Kaip švęsti Valstybės dieną su mažais vaikais?

Liepos 6-ąją minime Lietuvos gimtadienį, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Edukacinės platformos tėvams ir vaikams „Mažųjų ekspertų mokykla“ ambasadorė Živilė Mikailienė siūlo šią dieną minėti pasitelkiant aiškius, žaismingus ir vaikų mėgstamus simbolius: iškepti gimtadienio tortą Lietuvai, o mažuosius šventės dalyvius papuošti Karaliaus Mindaugo bei kitų Lietuvos kunigaikščių ir didikų karūnomis.

„Man labai džiugu, kad Lietuvoje mes po truputį išmokstame džiaugtis ir švęsti istorines dienas linksmai. Svarbu yra suvokti šias dienas ne tik kaip eilinę išeiginę, skirtą ilgiau pamiegoti ar namus apsikuopti, o bent trumpam susimąstyti apie jos prasmę ir tai, ką ji atnešė mūsų protėviams ir kaip nulėmė dabartinį mūsų gyvenimą. Kai suvoksime patys, galėsime ir vaikams papasakoti“ ,– sako istorikė Živilė Mikailienė.

Pačios Živilės šeimoje, kurioje auga du vaikai, šiai dienai ruošiamasi iš anksto, vaikams pasakojama, kad artėja Lietuvos gimtadienis. O per gimtadienį kiekvienas vaikas tikisi torto! „Tad kepame arba perkame tortą, įsmeigiame į jį Lietuvos vėliavėlę arba dekoruojame trispalvės spalvomis. Tiek žvakučių, kiek Lietuvai yra metų, ant torto netilptų, tad tiesiog užrašome tą skaičių. Beje, šiais metais ant torto rašysime 763 – tiek metų jau skaičiuoja mūsų valstybė“, – pasakoja Ž. Mikailienė.
Istorikės Živilės Mikailienės idėjos, kaip švęsti Valstybės dieną:

1. Namuose:

Išsikepkite tortą, papuoškite jį patriotiškai. Pasikvieskite senelius, prosenelius – tegul jie papasakoja apie tuos laikus, kai buvo maži. Pažiūrėkite šeimos nuotraukų albumą, nupieškite giminės medį.
Gal mokate keletą eilėraščių, dainų apie Lietuvą? Jei ne, drauge paieškokite jų knygose ar internete. Palyginkite Maironio, Kudirkos eiles su šiuolaikiniais kūriniais, pvz. M. Mikutavičiaus daina „Aš tikrai myliu Lietuvą“, A. Mamontovo „Geltona. Žalia. Raudona.“ ir kt.
Pasikalbėkite apie Lietuvą ir patriotiškumą. Pasigaminkite trispalvę, pilį, sudėliokite trispalvę mozaiką.

Pasigaminkite karūną (karūnos maketų galite rasti ir čia) ir visa šeima tądien vaikščiokite su karūnomis.

2. Miesto renginiuose:

Pasipuoškite (mažiesiems bus smagu eiti į renginius karūnuotiems) ir nueikite į jūsų mieste ar miestelyje vykstantį renginį, užeikite į vietinį istorinį objektą – piliakalnį, muziejų. Mojuokite vėliavėlėmis, surenkite iškylą ant žolės, pasveikinkite sutiktus kaimynus ir pažįstamus.

Įteikite Lietuvai dovaną gimtadienio proga. Galbūt verta sutvarkyti vietinę žaidimų aikštelę, upelio slėnį? Gal netoliese gyvena vienišas žmogus, kurį nudžiugintumėte apsilankymu?

3. Muziejuje.

Netiesa, kad muziejai – nuobodūs ir nedraugiški vaikams. Kelios vertos dėmesio kryptys:

Kernavėje rengiamos gyvosios archeologijos dienos, naujas interaktyvus Kernavės muziejus, vaizdingi piliakalniai.

Trakų salos pilis: ir pasivaikščioti, ir valtele paplaukioti, ir kibinų paragauti. Puiki vieta pasikalbėti apie kultūrų įvairovę, juk Lietuvoje nuo seno gyveno ir gražiai sutarė įvairių kultūrų ir tautybių žmonės. Pasikalbėkite su vaikais apie tai, iš kur esate kilę jūs, jūsų seneliai ir proseneliai.

Vilniaus Valdovų rūmai, Katedros požemiai. Katedros požemiuose galite pamatyti, kur buvo istorinės Mindaugo Katedros grindys. O Valdovų rūmuose interaktyvios veiklos ras visa šeima.

4. Kur bebūtumėte, sugiedokite Lietuvos himną.

Ar šeimos rate namuose, ar miesto aikštėje, prisijunkite prie himno giedojimo tradicijos. Šiais metais himną giedoti organizatoriai kviečia liepos 6 d. 21 val.
Kaip papasakoti mažam vaikui apie Liepos 6-ąją – Mindaugo karūnavimo dieną?

Živilė Mikailienė parengė tėvams paruoštukę, kaip trumpai ir vaikams suprantamai papasakoti apie liepos 6 d. prasmę:

„Labai seniai, prieš beveik aštuonis šimtus metų, Lietuvos valstybės dar nebuvo. Lietuvių protėviai gyveno susiskirstę atskiromis žemėmis. Jas valdė kunigaikščiai. Jie nebuvo vieningi, nuolat tarpusavyje kariavo dėl turtų. Tačiau tarpusavio karus ir vaidus reikėjo pamiršti, kai kaimynystėje įsikūrė labai žiaurūs ir galingi priešai – kryžiuočiai ir kalavijuočiai. Jie plėšė lietuvių turtus, degino namus, žudė žmones. Vienas labai sumanus ir drąsus lietuvių kunigaikštis Mindaugas suprato, kad tik suvieniję jėgas ir sukūrę stiprią valstybę lietuviai galės apsiginti nuo kraugeriškų priešų.

Mindaugui buvo nelengva įtvirtinti savo valdžią ir tapti vieninteliu Lietuvos valdovu. Ne visi genčių vyresnieji norėjo jam paklusti. Teko griebtis ir žiaurumo, ir klastos. Tačiau tuomet tai buvo įprasta. Galiausiai Mindaugui pavyko suvienyti visas žemes. Jis tapo karaliumi. 1253 m. liepos 6 dieną Mindaugas drauge su žmona Morta Vilniaus Katedroje buvo karūnuoti. Lietuva tapo karalyste. Ją pripažino kitos Europos valstybės. Šiandien Liepos 6–ąją minime kaip Valstybės dieną – Lietuvos gimtadienį. Šiais metais mūsų šaliai sukanka jau 763 metai.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis