Maltos ordino neįgaliųjų stovykla – ten pildosi jaunų žmonių svajonės

2015 m. maltiečiai pripažinti draugiškiausia neįgaliesiems bendruomene Lietuvoje. Viena iš daugelio skirtų neįgaliesiems veiklų – kasmetinės kelionės į tarptautines Maltos ordino vasaros stovyklas neįgaliam jaunimui.

Tokių stovyklų veikla prasidėjo 1984 m., kai jauni Maltos ordino savanoriai susijungė ir pasistengė keliems neįgaliesiems sukurti nepakartojamų įspūdžių atostogas. Nuo to laiko panašios stovyklos įvairiose Europos šalyse rengiamos jau 33 metus ir į jas suvažiuoja neįgalus jaunimas (18–35 metų) iš viso pasaulio.

Čia jie patiria tokių dalykų, kurių įprastinėmis sąlygomis dėl judėjimo negalios pasiekti būtų sunku. Tai ekstremalūs sportiniai iššūkiai, kultūriniai vizitai, pažintys su panašaus likimo užsienyje gyvenančiais draugais. Neretai tai būna tik kartą gyvenime pasitaikanti galimybė įveikti tuos daugybę barjerų, iškylančių jauniems žmonėms, judantiems neįgaliojo vežimėlyje. Tai galimybė patikėti savimi, patirti gyvenimo už ligoninių, reabilitacijos įstaigų ar savo namų sienų įvairovę.

Be to, taip siekiama aktyvinti tarptautinę neįgaliųjų socialinę integraciją, skatinti skirtingų šalių neįgaliuosius vienijančių organizacijų bendradarbiavimą.

Organizatorių nuotr.

Šią vasarą rugpjūčio 13–20 dienomis daugiau kaip 500 neįgaliųjų ir jų padėjėjų iš viso pasaulio susirinks tokioje Maltos ordino organizuojamoje neįgaliųjų stovykloje Lenkijoje „Radosna Nowina 2000” netoli Krokuvos. Čia jie, suvienyti Aleksandro Diuma šūkio „Visi už vieną, vienas už visus”, kuris yra ir Maltos ordino jaunimo neįgaliųjų stovyklos moto, sieks naujų gyvenimą keičiančių patyrimų. Stovykloje dalyvaus 200 jaunų neįgalių žmonių iš 24 šalių ir jų padėjėjai – iš viso 500 žmonių. Lietuvai šiemet yra skirtos 7 vietos neįgaliems asmenims ir 7 padėjėjams, kurie yra maltiečių savanoriai, aukojantys šiam renginiui savo atostogas ir lėšas.

„Jaunuoliams su negalia kelionė į stovyklą gali tapti unikalia galimybe įveikti savo neįgalumo barjerus, vidines baimes, ištrūkti iš slogios vienatvės ir suvaržymų, – kalba Lietuvos delegacijos vadovė maltietė savanorė Karolina Karpova. – Šiemet nutarėme norinčių važiuoti į stovyklą paieškoti po Lietuvą plačiau, suteikti šią nuostabią galimybę neįgaliems jaunuoliams, kurie niekada nėra panašiose stovyklose buvę.“

Organizatorių nuotr.

Vienas tokių, šiemet vyksiančių į tarptautinę Maltos ordino rengiamą vasaros stovyklą, – šiaulietis Erikas Jankauskas, nuo gimimo turintis judėjimo negalią. Vaikinui tai bus pirmoji gyvenime galimybė išvykti į užsienį ir apskritai sudalyvauti neįgaliųjų stovykloje. Šiuo metu jis siekia įgyti reklamos dizainerio specialybę, dalyvauja mokymuose ir aktyviai sportuoja – labai mėgsta krepšinį. Tai viena didžiausių jo aistrų. „Esu gyvenime gavęs neįkainojamą dovaną – laimėjau bilietą į „Eurobasket 2011“, kuris vyko Lietuvoje, ir važiavau stebėti Lietuvos rinktinės varžybų į Vilnių, „Siemens“ arenoje“. Parsivežiau tiek įspūdžių ir nuotraukų,“ – prisimena Erikas. Naujų įspūdžių ir emocijų jis tikisi parsivežti iš Maltos ordino stovyklos. Tai jam bus geriausia gimtadienio dovana – birželio 14 d. vaikinui sukanka trisdešimt metų.


Be Eriko, šiemet į stovyklą vyksta dar 6 jauni neįgalūs žmonės, lydimi maltiečių savanorių. Deja, mūsų šalyje tokioms išvykoms neįgalieji finansavimo negauna.

Tad kreipiamės į Lietuvos žmones – prisidėkime auka, kad pildytųsi šių jaunų žmonės svajonės. Nepamirškime, kad neįgalaus žmogaus gyvenimo kokybė priklauso ir nuo tų, kurie šalia, t. y. nuo mūsų.

Auka SMS žinute numeriu 1405, įrašius tekstą 1270. Kaina 2 €.
Didesnė suma – A. s. LT29 4010 0424 0397 4431 (mokėjimo paskirtis: neįgaliesiems)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis