J. Turturro: aktorius kaip chirurgas, pamiršti tekstą – rizikinga

Aktorius kaip chirurgas, kuris turi preciziškai ruoštis savo darbui. Taip sako amerikiečių aktorius Johnas Turturro. Tiesa, naujausias aktoriaus vaidmuo – visiška priešingybė šiems jo žodžiams. Italų meistro Nanni Moretti filme „Mano mama“ jis vaidina aktorių Barį, filmavimo aikštelėje nuolat pamirštantį scenarijaus tekstą ir vedantį iš kantrybės kūrybinę grupę.

Kanų kino festivalyje pristatyta „Mano mama“ Lietuvos kino teatruose pasirodys sausio 15 dieną.

Tragikomiškas N. Moretti filmas pasakoja apie kino režisierę Margeritą, kurios gyvenimas pradeda slysti iš rankų. Ji išsiskiria su gyvenimo draugu, nesutaria su dukterimi, o ligoninėje paskutines savo dienas gyvena jos mama. Negana to, į kuriamo filmo aikštelę ji pasikviečia garsų Holivudo aktorių Barį, kuris, pasirodo, yra visiškas žioplys ir egocentrikas.

Plevėsą Barį įkūnijantis J. Turturro teigia, kad per savo karjerą matė daugybė panašių kolegų – pamirštančių žodžius, nepasiruošusių vaidmeniui, įnoringų ir nuolat prieštaraujančių ne tik režisieriams, bet ir operatoriams, garsistams, apšvietėjams.

„Šis mano vaidmuo paremtas daugybe žmonių, esu matęs panašių atvejų. Būna aktorių, kurie išgyvena blogų dienų ir nuolat priešgyniauja aikštelėje. Būna tokių, kurie nėra pasiruošę filmavimui, nors ir turėtų. Kurie geria arba yra vieniši. Tai profesinė rizika“, – sako J. Turturro.

Kino platintojų archyvo nuotr.

Ne vieną komišką vaidmenį kine sukūręs aktorius prisipažįsta, jog ir pats yra turėjęs konfliktų su režisieriais, tačiau savo darbui jis visada būdavo puikiai pasirengęs. Tiesa, aktorystė, pasak jo, yra grubus verslas. Jis nenorėtų, kad tokį gyvenimo kelią pasirinktų jo vaikai.

Brolių Coenų, Woody Alleno, Martino Scorcese’ės, Spike’o Lee filmuose vaidinęs J. Turturro, pasak režisieriaus N. Moretti, buvo idealus pasirinkimas jo naujausiam filmui. Jo negąsdino faktas, kad amerikiečių aktorius puikiai žinomas, yra kino žvaigždė.

„Režisieriai, kurie yra sukūrę mažiau filmų, abejoja ir bijo kviestis tarptautines žvaigždes. Tačiau aš ne toks. Aš paskambinau Johnui, nes jis man labai patinka, patinka jo vaidybos stilius, kuris atrodo toks nenatūralus. Jis matė mano filmus, o tai mane nuramino. Be to, jis yra ir režisierius, o dirbti su aktoriais, kurie ir režisuoja, labai malonu. Taip lengviau suprasti vienas kitą“, – sako N. Moretti.

Kino platintojų archyvo nuotr.

Režisierius neslepia, kad naujausias jo filmas, kaip ir ankstesnieji, turi nemažai autobiografinių motyvų. Montuojant priešpaskutinį filmą „Turime popiežių!“ (2011) mirė režisieriaus motina, todėl „Mano mama“ yra savotiškas atsisveikinimas ir susitaikymas su mylimo žmogaus netektimi, o pagrindinį vaidmenį atlikusi italų aktorė Margherita Buy – režisieriaus alter ego.

„Visos mano istorijos yra kažkiek autobiografinės. Tačiau šį kartą nenorėjau būti filmo centre kaip aktorius. Kodėl moteris? Manau, kad šią istoriją buvo įdomiau papasakoti iš moters perspektyvos, per tris moterų kartas – Margeritą, jos motiną ir dukrą“, – teigia režisierius, filme „Mano mama“ pasirinkęs epizodinį sūnaus vaidmenį.

„Mano mama“ pavasarį buvo pristatyta Kanų kino festivalyje, ten laimėjo Ekumeninės žiuri prizą. N. Moretti jau yra laimėjęs „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „Sūnaus kambarys“ (2001).

Lietuvos kino teatruose „Mano mama“ pradedamas rodyti nuo sausio 15 dienos.
Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=eM46OyOakzI

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis