Gydytojas ginekologas: kokias dažniausiai klaidas daro net ir suaugusios moterys

Nors vis daugiau yra kalbama apie reguliarių apsilankymų pas gydytojus bei tyrimų naudą, pacientai vis dar vengia kreiptis pas kai kuriuos specialistus.

Dauguma moterų pirmą kartą ginekologijos kabinete apsilanko jau sulaukusios pilnametystės, tačiau pasitaiko ir tokių, kurios šį vizitą atideda iki tol, kol sužino, jog laukiasi pirmosios atžalos.

Pasak gydytojos, ginekologės-akušerės Viktorijos Navickienės, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl net ir suaugusios moterys prisibijo šios srities gydytojų yra klaidingas požiūris atkeliavęs būtent iš paauglystės.

Mamos, vyresnės sesers ar draugės vaidmuo ankstyvoje jaunystėje

V. Navickienė pastebi, kad mergaitės, kurių mamos reguliariai tikrinasi savo sveikatą ir nevengia kas kiek metų atlikti reikalingus tyrimus, dažniausiai suaugusios ir pačios elgiasi taip pat.

“Kaip ir daugelis kitų dalykų, požiūris į rūpinimasį sveikata taip pat ateina iš šeimos. Paauglystėje kiekviena mergaitė turi sau artimą žmogų, kuris vaidina lemtingą vaidmenį kartais to ir nežinodamas. Tai nebūtinai turi būti mama. Kartais mergaitės daug atviriau drįsta kalbėtis su vyresniąja seserimi, pussesere ar teta. Jei šis žmogus tinkamai supažindina mergaitę su intymia higiena, papasakoja apie pirmąjį moterišką ciklą bei intymius santykius, daug didesnė tikimybė, jog ateityje tokia moteris aktyviai rūpinsis savo sveikata ir apsilankymus pas šios srities gydytojus laikys savaime suprantamu dalyku”, – teigia klinikoje “Flebologijos centras” konsultuojanti gydytoja, ginekologė-akušerė V. Navickienė.

Gydytoja pataria kiekvienai paauglei, sulaukusiai 16 metų, apsilankyti pas ginekologą pokalbiui, o konsultacijos metu gydytojas nuspręs, ar papildoma apžiūra yra reikalinga. Kad mergaitėms nebūtų didelio nerimo, galima keletą kartų ateiti pas gydytoją su mama ar kita artima giminaite.

“Dauguma merginų bijo pirmojo apsilankymo dėl fizinio diskomforto, tačiau šiandien yra galimybė įvertinti vidaus organų būklę per pilvo sieną – atliekant ultragarsinį tyrimą”, – ramina gydytoja ir pataria nesikliauti mitais ir kitų pasakojimais, kurie keliaudami iš lūpų į lūpas dažnai praranda tikrosios patirties autentiškumą.

Ginekologas – geriausias draugas nėštumo metu

Gydytoja-akušerė pabrėžia, kad moteris, kurios pas ginekologą lankosi reguliariai ir dėmesingai stebi savo ciklą bei kitus kūno signalus, daug lengviau prižiūrėti ir nėštumo metu, nes gydytojas jau yra susipažinęs su pacientės organizmu. Reguliarūs apsilankymai padeda išvengti ir nepagrįstų baimių.

„Tiek aš, tiek kolegos dažnai susiduriame su poromis, kurios po kelių mėnesių nesėkmingų pastangų, nerimauja, jog yra nevaisingos. Tokių baimių nekiltų, jei moterys jau prieš pastojant reguliariai lankytųsi pas gydytoją. Apsilankymų metu atliekami tyrimai, reguliarios apžiūros leidžia pakankamai tiksliai numatyti, ar moteris gali turėti su vaisingumu susijusių problemų“, – teigia ginekologė-akušerė.

Kuo anksčiau išsiaiškinus potencialias problemas, galima imtis ir atitinkamų priemonių. Taip pat prieš planuojant nėštumą moterims gydytoja rekomenduoja atlikti specialius tyrimus: dėl raudonukės, taksoplazmozės, chlamidijų, sifilio, ŽIV, gimdos kaklelio būklės, citomegalo, hepatito virusų. Taip pat – vartoti folio rūgšties preparatus.

„Apsilankymus pas ginekologą-akušerį reikia kaip įmanoma geriau išnaudoti, būti drąsioms ir klausti visų rūpimų klausimų. Blogiausia, jei būsima mama išėjusi iš ginekologo kabineto jaučiasi neužtikrintai dėl savęs ar kūdikio. Per pirmąjį apsilankymą galima su gydytoju aptarti ir požiūrį į nuskausminamuosius, nejautrą gimdymo metu. Pastebėjau, kad moterys jaučiasi daug ramiau, jei žino, kad jų ir gydytojo mąstymas šiais aspektais nesiskiria“, – teigia klinikoje „Flebologijos centras” nėščiąsias konsultuojanti V. Navickienė.

Dažniausios klaidos – diagnozės baimė ir neteisinga higiena

Paklausta, kokias dažniausiai klaidas daro net ir suaugusios moterys, gydytoja netrunka atsakyti.

“Be abejonės, pirmoje vietoje yra vizito pas ginekologą atidėliojimas bijant išgirsti diagnozę. Kad ir kaip būtų paradoksalu – yra pacienčių, kurioms onkologinės ligos yra diagnozuojamos pavėluotai, nors ligos simptomus jos pastebėjo jau prieš kurį laiką. Net banaliausias uždegimas, jei yra negydomas, per ilgą laiką gali sukelti daugybę problemų, o jo gydymas gali peraugti į chirurginį”, – teigia gydytoja.

Kiekviena moteris, pradėjusi lytinį gyvenimą, turėtų reguliariai atvykti pas ginekologą profilaktiniam gimdos kaklelio tyrimui, pasikonsultuoti kontracepcijos klausimu. Sulaukusios 22 m. amžiaus moterys kas trejus metus turėtų atlikti gimdos kaklelio tyrimą, mamografiją, kraujo tyrimus. Visos, sulaukusios 55 metų, tai turėtų daryti kas dvejus metus.

Itin atsargiai reikėtų rinktis ir intymios kosmetologijos paslaugas teikiančius specialistus, kadangi viena iš neretai pasitaikančių priežasčių, kaip moterys užsikrečia įvairiais virusais, yra būtent plaukų šalinimo procedūros-depiliacijos. Gydytoja taip pat įspėja dėl per dažno kelnaičių su juostele dėvėjimo, nenatūralių įklotų naudojimo, lankymosi viešuosiuose baseinuose. Tai gali sukelti įvairias makšties infekcijas, sutrikdyti makšties mikroflorą.

“Daugumą virusų ir ligų galima išgydyti, o baimę sumažinti vieno apsilankymo pas gydytoją metu. Svarbiausia – nebijoti aptarti sveikatos problemų, kylančių kasdieniniame gyvenime ir ypač intymiose situacijose. Tikrai efektyvaus gydymo ir priežiūros esmė – abipusis pasitikėjimas tarp pacientės ir gydytojo”, – pokalbį užbaigia V. Navickienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis