Per „nowJapan“ pristatymą – kaukėtas scenografas ir herojė iš animacinio filmo

Festivalio pristatyme dalyvavęs kaukėtas scenografas Shota Kotake Lietuvoje lankosi jau trečiąjį kartą.

„Esu dailininkas jau 12 metų, kuriu iliustracijas, įprasminu erdves. Atvykau čia, norėdamas prisidėti prie Japonijos kultūros populiarinimo. Noriu būti tiltas kultūrų. Negaliu suteikti vizos gyventi Japonijoje, bet, savo sukurta scenografija „nowJapan“ scenai, galiu padovanoti vizas į Japoniją visų sieloms”, – sakė menininkas.

Organizatorių nuotr.

Didžiausias išskirtinumas – Cosplay konkursas

Tai kostiuminis pasirodymas (angl. – costume ir play), kuomet originaliais kostiumais apsirengę dalyviai, stengiasi kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą garsių kompiuterinių žaidimų, kino industrijos, japoniškos animacijos ANIME ar komiksų MANGA personažus.

Festivalio pristatyme dalyvavusi pirmojo renginio nugalėtoja, cosplay’erė Agota Gudelytė (sceninis vardas Foxtail), pademonstravo savo pačios pagamintą kostiumą, kuris yra iš vieno ANIME filmuko. Mergina jį pasigamino pati. Įdomu tai, jog kostiumas yra ne tik mokyklinė uniforma, bet jis tarsi gyvas – jame gyvena atskiras gyvūnas personažas.

Organizatorių nuotr.

„Kai kurie Cosplay kostiumai atrodo labai paprastai. Bet tai rankų darbas. Užsienyje tai itin vertinama. Daugelis gali pasidaryti kostiumąpatys, o neturintys laiko – užsisako. Dirbu su plastiku ir padedu pasidaryti arba visą kostiumą arba tik detales. Festivalyje taip pat žadu dalyvauti – būsiu personažas iš kompiuterinio žaidimo“, – pasakojo Agota.

Festivalio vadovas Sergej Grigorjev plačiau pristatė renginio programą, kurioje – nuo pramogų šeimai, hipsteriams, kompiuterinės kultūros puoselėtojams iki muzikos, teatro, meno pasirodymų ir dirbtuvių.

„Ieškom paralelių kaip Lietuvos menininkai interpretuoja Japonijos kultūrą ir kiek tai daro japonai. Šiais metais Lietuva ir Japonija mini 25-ąsias diplomatinio ir kultūrinio bendradarbiavimo metines. Festivalis stengiasi parodyti kokia spalvinga Japonijos kultūra, pristatydama per įvairius socialinius aspektus“, – sakė “nowJapan“ vadovas.

Vedėjai – cosplay’eriai iš Didžiosios Britanijos

Dviejų dienų renginį ves charizmatiškasis Kenny Cosplay Stuff ir jo draugė Evelynstar, cosplayeriai iš Didžiosios Britanijos. „Jis puikiai jaučia kokia ta šiandienos Japonijos kultūra, yra begalo šmaikštus ir, tikiu, puikiai apjungs lietuvaičių ir svečių iš Japonijos pasirodymus“, – pasakojo Sergej Grigorjev.

Organizatorių nuotr.

Visa festivalio erdvė suskirstyta pagal Tokijo rajonus: didžioji scena, kurioje vyks pagrindiniai pasirodymai ir bus skaitomi pranešimai – Tokijo vardu, šeimos zona – Yoyogi, kuri atspindi Yoyogi centrinį parką garsų savo stilingais lankytojais, besiilsinčiais ant pievelių (šeimos, Japonijos hipsteriai ir individualistai). Akihabara yra rajonas, kur renkasi kompiuterinių žaidimų mylėtojai ir Japonijos pop kultūros fanai, taip vadinami gykai arba otaku. Festivalyje tai – Akihabara pramogų erdvė, kurioje susiburs kompiuterikos, robotikos, įvairių interaktyvų ir žaidimų atstovai. Harajuku menų alėjoje, žyminčioje rajoną, kuriame renkasi gatvės stileivos ir pop kultūros mėgėjai, susiburs iliustratoriai ir dailininkai, mados atstovai, vyks parodos.

Geležinė Lapė – apie japonišką lapę Kitsune

Viena iš šių metų pažibų – Geležinė Lapė – su pranešimu apie japoniškas lapes. Retai viešumoje pasirodantis socialinis Lietuvos veikėjas žengs ant scenos, kur savo subtiliu humoro jausmu atskleis koks Japonijos kultūroje yra lapių vaidmuo.

Organizatorių nuotr.

Itin muzikalus ir konceptualus pasakojimas laukia melomanų – apie šiuolaikinę Japonijos miesto kultūrą ir muzikos sceną, koks jos kelias iki dabar ir kokia ji dabar. Jį rengia Marius Mozūraitis, „Despotin Beat Club“ vedėjas ir buvusio ikoniško internetinio žurnalo pravda.lt redaktorius, didžėjus, kuris sako, kad muziką galima ne tik groti, bet ir apie ją kalbėti.

Visa tai ir dar per 60 dalyvių laukia neįprastos Japonijos kultūros mylėtojų jau šį savaitgalį „Litexpo“ parodų rūmuose. O norintiems panirti į japonišką muzikinį transą – reiktų apsilankyti Japoniškąją Bjork laikomos atlikėjos „Cuushe“ ir atlikėjo „aus“ koncerte rugsėjo 10 d. 21 val. kultūros bare „Kablys“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis