Neeilinį hobį turinti Inga: šiais beprotiško tempo laikais užsiimti šia veikla verta kiekvienam

Dėliones arba mėgsti, arba ne... Jei niekada jų nebandėte dėlioti, galbūt pats laikas tai išbandyti? Gal šiais beprotiško tempo laikais ši ramybę suteikianti veikla ir jums taps maloniu laisvalaikio praleidimo būdu?

Atrasti šią veiklą skatina Inga Senulienė. Moteris, dėlionių rinkimo teikiamą malonumą, atrado visai atsitiktinai prieš 3 metus. Ji po operacijos leisdama laiką namuose pabandė užbaigti sūnaus pradėtą, bet neįveiktą dėlionę ir to užteko, kad dėliojimas taptų Ingos hobiu. Per paskutiniuosius metus Inga surinko 114 dėlionių, t. y. daugiau nei 90 tūkstančių detalių!

Asmeninio albumo nuotr.

Ne tik užsiėmimas vaikams

Pašnekovė prasitaria, jog „Lietuvoje vis dar egzistuoja stereotipas, kad dėlionių rinkimas yra vaikiškas užsiėmimas, nors visame pasaulyje šis užsiėmimas gana populiarus ir pripažįstamas kaip suaugusių žmonių laisvalaikio praleidimo būdas. Yra įkurta „Pasaulinė Dėlionių Federacija“ („World Jigsaw Puzzle Federation“), daugelyje pasaulio šalių yra organizuojamos įvairios dėlionių rinkimo varžybos, kasmet vyksta „Pasaulinės Dėlionių Dienos“ („World Puzzle Days“), kuriose dėlionių rinkimo entuziastai iš viso pasaulio kviečiami pajusti bendrumo jausmą ir kartu dėlioti. Šių metų „Pasaulinėse Dėlionių Dienose“ dalyvavo 739 dalyvių iš 47 pasaulio šalių. Džiugu, kad tame tarpe šiemet buvo ir 23 dalyviai iš Lietuvos.“

Asmeninio albumo nuotr.

Suprasdama tą jausmą, „kai esi nesuprastas ir aplinkiniai keistai žiūri į tavo užsiėmimą“, Inga stengiasi suburti Lietuvos dėlionių mylėtojus, todėl „Facebook‘e“ įkūrė „Puzzle Fanatics LT“ grupę, kuri vienija dėlionių entuziastus, kurie palaiko vieni kitus, keičiasi dėlionėmis ir pan. Be to, Inga pasakoja, jog praeitais metais buvo suorganizuotos „Lietuvos Dėlionių Dienos“, apie šį renginį ji sako, jog tai buvo gana vykęs renginys ir tikisi, jog jis taps tradiciniu.

Dėlionių rinkimo nauda

Ar žinojote, kad „mokslininkai yra įrodę teigiamą dėlionių dėliojimo naudą? Dėlionės treniruoja žmogaus smegenis, lavina atmintį, skatina dėmesio koncentraciją, mažina stresą. Siekiant užtikrinti smegenų stimuliaciją ir padėti jas išlaikyti užimtas ir aktyvias, gaminamos netgi specialios dėlionės žmonėms sergantiems Alzhaimerio liga ar dimensija. Be to, tai puikus laisvalaikio praleidimo būdas su šeima. Man dėliojimas tai raminanti veikla, kuri atpalaiduoja smegenis po įtemptos darbo dienos.“ Tokius hobio privalumus vardija Inga.

Asmeninio albumo nuotr.

Be to, pašnekovė pasakoja, jog dėlionės tai ne vien įprastos keturkampės su standartinėmis detalėmis, kurias mes įpratę matyti, jų yra labai įvairių, todėl kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamą. „Yra įvairiausių formų dėlionių: apvalių, trikampių, figūrinių (nesenai dėliojau gulbės formos dėlionę, tikrai labai įspūdinga). Taip pat yra skirtingos faktūros detalių dėlionės: iš kamščio, iš medžio, iš plastmasės bei jutiminės: padengtos smėliu arba velveto švelnumo medžiaga. Yra dėlionės šviečiančios tamsoje, dėlionės galvosūkiai, kur ant dėžutės pavaizduotas tik galvosūkio raktas, o paveikslėlį sukuri pats. Yra dėlionės padidintomis detalėmis, gaminamos silpnaregiams ar žmonėms su riboto judėjimo galimybėmis, pavyzdžiui, sergantiems artritu.“

Asmeninio albumo nuotr.

Tampa namų interjero dalimi

Inga mėgsta statistiką, todėl fiksuoja, kiek ir kokių dėlionių surenka, skaičiai tikrai įspūdingi: „2013 metais sudėjau 69 dėliones (iš viso 60 647 detalių), 2014 metais 75 dėliones (iš viso 66 362 detalių), o 2015 metais jau 114 dėlionių (iš viso 94 191 detalių). Palyginimui, šiuo metu išleista didžiausia pasaulyje dėlionė turi 33 600 detalių, taigi per metus galėčiau sudėti 2 ar 3 tokias. Tačiau neturiu tikslo sudėti didžiausią pasaulyje dėlionę ar pasiekti kažkokį detalių skaičių, tiesiog dėlioju savo malonumui. Šiais metais tikiuosi sudėti bent jau ne mažiau dėlionių nei pernai.“ Dėliojimui Inga skiria pusvalandį ar valandą vakarais po darbo, daugiau tam laiko ji gali skirti savaitgaliais ar per atostogas. Paklausta apie kokias nors ypatingas dėliojimo technikas, ji sako, jog ypatingos dėliojimo technikos neturi, o dažniausiai dėlioti pradeda nuo rėmelio ar ryškiausių paveikslėlio objektų.

Asmeninio albumo nuotr.

Pamačius tokius skaičius, jums kaip ir man, tikriausiai kyla klausimas, kiek visa tai kainuoja ir ką su jomis daryti, kai jos surenkamos? Inga pritaria, kad parduotuvėse dėlionės nepigios, tačiau ji dažniausiai perka nenaujas, pavyzdžiui, dėvėtų drabužių parduotuvėse, aukcionuose, ar iš kitų dėlionių mėgėjų, todėl šis hobis iš moters nereikalauja didžiulių investicijų. „Surinktų dėlionių nekolekcionuoju, jas išardau ir vėliau jos keliauja pas kitus dėlionių mylėtojus. Tiesa, viena išimtis yra. Iš dėlionių, kuriose yra pavaizduotas natiurmortas su vynu ir vyno kamščių darau paveikslus, kurie suranda vietą artimųjų namų interjeruose.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis