„Grammy“ laimėtojai iš Niujorko koncertuos Lietuvoje

Džiazo muzikos gurmanų laukia neeilinė dovana – ryškiausio kalibro scenos vardai iš JAV pakvies autentiškam susitikimui kovo 30 dieną Valstybiniame Vilniaus Mažajame teatre ir kituose Lietuvos miestuose.

Legendine Niujorko džiazo muzika dalinsis „Kęstutis Vaiginis Quartet“ - bendras JAV ir Lietuvos projektas, kurio dėka klausytojai turės retą galimybę vienoje scenoje išgirsti pasaulyje plačiai kritikų pripažintus atlikėjus Alex Sipiagin (trimitas), Boris Kozlov (kontrabosas), Donald Edwards (mušamieji) ir Kęstutį Vaiginį (saksofonai).

„Projekto partneriai yra iš Niujorko miesto, kur gimsta džiazo tendencijos, diktuojančios naujausias muzikines madas. Projektas išsiskiria savo ansamblio sudėtimi - muzikuosime keturiese, be harmoninio instrumento fortepijono ar gitaros, todėl jausis dar didesnė laisvė atlikėjams ir jų atliekamoms džiazo improvizacijoms,“ - dalinasi projekto iniciatorius, sėkmingai tarptautinę karjerą vystantis džiazo atlikėjas Kęstutis Vaiginis.

Šio projekto dalyvius dažnai sutiksime tarp stipriausių džiazo pasaulio vardų. Muzikantai jau ne vieną dešimtmetį stebina muzikos kritikus iš pasaulinės džiazo scenos elito.

Trijų „Grammy“ apdovanojimų laimėtojas trimitininkas Alex Sipiagin savo dikografijoje turi net 17 solinių albumų. Vertinamas kritikų ir kolegų Alex Sipiagin yra grojęs su tokio kalibro džiazo žvaigždėmis kaip Michael Brecker, Dave Holland, Dave Sanborn, Gonzalo Rubalcaba, Jeff Tain Watts, Conrad Hervig ir kitais. Muzikantas yra „Ch. Mingus Big Bendo“ pastovusis narys. Savo muzikinėje karjeroje grojęs kartu su roko ir bliuzo muzikos kūrėju Ericu Claptonu, A. Sipiagin yra pripažįstamas ir populiarosios muzikos atstovų. Kartu su kitais dviem šio projekto dalyviais Boris Kozlov ir Donald Edwards, yra niujorkietiško džiazo kvinteto „Opus 5“ narys.

Projekto kontrabosininkas Boris Kozlov, pasak muzikos kritikų, vienas iš pagrindinių šiuolaikinio džiazo ramsčių (angl. „one of the anchors of modern jazz“) – virtuozas, du dešimtmečius aktyvi ir itin vertinama New Yorko džiazo scenos dalis, nominuotas net 9 „Grammy“ apdovanojimams, dviejų „Grammy“ laimėtojas, daugiametis prestižinio „Ch. Mingus Big Bendo“ meninis vadovas. Per savo stulbinančią karjerą dalyvavęs daugiau nei 160 albumų įrašuose, grojęs su tokiais muzikos grandais kaip Bobby Watson, Bob Berg, Dizzy Reese, Brian Lynch, Tommy Campbell, Mart Whitfield, David Gilmore ir kitais.

Neatsitiktinai šioje muzikos titanų kompanijoje sutinkame vienu universaliausių laikomą JAV būgnininką Donald Edwards. Jis – vienas žinomiausių New Yorko džiazo būgnininkų. Šio atlikėjo virtuoziškumas atsiskleidžia įvairių muzikos žanrų interpretavimu ir jungimu – pradedant hip-hop r&b, jazz, funk muzika – baigiant gospelo žanru. Kaip ir kiti du projekto svečiai, Donald Edwards yra ne tik ,,Opus 5’’ narys, bet ir „Mingus Big Bendo“, 2011 metais laimėjusio „Grammy“ apdovanojimą, pastovusis narys.

„Projekto svečiams, kuriuos tenka atsivežti į Lietuvą, labai patinka vietinė publika, kuri niekada nebūna abejinga - jaučia atlikėjus, jų spinduliuojamą energiją, o įspūdingiausia yra tai, jog bendras publikos ir atlikėjų kontaktas dažnai atsiranda iš karto scenoje pagrojus jau pirmąją kompoziciją,“ - teigia projekto lyderis Kęstutis Vaiginis.

Kęstutis Vaiginis yra vienas produktyviausių džiazo atlikėjų Lietuvoje. Ambicingas saksofonininkas, grojantis su aukščiausios klasės JAV džiazo muzikantais, tokiais kaip Alex Sipiagin, David Kikoski, David Berkman, Ed Howard, Hernan Romero, Dave Allan ir kt., yra daugybės tarptautinių projektų įkvėpėjas ir lyderis. Su įvairiais kolektyvais kaip grupės lyderis ir kviestinis artistas jis pasirodė „Nord Sea Jazz“, Roterdamo, Londono, Otavos, Keiptauno, Stambulo, Honkongo, Tokijo ir kituose prestižiniuose džiazo festivaliuose, gastroliavo Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir Afrikos kontinentuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis