Balandžio „Moters“ viršelio veidai M. Pitrėnas ir I. Prudnikovaitė: stebina, kad šiuolaikiniams vyrams neretai paprasčiau išvardyti kvepalų natas nei variklio dalis

Balandžio mėnesio „Moters" herojai, tarp jų – viršelio veidai Ieva Prudnikovaitė ir Modestas Pitrėnas, narplioja įvairius partnerystės aspektus. Ir net 45 puslapius šįkart „Moteris“ skiria džentelmenams.

„Yra trys gyvenimo sritys – seksas, darbas ir pomėgiai. Visas jas galima pavaizduoti grafiškai. Moterų gyvenime seksas užima 70 proc., darbas ir pomėgiai – po 15 proc.; vyro – 70 proc. darbo ir po 15 proc. sekso bei pomėgių. Kad santykiai būtų harmoningi ir žmonės tikrai suprastų vienas kitą, geriausia, kad sutaptų pomėgiai, nes tai vienintelė tikrai susikertanti sritis“, – sako balandžio mėnesio „Moters“ herojus profesorius Vytautas Brėdikis. Šįkart narpliojame įvairius partnerystės aspektus ir net 45 puslapius skiriame džentelmenams.

Žurnalas "Moteris"

Susitikimai

Giedrius Savickas neturi feisbuko profilio, gyvena užmiestyje (beje, kol kas – vienas)... „Man užtenka scenos, ir taip esu pernelyg matomas. Noriu kai ką pasilikti sau, – interviu žurnalistei Virginijai Rimkuvienei sako aktorius. – Tų nepaprastų pas mus ir taip daug. Kone ant kiekvienų durų gali memorialinę lentelę kalti.“ Giedrius tikina nelabai siekiąs sėkmės, jis norįs tiesiog būti laimingas, o sėkmė ir laimė, pasak aktoriaus, nebūtinai susijusios.

„Man labai patinka ta akimirka, kai peržengi plonytę ribą tarp tikros ir išgalvotos realybių. Vieną sekundę kalbi apie padangas, kaip vežei jas pakeisti į autoservisą, o kitą jau sakai pakylėtu, griausmingu balsu: „Kalbėk, Hamletai!“ Tą ribą nuolat peržengiame visi. Kaukių per dieną sudėvime šimtus“, – sako Giedrius Savickas
Žurnalas "Moteris"

Disuksija

• „Šiais laikais matematiniai gebėjimai, racionalumas laikomi vyriškais bruožais, bet romantizmo epochoje teigta atvirkščiai – esą moterys negali būti genialios, nes yra... pernelyg racionalios. Nepraėjo nė 100 metų, ir viskas apvirto aukštyn kojomis“, – teigia Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė. Vyrų krizių ir informacijos centro direktorius psichologas Arūnas Kuras oponuoja: „Nemanau, kad visuomenei būtų daug naudos, jei imtume ir staiga suvienodintume lytis. Ar tie skirtumai biologiniai, ar socialiniai, jie vis tiek egzistuoja, ir tai nėra tragiška.

Lietuvos statistika rodo, kad vyrai yra nykstanti rūšis: gyvena 11 metų trumpiau nei moterys, 3 kartus dažniau tampa priklausomi nuo alkoholio, 4 kartus dažniau – nuo narkotikų, 7 kartus daugiau jų nusižudo
Žurnalas "Moteris"

Svarbiausia, kad vienodos galimybės. Jokių formalių ar teisinių kliūčių realizuoti save profesinėje veikloje moterims nėra, nebent tam tikri socialiniai prietarai, bet nebūtina jų paisyti.“ Į šias panašių įdomių prieštaringų įžvalgų žurnalistės Virginijos Rimkuvienės moderuotoje diskusijoje – daugybė.

Mityba

• „Kai buvau vaikas, mėgau pyragėlius, kai tapau dietologu, nustojau juos valgyti, bet visada buvau laimingas“, – sako žymusis prancūzų dietologas Pierre'as Dukanas. Kokie vėjai atpūtė jį pas mūsų kaimynus latvius, domisi žurnalistė Ana Treščina.

„Vėl pastorėjame ne todėl, kad dieta gera ar bloga, o todėl, kad ją baigę vėl imame netinkamai maitintis“, – sako Pierre'as Dukanas
Žurnalas "Moteris"

Interjeras

• Sostinės Antakalnio, Lazdynų gyvenamųjų rajonų, Vilniaus autobusų stoties ir kitų objektų architektas profesorius Vytautas Brėdikis savo namų norėtų kitokių. „Tipinis pastatas yra pats nykiausias, nes projektuotas ne žmogui. Tie namai – lyg dėžės, sukrautos viena ant kitos. O kas gali gyventi dėžėse?“ – sako V. Brėdikis žurnalistei Astai Lipštaitei ir fotografei, meno redaktorei Annai Stanevičienei. Ir priduria: „Siekis ir pastangos keisti ir tobulinti mus supančią aplinką, o tuo pačiu ir patį save, manau, yra gyvenimo prasmė.“ Būtent todėl vidinei ir išorinei kaitai atsidavusio profesoriaus nei buitis, nei būtis nėra tipiniai.

Interjeras, pasak Vytauto Brėdikio, yra tarsi vidinė žmogaus erdvė. Šis būstas liudija profesoriaus žmonos dailėtyrininkės Laimutės Cieškaitės-Brėdikienės aistrą menui
Žurnalas "Moteris"

Dviese

• Scenos bei gyvenimo partneriai pasaulinio garso violončelininkas, dirigentas profesorius Davidas Geringas ir jo žmona fortepijono meistrė profesorė Tatjana Geringas savo buvimą dalija į du etapus – iki išvažiavimo iš Rusijos ir emigravus į Vokietiją. Tatjana žurnalistei Virginijai Majorovienei pripažįsta, kad iš pradžių svetur buvo sunku: „Kartais gyvendavome pusbadžiu. Būdamas šešerių, sūnus Aleksandras susirgo sunkia liga, jį ištikdavo epilepsijos priepuoliai. Aš pati balansavau ant nervinio išsekimo ribos...“ Vis dėlto dalydamasi viskuo perpus šeima gimė iš naujo.

„Taniai esu dėkingas už tai, kad dalijomės visą gyvenimą – džiaugsmais, skauduliais, sunkumais, lengvumais, pergalėmis; dalijomės susitelkę, mylėdami“, – sako Davidas Geringas
Žurnalas "Moteris"

Veikla

Milda Dargužaitė yra žmogus iš ateities. Pradėjusi lankyti mokyklą, iš karto būtų galėjusi eiti į antrą klasę, nes viską mokėjo iš vyresnės sesės. Kai Lietuvoje niekas nedrįso svajoti, kad studijuoti galima ir Vakaruose, ji susirašinėjo su Amerikos aukštosiomis mokyklomis. Ten galiausiai ir išvyko, baigė vienus geriausių JAV universitetų, įsidarbino Volstrito bankų analitike. Dabar Londoną pasirinkusi Milda Dargužaitė žurnalistui Karoliui Vyšniauskui pasakoja apie didžiausią savo gyvenimo avantiūrą – ketverius metus trukusį karjeros etapą Lietuvoje.

Milda Dargužaitė tvirtina, kad Lietuvoje ji įgijo dvejopos patirties: darbas „Investuok Lietuvoje“ buvo viena prasmingiausių patirčių jos gyvenime, kiti dalykai – politiniai žaidimai ar patyčios internete – nebuvo gera patirtis.
Žurnalas "Moteris"

Verslas

• Išklausiusi prekių ženklų „Laura Daili“, „Robi Agnes“, „Faust“, „Seses“ įkūrėjų ir savininkų istorijas žurnalistė Asta Lipštaitė sako atradusi vieną labai svarbų šių drauge kuriančių žmonių (sutuoktinių, draugių, draugų, mamos ir dukters) bruožą – jie moka pajusti vienas kitą ir žino, kada geriau patylėti, o kada įsiterpti.

Mados namų „Laura Daili Vilnius“ šeimininkai dizainerė Laura Dailidėnienė ir jos vyras stiklo menininkas Viktoras Dailidėnas teigia, kad būti kartu visą laiką – tarsi gyvenimo būdas, sunku įsivaizduoti, kad galėtų būti kitaip
Žurnalas "Moteris"

Kelrodis

• „Prieš kelionę mudu su žmona Jurgita apie šiandienį Izmirą bemaž nieko nežinojome, – teigia žurnalistas ir prisiekęs keliautojas Audrius A. Morkūnas. – Kadangi domiuosi Graikijos salos Kretos istorija, Izmiras mane traukė kaip dalies kretiečių kilmės vieta. Jurgitą šis miestas domino kaip graikės Maros Meimaridi romano „Smirnos burtininkės“ veiksmo vieta.“ Iš kitų Turkijos miestų išsiskiriantis Izmiras, tikimės, atradimu taps ne vienam mūsų skaitytojui.

Izmiras nė kiek nepanašus į Stambulą, nes trečiame pagal dydį Turkijos mieste nesijaučia... Turkijos
Žurnalas "Moteris"

Malonių atradimų!

..........................
* Skaitomiausias mėnesinis žurnalas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis