Žiemos siaubas – šlapimo takų infekcija

Negydomas ar netinkamai gydomas šlapimo pūslės uždegimas ne tik gali apsunkinti gyvenimą, bet ir komplikuotis inkstų uždegimu ar net rimtesniais sveikatos sutrikimais.

Konsultuoja Medicinos klinikos “Narmeda” gydytojas urologas Marius Anglickis

Tikriausiai beveik kiekviena moteris žino ką reiškia dažnas ir skausmingas šlapinimasis. Kartais skausmas toks didelis, jog kiekvienas šlapimo lašas prilygsta šimtams adatos dūrių. Įvairių tyrimų duomenimis 60-80 proc. moterų bent kartą gyvenime patyrė šlapimo pūslės uždegimo kančias. Negydomas ar netinkamai gydomas šlapimo pūslės uždegimas ne tik gali apsunkinti gyvenimą, bet ir komplikuotis inkstų uždegimu ar net rimtesniais sveikatos sutrikimais.

Didžiausia problema - savigyda

Kartais šlapimo pūslės infekcija pasireiškia nežymiais simptomais, tačiau dažniausiai šlapimo pūslės uždegimas prasideda pilvo apatinės dalies skausmu, nedideliu karščiavimu ir dažnu bei labai skausmingu šlapinimusi lašais. Pradžioje simtomai būna nežymus, bet dauginantis bakterijoms ir progresuojant uždegiminiam procesui simptomai sustiprėja. Ilgainiui šlapinimasis pasidaro toks skausmingas, kad moterys net bijo šlapintis. Šlapimo pūslės uždegimo metu gali pasirodyti kraujo šlapime.

Tai bene labiausiai moteris gąsdinatis simptomas. Kai kurias moteris net apima panika, kad jos mirtinai nukraujuos. Negydoma ar netinkamai gydoma šlapimo pūslės infekcija gali komplikuotis stipriu karščiavimu, ūminiu inkstu uždegimu, lėtiniais šlapimo takų uždegimais ar net susiformuoti inksto pūlinys. Tuomet laukia ilgalaikis gydymas ligoninėje ar net chirurginės intervencijos. Deja, labai dažnai pajutusios pirmuosius infekcijos simptomus moterys kreipiasi ne į medikus, o į vaistininkus. Pagal dabar galiojančius teisės aktus vaistinkai be gydytojo žinios negali parduoti antibiotikų, todėl labai dažnai moterys “gydomos” tik žoliniais preparatais ir spanguolių ekstraktais. Netinkamai gydant uždegimą jis gali įsisenėti ir tapti nuolatinis moters palydovas. Kaip taisyklė tokioms moterims peršalus ar nusilpus imuninei sistemai paūmėja uždegiminiai reiškiniai.

XXI amžiaus pavojus – rezistentiški mikrobai

Svarbiausias ginklas gydant ūminį cistitą – tinkami antibiotikai. Tik antibiotikai greitai bei efektyviai sunaikina šlapimo pūslėje išvešėjusias bakterijas. Spanguolės ir šlapimo takus dezinfekuojančios arbatos tik sustiprina antibiotikų veikimą bei pagreitina sveikimą.

Paskyrus tinkamus antibiotikus simptomai pradeda lengvėti jau per kelias valandas nuo vaistų išgėrimo. Deja, dėl dažno ir atsainaus antibiotikų vartojimo vis dažniau susiduriama su antibiotikams atspariomis bakterijomis. Kiekviena moteris tūrėtų žinoti, kad pradėjus antibiotikų kursą būtina paskirtus vaistus baigti gerti net ir tuomet, jei nebejaučiate jokių simptomų. Tik tvarkingas antibiotikų vartojimas visiškai sunaikins patologines bakterijas, neleis atsinaujinti ligai ir užkirs kelią antibiotikams atsparių mikrobų atsiradimui jūsų organizme. Apie galima bakterijų atsparumą antibiotikams reikėtų pagalvoti kada šlapimo pūslės infekcijos simptomai neišnyksta per 4 – 5 paras nuo antibiotikų vartojimo pradžios. Tuomet būtina kreiptis į gydytoją urologą, kuris atliks šlapimo pasėlį ir pakoreguos antibakterinį gydymą.

Geriausia apsauga – tinkama higiena

Šaltuoju metų laiku dažnai gerkite šlapimo takus dezinfekuojančias arbatas, spanguolių produktus, stiprinkite imuninę sistemą bei venkite peršalimų. Svarbiausia priemonė kovoje su šlapimo takų infekcija – tinkama higiena. Šlapimo takų infekcijos kamuojama moteris tūrėtų gerti daug skyščių ir reguliariai bent kas dvi valandas pasišlapinti. Dažnai šlapimo takų infekcijomis sergančioms moterims būtina šlapintis kiekvieną sykį po lytinio akto ir apsiprausti po dušu. Jei dažnų šlapimo takų infekcijos paūmėjimų priežastis – lytiniai santykiai, tuomet skiriama ilgalaikė antibiotikų terapija.

Dažniausi šlapimo pūslės uždegimo sukėlėjai yra iš tiesiosios žarnos į šlapimo takus patekusi žarnyno flora, todėl po tualeto šluostytis reikėtų iš priekio atgal. Niekada nereikėtų šluostysis su ta pačia servetėle. Nuolat šlapimo takų infekcijomis sergančioms moterims reikėtų vengti lepinimosi vonioje. Vietoje to rekomenduojamas prausimasis po dušu. Menstruacijų metu rekomenduojami tamponai. Nenaudokite prigludusių ir iš sintetinės nekvėpuojančios medžiagos pagamintų apatinių. Juose kaupiasi drėgmė ir susidaro tinkamos sąlygos daugintis mikrobams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis