Atskleista pirmoji „Vakarienė baltai“ paslaptis

Lietuvoje trečią kartą įvyks visame pasaulyje populiari elegantiška šventė „Vakarienė baltai“ (pranc. Dîner en Blanc). Organizatorių pasiruošimas renginiui įsibėgėja – pamažu atskleidžiamos šventės paslaptys.

Daugiau nei tūkstantį lietuvių Vilniuje suburianti šventė „Vakarienė baltai“ įvyks už dviejų mėnesių. Viena iš renginio iniciatorių ir organizatorių Dovilė Šimkutė-Butkienė atskleidžia, kad šiemet nutarta „Vakarienę baltai“ surengti vidurvasariu: „Šventei pasirinkta data yra liepos 29 diena – švęsime vasaros pusiaukelę. Tikimės, kad tai bus šilčiausias ir gražiausias vasaros metas“, – pirmąją „Vakarienė baltai“ paslaptį atrakino organizatorė.

Žavi ir paslaptinga šventė kvies susiburti naujus renginio svečius ir ištikimus, kasmet vakarieniauti sugrįžtančius dalyvius. Viktorija Savickė apie „Vakarienę baltai“ žinojo šventei dar nė nevykstant Lietuvoje. Moteris domėjosi ir gerėjosi magišku baltu vakaru, vykstančiu Prancūzijoje ar Amerikoje. Prieš keletą metų dalyvavo pirmoje Lietuvos „Vakarienėje baltai“, o pernai besilaukdama naujagimio ir negalėdama atvykti į šventę, surengė pikniką gimtajame Radviliškyje. „Kaip tik organizavome mamos išleistuves, dekoravome aplinką, paruošėme skanų maistą, dalyviai pasipuošė baltai, tad ši vakarienė virto ypatinga mūsų šeimos proga“, – pamena V. Savickė šiemet būtinai planuojanti dalyvauti „Vakarienėje baltai“ Vilniuje.

Šiųmetei šventei vėl ruošiasi ir gerai žinomas sporto studijos „JC Sport“ įkūrėjas ir treneris Jean`as Claude`as Edorh`as kartu su žmona Inga Gaižauskiene. Pernai pora vakarieniavo drauge su kolegomis, dar didesnį jų būrį pasikviesti ketina ir šiemet. „Didelį įspūdį paliko akimirka, kaip daugiau nei tūkstantis baltai apsirengusių žmonių Gedimino prospekte leido į dangų baltus balionus, vėliau prasidėjo šokiai“, – praėjusių metų įspūdžiais dalijosi Jean`as Claude`as Edorh`as.

Elegantiškos šventės kilmė – Prancūzija, ten „Vakarienė baltai“ organizuojama jau 28-erius metus. „Gražiausias Paryžiaus vietas staiga, be perspėjimo, užpildo virtuvės įrankių kaukšėjimas, audinio ošimas ir šampano garsas. Jeigu aš turėčiau kelias žodžiais nusakyti kas yra „Vakarienė baltai“, pasakyčiau, kad tai yra aistros maistui išraiška, laisvės troškimas ir prancūzų rafinuotumas“, – ypatingą šventės atmosferą nusakė Prancūzų instituto direktorius Frédéric‘as Bellido.

Tam, kad Vilniuje vykstančios šventės dalyviai jaustų Prancūzijos dvasią, malonumą, atsipalaidavimą, galėtų mėgautis bendravimu, organizatoriai kviečia bendradarbiauti didžiausios patirties turinčius švenčių rengėjus profesionalus. Jau trečius metus iš eilės „Vakarienė baltai“ meniu rengia ir maistą ruošia restorano „Brasserie de Verres en Vers“ vyriausiasis šefas Gediminas Andriuškevičius, kurio braižas pasižymi estetika, naujausių kulinarijos tendencijų pritaikymu ir gebėjimu užsienio virtuvės skonius atskleisti naudojant lietuviškus ekologiškus produktus. „Šefas pasiūlys tris meniu variantus, kuriuos sudarys įvairūs patiekalai nuo tradicinių prancūziškų sūrių ir užtepėlių iki karštai rūkytos lašišos su citrinų confit, keptų putpelių kulšelių ir karališkų krevečių uodegėlių. Visus užkandžius ir patiekalus suvienys elegantiškosios Prancūzijos tema – „Vakarienės baltai“ tėvynė“, – pasakojo viešbučio „Radisson Blu Royal Astorija“ pardavimų ir marketingo vadovė Zinaida Karpičienė. Oficialus vakarienės gėrimas – šampanas „Veuve Clicquot“, renginio ledai „Dione“, o žavių elegantiškų drabužių ir aksesuarų pasiūlys prekybos centras „Europa“.

Šventėje norintys dalyvauti svečiai turės laikytis privalomų „Vakarienė baltai“ taisyklių. Kartu su savimi atsinešti stalą, dvi kėdes, iškylai skirtą krepšį, kuriame būtų kokybiški įrankiai ir stikliniai indai. Dėvėti baltus elegantiškus drabužius. Pagirtina originali, stilinga ir skoninga svečio apranga. Visi norintys dalyvauti šventėje jau dabar gali registruotis į laukiančiųjų sąrašą per nuorodą http://vilnius.dinerenblanc.info/register.

Organizatoriai pakvies svečius susiburti prestižinėje sostinės vietoje, tačiau kas ji, kaip ir kasmet, išliks didžioji šventės paslaptis, kurią žadama saugoti iki paskutinių liepos 29-osios renginio minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis