Daugybė gurmanų susidomėjo kulinariniais filmais

Antradienio vakarą didžiausiems „Kino pavasario“ gurmanams buvo pristatyta programa „Kulinariniai filmai“.

Šiemet ją sudaro trys dokumentinės juostos apie neeilines, itin drąsias ir ryžtingas asmenybes, keičiančias ne tik maisto, bet ir vyno kultūrą. Programą atidarė istorija „Natūralus pasipriešinimas“, pasakojanti apie taisykles laužančius ekologinės ir biodinaminės vynininkystės asus – keturis vyndarius iš Italijos.

Organizatorių nuotr.

Programos atidarymo filmo „Natūralus pasipriešinimas“ („Natural Resistance“) centre – žmonės, tikintys, jog atsakingai elgiantis su žeme, ji dosniai atsilygina. Filmo herojai neseka rinkos ekonomikos modeliais, kritikuoja vyno sertifikavimą ir kovoja už savo svajonę užsiimti vynininkyste taip, kaip jiems atrodo teisinga. Režisierius Jonathan Nossiter, populiaraus filmo apie vyndarius „Mondovino“ autorius, naujajame darbe pasakoja apie keturis Italijos vyndarius, naudodamas interviu, ištraukas iš nespalvotų filmų bei animaciją. J. Nossiter dokumentika analizuoja vyną kaip kompleksišką darinį, apimantį istoriją, meną, archajines tradicijas bei pokyčius visuomenėje.

Organizatorių nuotr.

Pasak vyno ekspertės, „Vyno klubo“ direktorės Rasos Starkaus, filmas „Natūralus pasipriešinimas“ paskatins keliauti, susipažinti su vyndariais ir jų darbu bei padės suprasti, kad vyno taurėje slypi ne tik romantika, bet ir istorija. Jos teigimu, tai puikus pasirinkimas, norintiems kelioms valandoms persikelti į Italiją, stebėti nuostabius kraštovaizdžius, klausytis emocionalių pokalbių bei juoktis kartu su humoro nestokojančiais pietiečiais.

Organizatorių nuotr.

„Šis filmas paprastas, tačiau ypatingas. Jis turėtų patikti vyno ir maisto mylėtojams. Jis tarsi padiktuoja, kas yra laimė. Tai – geras vynas, geras maistas ir geras kinas“, – antrino knygos „Izraelio skoniai“ autorė Nida Degutienė.

Šių metų „Kulinarinių filmų“ herojus sieja maksimalizmas ir aistra darbui. „Noma – mano ideali audra“ („Noma My Perfect Storm“, rež. Pierre Deschamps) pasakoja apie René Redzepi – vieną įtakingiausių pasaulio virtuvės šefų, kurio vadovaujamas restoranas „Noma“ net keturis kartus buvo išrinktas geriausiu pasaulyje.

Organizatorių nuotr.

Sėkmė turi savo kainą – filme „Sergio Herman, velniškai tobula“ („Sergio Herman, Fucking Perfect“, rež. Willemiek Kluijfhout) užfiksuoti momentai atskleidžia aukšto lygio restoranuose vyraujančią įtampą. Garsus virtuvės šefas Sergio Hermanas Nyderlanduose vadovauja restoranui, kurio staliukai rezervuoti metams į priekį.

Vakaro akimirkų fotogalerija:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis