Legendinė „ABBA“: tada ir dabar. Šeiminės dramos, scenos baimė ir sukrauti turtai

Kaip susiklostė legendinės XX amžiaus grupės dalyvių gyvenimai po to, kai kolektyvas iširo.

ABBA“ yra vienas sėkmingiausių kolektyvų per visą populiariosios muzikos istoriją ir pati populiariausia Skandinavijoje sukurta grupė. Vokalistė Agnetha Fältskog, vokalistas ir gitaristas Björnas Ulvaeusas, klavišininkas ir vokalistas Benny Anderssonas ir vokalistė Anni-Frid Lyngstad muzikos pasaulį tiesiog šturmavo, praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje įsibraudami į viso pasaulio geriausių kūrinių dešimtukus.

Scanpix

Pirmoji sėkmė Švedijos ansambliui nusišypsojo 1972 metais, įrašius kūrinį „People Need Love“. Kvarteto tarptautinio populiarumo pradžia siejama su jo pergalė 1974 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse, kur jie pristatė kūrinį „Waterloo“. Vėliau buvo singlas „S.O.S.“, kuris pakėlė grupę į aukščiausias Anglijos hitų parado vietas, paskui pasirodė tokios dainos kaip „Mamma Mia“, „Dancing Queen“, „Money Money Money“ ir daugybė kitų kompozicijų, kurios iki šiol prisimenamos ir mylimos visame pasaulyje.

Vida Press

„ABBA“ tapo pirmuoju kolektyvu Europoje, kuris išsikovojo lyderio pozicijas visų anglakalbių šalių geriausių dainų lentelėse. Aštuntas dešimtmetis netgi pradėtas vadinti „ABBA“ dešimtmečiu. Kiekvienas kvarteto pasirodymas viešumoje tapdavo įvykiu, o naujas įrašas – hitu. 1982 metų rudenį išleidę rinkinį „The First Ten Years“ muzikantai pažymėjo grupės dešimtmetį, po ko kiekvienas jų užsiėmė soline karjera. Pasakojame, kaip susiklostė legendinio kvarteto dalyvių gyvenimai kolektyvui iširus.

Vida Press

Agnetha Fältskog (65 m.)

Vida Press

Sėkmingą muzikinę karjerą Agnetha Fältskog pradėjo būdama vos penkiolikos. Dar gerokai prieš susikuriant grupei „ABBA“ dainininkė suspėjo sublizgėti daugybėje muzikos kolektyvų ir tapti populiaria Švedijoje.

Subyrėjus legendiniam ketvertukui, dainininkė įrašė kelis solinius albumus švedų ir anglų kalbomis, paskui iš muzikos pasaulio ilgam išnyko. Mergina ne kartą buvo prisipažinusi, kad pavargo nuo dainavimo ir netgi ėmė bijoti prieiti prie mikrofono. Jai prireikė kelerių metų, kad atsigautų po intensyvaus gastrolių grafiko ir žiniasklaidos spaudimo.

Scanpix

1996 metais dainininkė nutraukė tylą ir išleido autobiografiją, o dar po dviejų metų – muzikinį albumą su geriausiomis savo dainomis. 2004 metais Agnetha įrašė rinkinį „My Colouring Book“, kurį sudarė septintojo dešimtmečio hitų naujos versijos. Jis buvo labai šiltai sutiktas muzikos kritikų, taip pat iškart pateko į daugelio Europos šalių geriausių dainų dešimtukus.

2013 metais Švedijos žvaigždė užbaigė savo albumą „A“, į kurį pateko tik naujos kompozicijos. Kai išėjo albumas, Agnetha vėl susidomėjo Švedijos kvarteto gerbėjai, o televizijos kompanija ВВС nufilmavo dokumentinį filmą „Agnetha: Abba and After“, kuris skirtas dainininkės gyvenimui.
Šiuo metu buvusi populiaraus ketvertuko solistė toliau užsiima muzikine veikla. Gyvena ji Stokholmo priemiestyje, domisi joga, astrologija, jodinėjimu ir kartu su anūkais dažnai dainuoja savo populiarius jaunystės hitus.

Su dukra Linda.
Scanpix

Dainuodama grupėje ištekėjo už šios nario Björn Ulvaeusaso (1971 m. – 1980 m.), su juo susilaukė 2 vaikų, vėliau šeimą sukūrė su Tomu Sonnenfeldtu (1990 m.– 1993 m.).

Björnas Ulvaeusas (70 m.)

Scanpix

Likus dar dešimčiai metų iki „ABBA“ atsiradimo Björnas Ulvaeusas pradėjo pasirodymus estradoje ir jau buvo spėjęs padirbėti su daugeliu sėkmingų Švedijos grupių. Be muzikos Björnas visada domėjosi užsienio kalbomis. Įdomu, kad Švedijos ketvertuko pasaulinio populiarumo metais jis buvo vienintelis, kuris kalbėjo angliškai.

Vida Press

Björnas Ulvaeusas ir jo kolega Benny Anderssonas demonstravo tikros draugystės pavyzdį – pradėję bendrą kūrybinę veiklą dar likus nemažai laiko iki grupės „ABBA“ susikūrimo, jie iki šiol sėkmingai bendradarbiauja. Buvę solistai devintojo dešimtmečio pabaigoje dirbo su grupės „Gemini“ projektu, parašė šiam kolektyvui kelias kompozicijas. 1989 metais būtent į juos kreipėsi prodiuserė Judy Craymer, kuriai kilo idėja remiantis legendinės grupės dainomis sukurti miuziklą „Mama Mia!“
Šiandien Björnas Ulvaeusas ir Benny Anderssonas laikomi vienais turtingiausių žmonių Švedijos šou versle. Jie įsteigė nuosavas kompanijas ir užsiima prodiusavimu. Vis dėlto, pastaruoju metu Björnas pradėjo skirti mažiau dėmesio muzikai ir vis daugiau laiko pašvenčia visuomeninei veiklai.

Scanpix

Björnas Ulvaeusas buvo vedęs šviesiaplaukę „ABBA“ narė Agnethą Fältskog (1971 m.–1980), santuokai iširus vedė Leną Kallersjö. Turi 4 vaikus.

Benny Anderssonas (69 m.)

Scanpix

Benny Anderssonas pasauliui žinomas ne vien kaip buvęs grupės „ABBA“ solistas, tačiau ir kaip kompоzitorius, prodiuseris, aranžuotojas. Pirmą kartą scenoje jis pasirodė būdamas aštuonerių metų ir iki šiol lieka ištikimas savo talentui.

Benny puikiai sekasi kurti ir atskirus kūrinius, ir muziką pilno metražo filmams. Jo pirmas mėginimas dirbti su didžiuoju ekranu įvyko aštuntojo dešimtmečio pradžioje, kai jis parašė kompoziciją švedų filmui „The Seduction of Inga“, kuris taip ir nebuvo parodytas. Tačiau Benny Anderssono garso takelis buvo išleistas Japonijoje ir pateko į geriausių dainų dešimtuką.

Su Sūnumi Ludvigu.
Vida Press

Kai subyrėjo legendinė „ABBA“, Benny Anderssonas parašė muziką filmui „Mio in the Land of Faraway“, pastatytam pagal garsią Astridos Lindgren knygą „Mijo, mano Mijo“, o 1992 metais sukūrė populiarią melodiją Švedijoje vykusiam futbolo čempionatui.

Šiuo metu buvęs grupės „ABBA“ solistas toliau rašo muziką filmams ir vadovauja kolektyvui „Benny Anderssono orkestras“, kuris Švedijoje mėgaujasi dideliu populiarumu.

Benny buvo vedęs „ABBA“ narę Anni-Frid, tačiau santuoka tetruko trejus metus. Po to vedė Mona Nörklit, yra trijų vaikų tėvas.

Anni-Frid Lyngstad (70 m.)

Vida Press

Ne visi žino, kad viena iš legendinės grupės solisčių jau seniai oficialiai vadinama Jos Didenybe princese Anni-Frid Reuss von Plauen. 1992 metais populiari dainininkė ištekėjo už Vokietijos princo Heinricho Ruzzo Reuss von Plaueno. Nelaimei, jos vyras jau po septynerių santuokos metų mirė nuo vėžio, o metais anksčiau automobilio avarijoje žuvo jos mylima dukra.

Pirmoji santuoka su Ragnaru
Scanpix

Subyrėjus grupei „ABBA“, dainininkė išleido kelis solinius albumus, tačiau dabar užsiima tik labdaringa veikla, yra įvairių visuomeninių organizacijų garbės narė, finansuoja našlaičiams vaikams skirtos paramos fondą ir yra vieno Šveicarijos muzikos festivalio rėmėja. Anni-Frid Lyngstad yra artima Švedijos karališkosios šeimos draugė ir patenka į turtingiausių savo šalies žmonių sąrašą.

Scanpix

Duodama interviu buvusi dainininkė tvirtina, kad nesiilgi grupės „ABBA“, nes turi naują gyvenimą, kuris jai teikia daug džiaugsmo.

Vida Press

Anni-Frid buvo ištekėjusi triskart: dar iki „ABBA“ laikų ji buvo ištekėjusi už Ragnaro (1963-1970 m.), susilaukė dviejų vaikų, po to sekė santuoka su grupės nariu Benny (1978-1981 m.), vėliau Anni tapo princo žmona (1992-1999 m.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis