I. Bytautė: kiekviena moteris turi skirti SPA atostogas sau

Kartais geriausia meilės sau išraiška yra kelionei sukrautas lagaminas. Tik ta kelionė turi būti kitokia nei paprastai. Kur vykti SPA atostogų ir ką daryti, kad neapsiriktume, papasakojo išskirtinių kelionių organizatorė Inga Bytautė.

„SPA atostogų vykstu jau šeštus metus. Pirmąkart šiam potyriui ryžausi iš smalsumo išbandyti, ką reiškia sąmoningai atsijungti nuo rutinos ir rūpesčių, nuvykti kur nors iš anksto nusiteikus ne gulėti paplūdimyje, o padaryti ką nors naudinga sau. Pasirinkau vilą „La Serranía“, įsikūrusią Maljorkoje, vaizdingoje Siera de Tramuntanos kalnyno vietovėje. Mano supratimą apie SPA atostogas tada dar veikė tam tikri stereotipai, su kuriais susiduria dažnas. Įprasta manyti, kad turi įvykti kažkas labai išskirtinio, kad prisiruoštum vykti asketiškų atostogų, kai stengiesi atsiriboti ir atsikratyti kai kurių dalykų, o ne skaniau pavalgyti ir išgerti, kaip dažnai darome poilsiaudami. Aš tada irgi panašiai mąsčiau, bet tiesa yra ta, kad kiekvienam būtų pravartu vykti sveikatingumo atostogų reguliariai. Pati sau pažadėjusi bent vienerias SPA atostogas per metus, 2015-aisiais pažadą tesėjau – buvau Indijoje, Keraloje veikiančiame ajurvedos centre „Kalari Kovilakom“. Kadangi daug dirbu ir keliauju verslo reikalais, rasti sau laiko būna nelengva. Visgi dažnai pervertiname savo svarbą, manome, kad pasaulis be mūsų sugrius. Pamenu, atvykusi į Keralą svarsčiau, kaip ištversiu ilgam atskirta nuo darbų ir namų, o grįžusi pamačiau, kad per tas dvi savaites neįvyko nieko baisaus: vaikai apsiėjo ir be manęs, įmonė neužsidarė, klientai neišsilakstė.

SPA nuotr.

Būtų idealu, jei kasdien įdėtume po baltą akmenuką į savo kūno geros savijautos vazą. Tarkim, kas rytą padarytume po penkis pratimus, išgertume šilto vandens su citrina, neprisišveistume likus mažiau nei dviem valandoms iki miego. Vis dėlto būna tokių laikotarpių, kai darbo ar asmeniniai išgyvenimai sugriauna sveiką pusiausvyrą. Tiems, kurie bent kartą buvo SPA atostogų, susidoroti su kasdienybės iššūkiais lengviau jau vien todėl, kad jau yra patyrę, jog galima jaustis geriau. Net nusižengus savo naujosioms geros savijautos nuostatoms, būna kur kas lengviau grįžti į vėžes, kai žinai, ką ir kaip reikia daryti.

Šviežias ir subalansuotas maistas ajurvedos centre „Kalari Kovilakam“
SPA centrų nuotr.

SPA aplinkoje užsimezga ir įdomių pažinčių. Keraloje, ajurvedos centre „Somatheeram Ayurvedic Health Resort“ teko pabendrauti net su netoli Australijos esančios Tongos salos karaliumi. Jis nuo kitų poilsiautojų skyrėsi tik tuo, kad turėjo asmens sargybinį. SPA aplinkoje tampama komanda, dalijamasi įspūdžiais. Žinoma, jei nesinori bendrauti, niekas neverčia, bet paprastai žmonės susibičiuliauja.“

Ajurvedinė širodaros procedūra, kai tarp antakių pilama aliejaus, padeda numalšinti stresą ir išvalyti mintis. Ajurvedos centre „Kalari Kovilakam“
SPA nuotr.

Kaip pasirinkti SPA centrą

* Atsižvelkite į savo sveikatos poreikius. Galbūt norite numesti svorio? O gal pravėdinti galvą? Programų, skirtų konkrečioms problemoms spręsti, yra daug tiek Europoje, tiek ir Rytų šalių centruose. Nieko baisaus, jei sunku savarankiškai apsispręsti, – beveik visuose sveikatingumo centruose programos pradedamos nuo konsultacijos su gydytoju, šis tikrai patars, kas kiekvienam geriausia. Pagaliau dauguma SPA ir sveikatingumo centrų turi programas, orientuotas į pagrindinį šiuolaikinio žmogaus priešą – stresą. Tai tinka kone visiems.

Tailandietiškas masažas SPA viešbutyje „Chiva-Som“
SPA nuotr.

* Pasirinkite tai, kas atitinka jūsų charakterį ir pomėgius. Jei norisi įprastos atostogų prabangos, rinkitės atitinkamą SPA centrą. Jei nesate sportiškas, venkite programų, pagal kurias siūlomi dideli fiziniai krūviai.

* Renkantis SPA centrą galioja ta pati taisyklė, kaip ir ieškant, kur apsistoti: rasti gerą 5 žvaigždučių viešbutį nėra sunku, o gerą 3 ir 4 žvaigždučių – gana nelengva. Jei biudžetas ribotas, turite susitaikyti su mintimi, kad prireiks daugiau laiko ir energijos, kol rasite atitinkantį savo poreikius, bet tai tikrai įmanoma, – pati esu išbandžiusi centrų, kuriuose yra kuklesnės apgyvendinimo sąlygos, bet siūlomos stiprios programos.

Vandens terapija (Watsu) SPA viešbutyje „Chiva-Som“ skirta atsipalaiduoti
SPA nuotr.

* Prieš apsispręsdami pasikonsultuokite. SPA atostogų nereikia rinktis vien žiūrint į paveikslėlį. Penkerius metus ajurvedos centro „Kalari Kovilakom“ gydytojas man tvirtino, kad jo centras yra geriausias, bet tuo įsitikinau tik pati ten apsilankiusi. Dabar galiu patvirtinti, kad jų siūlomos programos tikrai yra labai stiprios. Jei negalite pasitarti su kompetentingu žmogumi, perskaitykite atsiliepimus apie jus dominantį centrą internete. Patikimumo garantas – įstaigos reputacija ir apdovanojimai.

* Atidžiai įvertinkite smulkmenas. Pasitikslinkite, kas įeina į programą, o už ką reikės primokėti, – taip apsisaugosite nuo nemalonių siurprizų. Visi patikimi centrai atvirai skelbia savo programas, kad žmonės tiksliai žinotų, ką gaus už sumokėtą sumą. Dažnai į programą būna įtrauktas ir maitinimas, bet reikia pasitikslinti.

Viešbučio „Palace Merano Escape Henri Shenot“ svečiai maitinami pagal Henri Shenot sukurtą mitybos sistemą
SPA nuotr.

Laikas ir trukmė

* Atsižvelkite į klimatą. Mes ir taip nesame lepinami gero oro, tad praverstų rinktis labiau saulėtus kraštus. Tai – nemokama terapija. Renkantis SPA Rytų kraštuose, svarbu nepataikyti į karštą ir drėgną periodą – tai organizmui būtų didelis išbandymas, o kankintis nėra naudinga.

Rytinis SPA viešbučio „Chiva-Som“ svečių bėgimas Siamo įlankos paplūdimiais
SPA nuotr.

* SPA centrai paprastai įsikūrę labai gražiose vietose – kad galva pailsėtų ir laikas neprailgų. Per SPA atostogas būtina pasivaikščioti po apylinkes, nes kasdien ir taip prisisėdime iki valios.

* Ajurvedos gydytojai pataria SPA atostogų vykti du kartus per metus, sezonui keičiantis iš šalto į karštą ir atvirkščiai. Mums tai būtų rugsėjis ar spalis ir vasaris arba kovas. Retas kuris gali sau tai leisti, bet jei pavyksta, organizmas tikrai gauna daug vitaminų, saulės ir geros energijos, tad peržiemoja nepatyręs išsekimo ir peršalimo.

* Minimali SPA atostogų trukmė – dvi savaitės, nes per pirmas penkias dienas organizmas „persijungia“, o paskui jau ima sveikti. Jeigu galite atitrūkti nuo kasdienybės tik savaitei, vis tiek imkite atostogas – tai bus geriau nei visai nieko.

Viešbutis „Palace Merano Escape Henri Shenot“
SPA nuotr.

Į Rytus ar į Vakarus?

* SPA centrais tarp Rytų šalių dėl 5000 metų tradicijas turinčios ajurvedos garsėja Indija. Joje galima rasti labai stiprių ir ribotą biudžetą turintiems žmonėms tinkamų centrų. O štai Kinija, nors ir žymi tradicine medicina, SPA žemėlapyje neatsidūrė dėl politinio uždarumo. Dar populiaru vykti į Tailandą, Indonezijos salas (Balio saloje yra garsus centras „Shambala“).

Kalvotos Maljorkos vietovės pasitarnauja kaip puiki ištvermės treniruočių aikštelė
SPA nuotr.

* Europoje populiari SPA atostogų kryptis yra Italija – dėl puikaus klimato, mineralinių vandenų, kalnų viešbučiuose siūlomų sveikatinimo programų. Ši šalis garsėja ir svorio reguliavimo centrais. Nors gajus stereotipas, kad itališkas maistas į kūną neina, tokiuose centruose pamatai, kad niekur tie suvalgyti makaronai neišgaruoja.

Pusę šešių ryto sveikatingumo klinikoje „SHA Welness Clinic“ jau laukia jogos pratybos
SPA nuotr.

* Ispanija neturi senų SPA tradicijų, bet ten yra gerų specialistų, įdomių ir stiprių centrų, nemažai jų – kalnuose, nuostabus šalies klimatas, gardus maistas. Šveicarija taip pat garsėja kalnuose įkurtais nuostabiais centrais. Vokietijoje irgi yra kelios garsios gydyklos. Skandinavijos šalims plėtoti SPA turizmą trukdo atšiaurus klimatas.

„SHA Welness Clinic“. Ketvirtame aukšte įkurtoje įspūdingiausioje lauko terasoje su baseinu patiekiamas ir restorano „Shamadi“ maistas
SPA nuotr.

* Jei esate žmogus, mėgstantis tai, kas moksliškai pagrįsta, jums labiau tiks vakarietiško tipo SPA. Ten patikrina spaudimą, kraują, atlieka daug kitų tyrimų, taiko fizioterapiją, šviesos terapiją, siūlomos vandens procedūros, nemažai aparatais atliekamų programų. Visgi ir garsiųjų vakarietiškų SPA centrų, ir sveikatinimo įstaigų specialistai supranta, kad sveikatos problemas reikia spręsti kompleksiškai. Tai yra, jei jus vargina nutukimas, reikia ne tik dietologo, bet ir psichologo pagalbos. Neretai vakarietiškos medicinos principai ir technologijos derinamos su alternatyviais, ypač rytietiškais, sveikatinimo metodais. Gali būti, kad tokio tipo SPA centre jums bus paskirta akupunktūros seansų ar kinų gydytojo konsultacija, rytietiškas masažas.

Maljorkoje veikiantis centras „The Ashram“
SPA nuotr.

* Rytietiškuose SPA centruose remiamasi holistiniu požiūriu, todėl orientuojasi ne į problemą, o į bendrą organizmo būklės tvarkymą. Apie man artimas ajurvedines sveikatinimo įstaigas galiu pasakyti, kad ten net ir galvą išvalo iš esmės. Ajurvedinį gydymą sudaro ne tik masažai, kaip dažnai manoma, bet ir mityba, jogos pratimai, meditacijos, papildai. Kai kurie žmonės vis dar bijo, kad tokiose vietose bus labai akcentuojamas religinis pradas, bet galiu patikinti, kad nuo 15 minučių per dieną meditacijos niekas nei tampa kraštutinai religingas, nei išprotėja.

* Nesvarbu, kokį SPA centrą pasirinksite: vakarietišką ar rytietišką, tokios atostogos vis tiek bus darbas su savimi, o tai gali būti sunku. Būna ir tokių akimirkų, kai savęs net klausi, ar man apskritai reikėjo čia važiuoti? Visgi tai, ką padarai savo labui, atsiperka su kaupu.
Kartą paskaičiavau, kad kai kuriais atvejais dviejų savaičių SPA atostogos Europoje kainuotų brangiau nei tokio pat lygio poilsis Indijoje kartu su kelionės išlaidomis.

Kas madinga?

* Šiuo metu tarp madingiausių SPA centrų yra Ispanijoje, prie Valensijos, veikiantis „Sha Welness Clinic“. Ten važiuoja tokios žvaigždės kaip Gisele Bündchen, Rusijos vyriausybinis elitas. Šaunu pasakyti, kad ten buvai. Ši sveikatinimo įstaiga garsėja veiksmingomis programomis.

Londono SPA centro „ESPA Wellness“, veikiančiame viešbutyje „Chorinthia“, baseinas
SPA nuotr.

* Iš Rytų šalyse esančių SPA centrų madingiausias yra Tailando „Chiva-Som“. Tai – brangi ir prabangi vieta. Poilsiautojų čia privažiuoja iš visų pasaulio kraštų.

* Darboholizmu ir polinkiu į kraštutinumus garsėjantys amerikiečiai pamėgo SPA atostogas, kurių metu siūlomas labai didelis fizinis krūvis. Vadinamieji boot camps šiuo metu labai populiarūs ne tik Amerikoje, nes jau užaugo karta, kuri mėgaujasi dideliu fiziniu krūviu, bėga maratonus, dalyvauja išskirtinės fizinės ištvermės reikalaujančiose varžybose. Nesportiškiems žmonėms paisyti šios mados būtų per daug sunku.

Moterų persirengimo kambarys SPA centre „ESPA Wellness“
SPA nuotr.

* Ar teko kada apsipirkti momentinėje – vadinamojoje pop-up – parduotuvėje? Panašiu principu galite pasirūpinti ir savo organizmu. Vadinamieji pop-up sveikatinimo centrai poros savaičių programas kaskart rengia vis kitoje vietoje. Jau yra ir naujosios koncepcijos sekėjų. Taip ilsėtis patrauklu, nes ne tik sustiprėji, bet ir kaskart pamatai vis kitą kraštą.

* Anglijoje neseniai buvo madingos tokios atostogos, kai savaitę žmonės gerdavo tik sultis. Ajurvedos gydytojai, kurių nuomonės klausiau, sakė, kad vieną dieną sulčių dieta yra gerai, o dėl ilgesnio jų vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju.

Ingos Bytautės rekomenduojami SPA centrai

Ispanija, sveikatingumo klinika „SHA Welness Clinic“

SPA nuotr.

Sveikatingumo klinikos įkūrėjas Alfredo Batalleras Parietti daugiau nei trisdešimt metų kovojo su onkologine liga, o pasveiko vos per mėnesį, kai ėmė gydytis pagal natūralios medicinos principus. Įkvėptas tokios sėkmės, ispanų verslininkas sumanė įsteigti sveikatinimo kliniką. Mitybos programa šioje įstaigoje paremta makrobiotikos principais, kurie padėjo pasveikti pačiam įkūrėjui. Klinika įkurta vaizdingose Alikantės apylinkėse.
www.shawellnessclinic.com

Tailandas, SPA viešbutis „Chiva-Som“

SPA nuotr.

Labai geros reputacijos, užtat ir brangus SPA viešbutis. Čia atvykstama išsivalyti organizmo. Puiki vieta norintiesiems pailsėti tada, kai pas mus žiema. Kurdami programas, specialistai derina Rytų ir Vakarų kraštų tradicijas. Daug jogos, tailandietiško bokso, kardiotreniruočių, pasivaikščiojimo kalnuose. Puikus tailandietiškas maistas.
www. Chivasom.com

Maljorka, centras „The Ashram“

SPA nuotr.

Kalifornijoje veikiančio ir tarp Amerikos įžymybių labai populiaraus centro „The Ashram“ filialas Maljorkoje, kalnuose. Programos šiame centre yra paremtos dideliu fiziniu krūviu ir griežtu režimu: keliamasi pusę šešių, daug ir aktyviai judama gryname ore, užsiimama pilatesu ir joga, mankštinamasi su treniruokliais. Veikia nuo balandžio iki birželio.
www.theashram.com

Indija, ajurvedos centras „Kalari Kovilakom“

SPA nuotr.

Įkurtas labai gražioje vietoje – 200 metų senumo maharadžų rūmuose. Ypatingas tuo, kad čia poilsiaujantys žmonės „nusimeta savo statusą“, mat visi drabužiai (netgi maudymosi kostiumėliai) lieka persirengimo kambaryje. Svečias gauna pižamą, o šios visiems yra vienodos.
www.kalarikovilakom.com

Italija, viešbutis „Palace Merano Espace Henri Shenot“

SPA nuotr.

Itin prabangus SPA objektas, oligarchų traukos centras. Programa šiame SPA viešbutyje paremta Henri Shenot sukurta mitybos sistema. Pagrindinis principas – kinų medicinos teiginys, kad visos ligos kyla dėl netinkamo virškinimo. Taikomi įvairūs detoksikacijos metodai.
www.palace.it

Italija, SPA centras „Villa Eden Leading Health SPA“

SPA nuotr.

Šiame centre mėgsta ilsėtis kompaniją „Benetton“ valdanti šeima. Nedidelis, šeimai priklausantis SPA centras orientuojasi į pagalbą antsvorio turintiems žmonėms, bet ten taip pat dirba italas gydytojas, kuris, veikdamas skausmingus kūno taškus, padeda žmonėms atsikratyti senų nuoskaudų. Seansų metu kyla įvairių emocijų, iš atminties išplaukia skausmingi įvykiai. Šis psichologinio valymosi procesas būna nelengvas, bet veiksmingas.
www.villa-eden.com

Įvairios vietos, centras „Green Shelters“

SPA nuotr.

Madingos krypties yra vadinamasis pop-up sveikatingumo centras. Porą savaičių trunkančios programos vykdomos kaskart vis kitoje vietoje. Į programas įtrauktos detokcikacijos, grožio ir stresą malšinančios procedūros.
www.thegreenshelters.com

Jungtinė karalystė, Londonas, viešbutis „Corinthia“

SPA nuotr.

2011-aisiais šiame viešbutyje atidarytas SPA centras „ESPA Welness“ didžiuojasi žurnalo „Condé Nast“ apdovanojimu už geriausią Jungtinės Karalystės miesto SPA ir net trimis kompanijos „Spafinder Wellness 365°“ 2015-ųjų apdovanojimais: už geriausią Jungtinės Karalystės SPA, geriausią medicininį servisą ir labiausiai pribloškiamą SPA. Centre „ESPA Welness“ yra stipri gydytojų komanda, čia siūlomos sveikatinimo programos su tradicinio gydymo ir alternatyviosios medicinos elementais, reabilitacija po ligų. SPA centras išsidėstęs per keturis aukštus, yra 17 procedūrų kambarių, baseinas, kavinė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis