Stebuklingasis ženšenis – norintiems pamiršti stresą ir nuovargį

Jeigu mūsų paprašytų vienu žodžiu įvardyti, ko labiausiai trūksta šiuolaikiniam žmogui, drąsiai pasakytume – poilsio. Nesibaigiantys darbai ir lėkimas, stresas, nuolatinis nuovargis, įtampa, miego trūkumas – tai mūsų kasdienybė, kurios neigiamos pasekmės veikia ir gyvenimo kokybę, ir išvaizdą.

Nusilpęs organizmas stokoja energijos, greitai pavargstame, sunkiau susikaupiame, tampame dirglesni, silpsta imuninė sistema ir netenkame atsparumo ligoms– visa tai akivaizdus ženklas, kad esate išsekę. Organizmui bus lengviau grįžti į vėžes, jei ne tik daugiau laiko skirsite sau, bet ir pasitelksite preparatus, kurie grąžintų fizinį ir protinį aktyvumą, padėtų įveikti stresą ir nuovargį, sustiprintų imunitetą ir leistų vėl mėgautis gyvenimu.

Tūkstančius metų Rytų medicinoje ženšenis buvo naudojamas kaip vaistas, efektyviai gydantis įvairias ligas. Tradiciškai ženšenio šaknų ekstraktas vartojamas, esant išsekimui, nuovargiui, nerimui, neuralgijai, sutrikus seksualinei funkcijai, virškinimui. Remiantis farmakologinių eksperimentų rezultatais, nustatyta, kad ženšenis lėtina senėjimo procesą, gerina atmintį ir mokymąsi, pasižymi antioksidaciniu poveikiu, padidina organizmo atsparumą įvairiems streso veiksniams. Ne itin išvaizdžioje šio augalo šaknyje slepiasi magiškos savybės, kurias turėtų įvertinti kiekvienas, norintis gyventi kokybiškai ir atrodyti puikiai.

Energijos eliksyras

Ženšenis yra bene žinomiausia tonizuojanti, stiprinanti ir stimuliuojanti priemonė, aktyviai veikianti centrinę nervų sistemą, didinanti darbingumą, mažinanti fizinį ir protinį nuovargį. Ženšenis – tai natūralus adaptogenas, normalizuojantis įvairių organų sistemų veiklą. Padidina organizmo gebėjimą adaptuotis prie aplinkos veiksnių ir išvengti jų sukeliamo žalingo poveikio, skatina darbingumą, užtikrina energijos atsargas kūnui ir protui. Ne veltui kinai ženšenį vadina gyvybės ir energijos eliksyru.

Jokio nuovargio ir streso

Ženšenis stabilizuoja centrinę nervų sistemą, pasižymi stresą mažinančiomis, homeostazę inicijuojančiomis – adaptogeninėmis savybėmis, tai pat mažina įtampą, išsaugo darbingumą, nesukelia pripratimo. Adaptogenai aktyvina sistemas, reaguojančias į stresą, dėl to lengviau susidorojama su sunkiomis stresinėmis situacijomis. Organizmas tampa energingesnis, sustiprėja širdies veikla, gerėja deguonies metabolizmas, padidėja fizinė ištvermė, protinis aktyvumas bei judesių tikslumas.

Ir imuninei sistemai

Preparatai, kuriuose ženšenis derinamas su multivitaminais, ne tik aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis, padeda išsaugoti gerą savijautą, bet ir stiprina imunitetą. Augalo ekstraktas ne tik reguliuoja metabolinius procesus, teigiamai veikia endokrininę sistemą, bet dėl ženšenių šaknyse esančių polisacharidų turi imunomoduliacinį poveikį, t.y., aktyvina imuninių ląstelių veiklą prieš bakterijas bei skatina jų gamybą. Toks preparatų derinys, pasak Meksikos nacionalinio autonominio universiteto mokslininkų, yra efektyvesnis nei vien tik multivitaminai: turi didesnę teigiamą įtaką žmogaus protinei ir fizinei veiklai, efektyviau padeda įveikti stresą ir akivaizdžiai gerina gyvenimo kokybę. Multivitaminai su ženšeniu užtikrins, kad jaustumėtės žvaliai ir energingai kiekvieną dieną.

Jei norite pagerinti miego kokybę, padidinti ištvermę sportuodami, taip pat rekomenduojama vartoti ženšenį.

Šiandien ne visuomet randame laiko sau, dėl to gyvenimo tempas verčia ieškoti efektyvių sprendimų. Patikimas variantas skubantiems ir lekiantiems – maisto papildai su ženšeniu. Ligų profilaktikai multivitaminus su ženšeniu rekomenduojama vartoti kelis kartus per metus po 4–5 savaites. Sergantiems lėtinėmis ligomis asmenims reikėtų vartoti ilgiau – 9–12 mėn., kas 2–3 mėn. po 10 dienų ilsintis nuo preparatų. Ženšenių preparatų poveikis juntamas individualiai, kartais – tik pradėjus vartoti, o vidurkis yra 2 savaitės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis