokite spalvotą takelį. Jį galite tiesti skersai ar iššilgai stalo.
Labai prašau, naudokite linines servetėles, o ne dekoruotas popierines. Servetėles dėkite ant lėkštės, taip sutaupysite vietos ant stalo; perkiškite jas per žiedą, gražiai sulanktykite ar perriškite kaspinėliu.

„Retroformos“ salono nuotr.

Servetėlės žiedas

Kada, jei ne per Kalėdas pasipuošti iš esmės ir savo servetėles perverti servetėlių žiedais? Servetėlių žiedai gali būti proginiai ar universalūs, tinkantys prie jūsų namų stilistikos. O jei žiedų neturite, tai servetėles galite perrišti kaspinėliu ar perverti sausainiu su svečio vardu.

„Retroformos“ salono nuotr.

Padėkliukas po lėkšte

Aš po lėkšte dedu pintą apvalų padėkliuką. Tokio padėkliuko fone lėkštė atrodo prabangiau. Jei apvalaus neturite, dėkite stačiakampį, galite tiesti ir išlygintą lininę servetėlę po lėkšte. Tai suteikia kiekvieno svečio vietai ypatingos reikšmės ir rodo mūsų dėmesį jam.

„Retroformos“ salono nuotr.

Žvakės

Ant Kalėdinio stalo žvakės yra privalomos. Virpanti šviesa sukuria jaukumą, nuteikia ramybei ir taikai. Nebūtina statyti ant stalo tradicinių aukštų sidabrinių kandeliabrų. Stalui dekoruoti galite rinktis ir labai mažas, su Kalėdine atributika arba be jos, arbatines žvakides, primenančias stiklinę. Arbatinės žvakidės, išdėliotos po visą stalą, neužstos priešais sėdinčio žmogaus ir sukurs labai jautrią stalo nuotaiką.

„Retroformos“ salono nuotr.

Advento vainikas

Advento vainikas yra gražus Kalėdų laikotarpio aksesuaras. Jis puošia stalą, o labai praktiškiems gali atstoti ir Kalėdų eglutę. Aš savajį padėjau ant padėklo, apkaišiau imbieriniais sausainiais, į vidų įstačiau žvakidę. Tradiciškai laikantis advento tradicijos, reikėtų statyti 4 žvakes, po vieną žvakę kiekvienai savaitei, bet jei šį vainiką turite tik dėl grožio, tai dėkite tiesiog turimą namuose žvakidę.

„Retroformos“ salono nuotr.

Šventei reikia tiek nedaug

Puoškite ne tik eglutes, bet ir savo kepinius. Cukriniu glajumi, sidabriniais ar auksiniais valgomais karoliais puoškite keksiukus ir sausainius. Jie tobulai derės prie stalo ir visų namų šventinės nuotaikos. Į savo turimus indus pridėkite šventinių skanėstų. Vaikams labai patiks juos padėlioti, o po to ir suvalgyti.

„Retroformos“ salono nuotr.

Šventinėms kompozijoms panaudokite kitus namuose esančius didesnius objektus. Ant pjedestalų ar netgi ir sofos staliukų užkeltos žvakidės, Kalėdų eglutė, pamerkta į didžiulę vazą, įgaus šventiško didingumo.

Taigi, apsidairykite aplinkui – kokius namie esančius baldus, daiktus galėtumėte perstumdyti ar sugrupuoti šventiškai nuotaikai sukurti?

Šiai reikės eglutės, staltiesės, advento vainiko, žvakių ir būtinai – imbierinių sausainių.
Gražių Jums švenčių!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis