Išrinkti geriausi metų Lietuvos kino aktorius ir aktorė

Balandžio 11 d. Nacionalinėje dailės galerijoje paskelbta, ką „Kino pavasario“ žiūrovai pripažino geriausiu metų Lietuvos kino aktoriumi ir aktore.

Renginio svečiai sužinojo, ir koks lietuvių filmas šiemet taip pat pelnė daugiausiai publikos simpatijų, ką žiuri išrinko geriausiu studentišku filmu, geriausiu kino filmo vertimu. Įteiktas apdovanojimas „Kino ruporas“ už autorinio kino sklaidą ir Sauliaus Macaičio vardo prizas.

Apdovanojimai Algimanto Puipos filmo „Edeno sodas“ aktoriams

Festivalio metu kino mylėtojai balsavo už labiausiai patikusį metų Lietuvos kino aktorių ir aktorę. Dėl geriausios aktorės titulo varžėsi Severija Bielskytė („Namo“, rež. Gabrielė Urbonaitė), Viktorija Kuodytė („Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa) ir Ina Marija Bartaitė („Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas), o geriausiu metų aktoriumi pretendavo tapti Juozas Budraitis („Edeno sodas“, rež. Algimantas Puipa), Vainius Sodeika („Karalių pamaina“, rež. Ignas Miškinis) ir Šarūnas Bartas („Ramybė mūsų sapnuose“, rež. Šarūnas Bartas).

Žiūrovų sprendimu geriausia aktore tapo Viktorija Kuodytė, aktoriumi – Juozas Budraitis. Jie abu sukūrė įsimintinus vaidmenis režisieriaus A. Puipos filme „Edeno sodas“.

Organizatorių nuotr.

Paskelbti šios nominacijos nugalėtojų į sceną buvo pakviestas LR Kultūros ministras Šarūnas Birutis. „Norėčiau apdovanoti visus nominatus“, – prieš įteikdamas apdovanojimą V. Kuodytei ir J. Budraičiui prasitarė ministras.

Kiekvienam nugalėtojui atiteko „Harmony Park“ įsteigta dovana – prabangus savaitgalis dviem 5 žvaigždučių viešbutyje „Harmony Park-Simboly“, prezidentiniuose apartamentuose su SPA ir privačiu pasijodinėjimu žirgais. Daugiausiai balsų surinkusiam aktoriui ir aktorei Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, ginanti atlikėjų ir aktorių teises, skyrė po 1 000 eurų. Asociacijos vadovė Agnė Masalskytė džiaugėsi galimybe prisidėti prie apdovanojimo Lietuvos aktoriams bei lietuviško kino industrijos stiprėjimu.

Renginio vedėjai – Aistė Diržiūtė ir Vidas Bareikis.
Organizatorių nuotr.

Metų žiūroviškiausias lietuvių filmas

Festivalis „Kino pavasaris“, kaip ir kasmet, kvietė žiūrovus balsuoti už labiausiai patikusį lietuvišką filmą. Balsavimas vyko kino teatrų salėse, festivalio svetainėje ir mobiliojoje programėlėje. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad Publikos simpatijų prizas atiteko lietuvių kilmės australui Nathanui Jureviciui, pristačiusiam festivalyje animacinį filmą „Virsmas“ („Junction“).

Organizatorių nuotr.

Geriausias studento darbas

Geriausią studentų filmą rinko komisija, sudaryta iš kino istorikės Linos Kaminskaitės–Jančorienės, filmų režisierės ir scenarijų autorės Linos Lužytės bei kino operatoriaus Vlado Naudžiaus. Nugalėtoju dėl sugebėjimo santūriomis kino priemonėmis atskleisti pagrindinės herojės tylią dramą tapo režisierės Marijos Stonytės dokumentinis filmas „Kalnai kalnai“ – pasakojimas apie keliautoją Laimą Armalienę.

Prieš trejus metu šioje kategorijoje su filmu „Plaukikė“ nugalėjusi, šiuo metu Amerikoje studijuojanti režisierė Gabrielė Urbonaitė į „Kino pavasarį“ grįžo su nauju trumpametražiu „Namo“. Jis pelnė specialų festivalio paminėjimą – paskatinimą už už kino kalbos, miesto erdvės ir aktualios temos pajautimą.

Organizatorių archyvas

Sauliaus Macaičio apdovanojimas – filmui „Perlinė saga“

Jau penkerius metus festivalis „Kino pavasaris“ žiūrovams siūlo pamatyti garsių kino kritikų rekomenduojamus filmus programoje „Kritikų pasirinkimas“. Dvylika kino ekspertų, tarp kurių net aštuoni atstovauja kino kritikų asociacijai FIPRESCI, iš 52 pasiūlytų kandidatų sąrašo išsirinko po 12 filmų, kuriuos įvertino asmeniniais pažymiais. Tad antrąjį festivalio apdovanojimą, specialų legendinio Lietuvos kino kritiko Sauliaus Macaičio prizą pelnė filmas Čilės režisieriaus Patricio Guzmán filmas „Perlinė saga“ („The Pearl Button“). 2015 metų Berlyno kino festivalio „Sidabriniu lokiu“ už geriausią scenarijų apdovanotas režisierius naujausiame filme atsisuko į visai kitus žmones, kuriuos nebyliais pavertė istorija. Bendraudamas su paskutiniais gyvais kaveskarų genties indėnais P. Guzman įamžina žiauraus ir negailestingo genocido paveikslą.

Geriausias kino vertimas

Jau trečius metus „Kino pavasaris“ drauge su Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga skiria piniginį apdovanojimą geriausiam metų filmo vertimui. Ši nauja iniciatyva skatina vertėjus siekti kūrybinio meistriškumo. Apdovanojimą paskelbė Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narė Kristina Sprindžiūnaitė ir festivalio „Kino pavasaris“ vertimų koordinatorė Austė Zdančiūtė. Šiais metais už meistriškai suvaldytą įvairialypę informaciją, gyvą ir sklandų dokumentinio filmo „10 milijardų – kas patiekta tavo lėkštėje“ pasakojimą bei išradingus ir ekspresyvius filmo „Avinai“ dialogus apdovanota Aušra Bagočiūnaitė.

Organizatorių archyvas

Skatinamieji prizai skirti: Jurgai Vilei – už išraiškingą indėnų genčių kasdienybės ir magijos įlietuvinimą filmuose „Gyvatės apkabinimas“ ir „Perlinė saga“; Pauliui Jevsejevui – už drąsų kūrybiškumą perteikiant gatvės jaunimo kalbą filme „Juoda“; Linai Černiauskaitei – už subtilias lyrines tonacijas bei sodrų ir spalvingą žodyną filme „Nuotaka“.

„Autorinio kino aljanso“ apdovanojimai

Lietuvos kino kūrėjų apdovanojimuose buvo įteikta „Kino ruporo“ statulėlė už geriausią autorinio kino sklaidą. Šiemet šioje nominacijoje varžėsi septyni pretendentai: „Meno avilys“ su DVD „Lietuvių dokumentinio kino antologija“; studija „Monoklis“ už L. Mikutos filmo „Pakeleiviai“ sklaidą; prodiuserė Živilė Gallego už A. Kavaitės filmo „Sangailės vasara“ tarptautinę sklaidą; agentūra „Lithuanian Film Short“ už trumpų filmų sklaidą garsiausiuose kino festivaliuose; Inesa Kurklietytė už socialinės dokumentikos „Gegučių vaikai“ sklaidą; studija „Just a Moment“ už G. Žickytės filmo „Meistras ir Tatjana“ sklaidą ir Šarūnas Bartas už filmo „Ramybė mūsų namuose“ autorinio kino idėjų sklaidą.

Organizatorių archyvas

Žiuri pirmininkė Izolda Keidošiūtė „Kino ruporą“ įteikė filmo „Ramybė mūsų sapnuose“ kūrėjams.

Specialiu paminėjimu už filmo „Sangailės vasara“ sklaidą buvo pagerbta filmo prodiuserė Živilė Gallego, o Audriui Siaurusevičiui „Autorinio kino aljanso“ narė Ieva Norvilienė įteikė padėką už šalies režisierių kino kūrimo rėmimą ir nacionalinio kino sklaidą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis