Mūsų vyrams trūksta tolerancijos originaliam stiliui

Lietuvoje įprasta manyti, kad vyriška mada klaidžioja kažkur nuošalyje, drįstančių atrodyti ryškiau ar originaliau nėra daug. Tačiau pasaulinės tendencijos apie vyrų madą byloja ką kita. Pasak mados tendencijų prognozuotojos – analitikės ir vyrų mados namų „Trend Wave“ įkūrėjos Marijos Palaikytės, šiuo metu vyrų mada išgyvena Renesansą.

Keletą metų Florencijoje gyvenusi ir studijavusi Marija įsitikino, kad vyrams netrūksta nei fantazijos, nei noro stiliumi atskleisti savo asmenybę. Pietiečiai eksperimentuoja apranga, nevengia įdomesnių spalvinių derinių, raštų, ypatingą dėmesį skiria aksesuarams, o lietuvaičiai į žaidimą mada vis dar žvelgia įtariai. Vis dėlto mados tendencijų prognozuotoja teigia, kad situacija pamažu kinta. Vyrai domisi mada, tautiečiai yra suinteresuoti pasivyti ne tik mados, bet ir pasaulines tendencijas – lietuviai yra imlūs naujovėms. Žinoma, italų išvaizda čia greičiausiai neįsigalės, tiesiog skiriasi mūsų kultūra ir požiūris.

Gatvės mada, Vida Press nuotr.

Lietuviai nors ir priima tendencijas, lieka ištikimi santūrumui. Kaip sako M. Palaikytė, tam įtaką daro ir tai, kad mūsiškiai yra linkę skeptiškai vertinti aplinkinius, trūksta tolerancijos savam stiliui, laisvesnio požiūrio į išvaizdą, atvirumo. Jai antrina renginių organizavimo ir komunikacijos agentūros „ReKūrai“ vadovas Aurimas Kamantauskas: „Pagal žmones, kuriuos matome besilankančius renginiuose, aišku, kad jie nori savito stiliaus išraiškų. Fantazijai erdvės yra labai daug, visgi dauguma renkasi stereotipinį įvaizdį, dominuoja saugūs pasirinkimai.“ Būtent noras parodyti, kaip galima lavinti skonį, vaizduotę ir ugdyti gebėjimus įprasminti asmenybės individualumą įvaizdžiu, mados žinovus paskatino surengti pirmąją Vyrų mados savaitę Lietuvoje.

Juozas Statkevičius ir Marija Palaikytė, K. Pansevič nuotr.

Vyrų mados savaitėje svečių lauks parodos, filmai, seminarai bei kūrybinės dirbtuvės. Jas ves kvepalų kūrėjas Aistis Mickevičius, dizaineris Massimiliano Donnarumma, DUSKMANN narys Edoardo Ciccone bei mados tendencijų prognozuotoja M. Palaikytė. Paskaitos aktualios ne tik stiliumi ir mada besidomintiems vyrams, bet ir meno, mados bei dizaino specialybes studijuojantiems studentams, dizaineriams mados industrijos vadybininkams.

Gatvės mada, Vida Press nuotr.

Gamintojai kuria gražias pakuotes, kad jų prekės būtų geidžiamos, tad ir vyrai, kurie reprezentuoja save, sėkmės greičiau sulaukia tada, kai jie yra gražūs, stilingi, įdomūs ir pastebimi. „Visuomenė linkusi stebėti ir apkalbėti kitus, labiausiai matomus: Eurovizijos dalyvius, politikus, kurie reprezentuoja šalį, atlikėjus, kurie žengia raudonuoju kilimu per įvairius apdovanojimus ir sutikite, įvaizdis bei stilius yra pirmiausiai pastebimas – jis nulemia mūsų pirmines simpatijas ar antipatijas. Todėl esu įsitikinęs, kad šio projekto atsiradimui ir plėtojimui turi būti neabejingas kiekvienas politikas, verslininkas, menininkas. Ir neapsiriboju vien vyrais. Kiekviena moteris turi būti suinteresuota, kad jos vyrui sektųsi“, – teigia A. Kamantauskas.

Gatvės mada, Vida Press nuotr.

Dažnam galvos skausmą kelia aprangos kodai, kuriuos renginių organizatoriai nurodo kvietimuose. Deja, Lietuvoje į šiuos kodus žiūrima vis dar pro pirštus. Be abejo, yra tų, kurie pasiruošia nuo iki, tačiau stiliaus klaidų ar dėmesio nekreipimo į progą netrūksta. Apranga turi atitikti vietą ir laiką, tačiau net ir pateiktuose rėmuose galima susikurti modernų ir saviraiškos nestokojantį įvaizdį. Marija juokauja, kad Lietuvos vyrai yra įstrigę magiškame spalvų trikampyje: juoda, balta, mėlyna. Tiesa, gali pasirodyti, kad vyriškų prekių pasiūla yra ribota. Bet Lietuvoje galima rasti daugybę originalių, įdomesnių daiktų, A. Kamantauskas ragina nebijoti užsukti į mažesnes parduotuvėles, butikus, įvaizdžio formavimo studijas, konsultuotis su specialistais. Nebūtina leisti didelių sumų, kartais pakanka tiesiog pasižvalgyti ir plėsti akiratį, pasimatuoti, suvokti, kas tinka, o kas ne.

Ne paslaptis, kas lengviau įvertinti ne savo, bet kitų įvaizdį, šia pramoga gali pasimėgauti jau visi. Vasario 20 d. lietuviškąją Vyrų mados savaitę vainikuos Lietuvos Metų stilingiausių vyrų apdovanojimai. Tarp pretendentų – stilingiausi šalies verslininkai, dizaineriai, menininkai. Rinkti stilingiausius Lietuvos vyrus galite portale vyriškai.lt

Vyrų mados savaitė vyks vasario 12-20 d. Vilniuje. Praūžus pasaulinėms vyrų mados savaitėms Florencijoje, Milane, Paryžiuje šį renginį pagerbs gausus būrys mados ir meno industrijos svečių iš Italijos, tarp kurių ir garsiojo dizainerio Roberto Cavalli sūnus Danielle Cavalli. Kiek daugiau nei savaitę truksiančio projekto metu bus pristatyta menininkų judėjimo „Duskmann“ meninė instaliacija „Prelude“, surengti specialūs kino seansai kino teatre „Pasaka“, tarptautiniai ir Lietuvos lektoriai kvies į seminarus, kūrybines dirbtuves, o italų dizaineris Massimiliano Donnarumma pristatys specialiai šiam renginiui kuriamą vyrų kostiumų kolekciją.

Daugiau apie vyrišką stilių - video konferencijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis