Tiesa ir mitai apie nugaros skausmus

80 procentų žmonių savo gyvenime yra patyrę nugaros skausmą. Turbūt tiek pat dažnai galima susidurti su įvairiais mitais, klaidingais įsitikinimais apie šį susirgimą. Štai keli iš jų.

Mitas. Visada sėdėkite tiesiai.

Sėdėti susikūprinus nėra sveika. Tačiau jei sėdite tiesus ir įsitempęs kaip styga, po kurio laiko pajusite raumenų nuovargį. Kelis kartus per dieną darykite pertraukėles: lėtai atsiloškite sėdėdamas kėdėje tebesiremdamas pėdomis į grindis. Arba dar geriau, jei pavyktų dalį dienos praleisti stovint,- pavyzdžiui, kai kalbate telefonu, ar skaitote.

Mitas. Nekilnokite sunkių daiktų.

Svarbiausia, ne kiek, o kaip keliate svorį. Atsistokite tiesiai priešais nešulį. Pritūpkite, išlaikydami tiesią nugarą ir pakeltą galvą. Stokitės ir visą krūvį palikite kojoms ir rankoms. Nesukiokite ir nelankstykite juosmens, nes taip galite pakenkti stuburui. Žinoma, kelti per sunkių svorių niekam nerekomenduojama.

Mitas. Skausmą visada sukelia trauma.

Nugaros skausmų priežasčių yra labai daug. Trauma yra tik viena iš jų. Kitos dažnos priežastys – stuburo iškrypimas, tarpslanksteliių diskų pakitimai, kurie nėra tiesiogiai susiję su traumomis.

Mitas. Geriausiai gydo gulėjimas lovoje.

Poilsis reikalingas pirmą dieną po ūmaus raumenų patempimo, kuris sukėlė skausmą. Tačiau ištisas gulėjimas lovoje dienomis tik pagilins problemą.

Mitas. Mankštintis skaudant nugarai negalima.

Reguliari mankšta apsaugo nuo nugaros skausmo. Mankšta rekomenduojama ir kaip vienas iš gydymo metodų, patyrus nugaros skausmą. Reikėtų pradėti nuo atsargių judesių ir pamažu didinti treniruotės intensyvumą. Praėjus skausmams, tęskite pratimus kasdien ir taip apsisaugosite nuo skausmų pasikartojimo.

Mitas. Vaistai nuo skausmo negydo, o tik mažina skausmą.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – pirma efektyvi pagalba nugaros skausmo atveju (pavyzdžiui, Dolmen). Jie ne tik efektyviai mažina skausmą, bet ir slopina neinfekcinį uždegiminį procesą, kuris atsiranda nugaros skausmo metu.

Mitas. Liekniems žmonėms nugara neskauda.

Nugaros skausmus patirti gali visi. O per daug liekni žmonės (ypač turintys valgymo sutrikimų ar besilaikantys nepagrįstų dietų) gali turėti ir kaulinio audinio silpnumą. Tai reiškia, kad jiems dažnesni kaulų lūžimai.

Mitas. Kietesni čiužiniai yra geresni.

Ispanijoje atliktas tyrimas, kurio metu, pacientai, patyrę įprastinį nugaros skausmą, buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni miegojo ant vidutinio kietumo čiužinio, kiti – ant kieto. Geriau jautėsi pirmoji pacientų grupė. Visgi rekomenduojama atsižvelgti ir į individualius poreikius bei miego įpročius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis