Prie prancūziško kino – prancūziški užkandžiai

Šiųmetis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ jau baigėsi. Tiems, kurie nespėjo pamatyti jo metu rodytų filmų, rekomenduojame juos pažiūrėti namie. Kad peržiūra taptų ypatingesnė, prekybos tinklo „IKI“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria pasigaminti gardžių prancūziškų užkandžių.

Pagrindinė šiųmečio festivalio tema buvo šeima, taigi iš ekranų plūdo pačios įvairiausios emocijos, išgyvenimai, herojai liejo džiaugsmo ir liūdesio ašaras. Tiems, kurie nespėjo pamatyti šmaikščių juostų „Zuzu“, „Kvailysčių kokteilis“, jausmų kupinų dramų „Kelios pavasario valandos“ ir „Kelionė į Kiniją“, svajingo filmo „Gėlėtieji sapnai“ ar kitų, verta namie suorganizuoti prancūzų kino vakarą. Galbūt ir ne vieną... Įsijausti į šios šalies dvasią padės lengvi prancūziški užkandžiai.

Organizatorių nuotr.

Ką prancūzams reiškia užkandžiai

Prancūzai turbūt neįsivaizduoja pietų stalo be užkandžių. Prancūzijoje restorane ar jaukioje vietos kavinukėje pirmiausia atnešamas ne tik valgiaraštis, bet ir užkandžiai. Pavyzdžiui, jūs galite būti pavaišinti žaliosiomis ar juodosiomis alyvuogėmis, bazilikais kvepiančia užtepėle, šviežiu prancūzišku batonu ar mažais vyšniniais pomidorais, gausiai aplietais sodriu alyvuogių aliejumi ir pagardintais smulkintais česnakais.

Organizatorių nuotr.

Anot kulinarės A. Rasmussen, prancūzai stengiasi gaminti taip, kad produktai papildytų vienas kitą, kade „skambėtų“ lyg gerai suderinti muzikos instrumentai: „Vienas mėgstamiausių prancūzų derinių – sūris ir vynas. Šalyje galima rasti apie 300 rūšių sūrių, tad vynas prie jų parenkamas itin atidžiai, kad neužgožtų vienas kito skonių.“

Pusmėnuliukai su jautiena

„Jei nemėgstate daug laiko praleisti virtuvėje ar norite pagaminti ką nors greitai, nes tuoj prasidės jūsų laukimas prancūzų filmas, siūlau paruošti labai paprastą, bet itin gardų užkandį, vadinamą prancūziškais pusmėnuliukais“ , – rekomenduoja kulinarė.

Organizatorių nuotr.

Šiems pyragaičiams reikia bemielės tešlos, labai plonai supjaustyto vytinto jautienos kumpio ir jūsų mėgstamiausio prancūziško sūrio. Tešlą supjaustykite norimo dydžio trikampėliais, ant kiekvieno uždėkite po gabalėlį jautienos ir po ploną griežinėlį sūrio. Tuomet viską suvyniokite į ritinėlius – jie turi būti panašūs į ragelius. Prieš pašaudami į orkaitę, pusmėnuliukus galite aptepti plaktu kiaušiniu, pabarstyti susmulkintais džiovintais bazilikais. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 13 minučių.

Burnoje tirpstantys sūrūs pyragaičiai (gougère)

Sūrūs prancūziškai pyragaičiai (gougère) priverčia aiktelti turbūt daugelį paragavusiųjų. Jie patinka netgi dažnai maistui išrankiems vaikams. A. Rasmussen pataria tiksliai laikytis pyragaičių ruošimo instrukcijos, antraip jus gali ištikti nesėkmė.

Sūrūs prancūziški pyragaičiai (gougère)

50 pyragaičių

Reikės: 1 puodelio lieso pieno, 1 puodelio vandens, 8 šaukštų sviesto, 1 šaukštelio svogūnų miltelių, 1 šaukštelio česnakų miltelių, 1 šaukštelio rozmarinų, 1/8 šaukštelio raudonųjų pipirų, 2 puodelių kvietinių miltų, 1 puodelio tarkuoto Asjago sūrio (Asiago), 1 puodelio tarkuoto parmezano, 4 didelių kiaušinių.

Kaip gaminti

* Pirmiausia į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį ir sviestą, kaitinkite ant mažos ugnies, kol užvirs. Tada įdėkite svogūnų miltelius, česnakų miltelius, rozmarinus ir raudonuosius pipirus. Suberkite miltus ir maišykite tešlą viena kryptimi apie dvi minutes, iki neliks jokių gumulėlių. Palaukite, kol tešla atvės, ir išplakite ją elektriniu maišytuvu.

* Tada įplakite po vieną kiaušinį. Kai masė taps vientisa, sukratykite abiejų rūšių sūrius ir dar kartą išmaišykite. Gautą tešlą supilkite į konditerinį maišelį ar švirkštą ir juo suformuokite apie 3 cm skersmens rutuliukus, – visa tai galite padaryti šaukštu. Pyragaičius kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 min. Tada karštį sumažinkite iki 190 °C ir kepkite dar 10–15 min. Pyragaičiai turi būti rusvai auksinės spalvos. Skaniausia valgyti karštus.

Prancūzų kinas ir gardūs užkandžiai paprastą vakarą gali padaryti įdomesnį, svajingesnį ir net šiek tiek romantiškesnį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis