Krūties vėžio prevencija. Ką privalo žinoti kiekviena Lietuvos moteris?

Krūties vėžys – skaudi diagnozė, dažniausia moterų onkologinė liga, mažulytė pakitusi ląstelė, kuri dėl nepaaiškinamų priežasčių ima elgtis ne taip, kaip turėtų.

Tačiau viso to, galima išvengti. O susirgus – išgyti. Klausiate kaip? Į tokius klausimus pasiruošusi atsakyti VšĮ „Moters Sveikatos Centras“ įkūrėja, projekto „Nedelsk“ geros valios ambasadorė Rita Gliaudelienė. Jos teigimu, svarbiausias žingsnis – nebijoti. O rūpinimasis savimi turi tapti prioritetu.

„Įkurdama savo gydymo įstaigą sau pasakiau, jog niekada nebus gyvybės nutraukimų, o gyvybė bus tik saugoma. Tą iki ir šiol darau. O praėjo jau 17-lika metų. Tikiu, jog kiekvienas žmogus turi sulaukti tik pačios geriausios pagalbos. O svarbiausia, jos sulaukti laiku. Todėl, kai manęs teiraujasi nuo ko pradėti, ar kaip elgtis, atsakau – pradėkite nuo paprasčiausios patikros. Dažna moteris visur lėkdama, skubėdama ir besirūpindama kitais, pamiršta save. Neretai pasitaiko, jog mazgelį krūtyje užčiuopia ir pastebi ne moterys, o jas mylintys vyrai. Todėl pats pirmas žingsnis norit išvengti skaudžių vėžio padarinių – nuolatos save prižiūrėti ir karts nuo karto pasitikrinti, ar visgi nejaučiate pakitimų“, - teigė R. Gliaudelienė.

Ligos tipai ir vėžio pradžia

„Vėžio pradžia – tai pakitusi ląstelė. Sveika ląstelė bręsta, funkcionuoja, sensta ir sunyksta tam tikru biologiniu ritmu, užkoduotu jos branduoly. Kuomet gamtos diktuojamas ritmas sutrinka, prasideda anarchija: ląstelė ima dalintis ir daugintis. Būtent taip viename iš organų pradeda kauptis taisykles sulaužiusios ląstelės. Iš jų, per ilgus metus, susidaro perteklinė audinio masė arba navikas.

Ankstyvas krūties vėžys nesukelia krūtų skausmo, o dažnai neturi ir jokių kitų simptomų. Beje, net ir užčiuoptas mazgelis krūtyje, gali būti visai neskausmingas. Tik toliau pažengęs vėžys gali iššaukti jau pastebimus simptomus. Svarbu žinoti, jog krūties skausmas – gana retas vėžio simptomas. Vėžį gali išduoti tik pakitęs krūties dydis, pakitusi oda, bėrimai, sustandėjimas, išskyros, apčiuopiamai padidėję pažasties limfmazgiai. Todėl nuolatos primenu, jog eidamos į dušą ne tik nusipraustumėte, ar nusimuiluotumėte kūną, bet ir atliktumėte „namų darbus“, - dėstė Rita.

Mamografinė patikra – kiekvienai moteriai

„Seniau eiti tikrintis krūtų buvo nedrąsu, o ir vietų tam, buvo ne tiek ir daug. Dabar daug kas pasikeitė, o priemonės tapo kur kas pažangesnės. Džiaugiuosi, jog galėjau prisidėti prie geresnio Kaišiadorių moterų gyvenimo dar 1999-taisiais, kuomet buvo įkurtas „Moters Sveikatos Centras“.

Daug patirties ir maksimalizmo įgijau tapusi nuostabaus „Nedelsk“ projekto ambasadore. Dėkoju likimui, jog 2003-iais suvedė ir tokiu žmogumi, kaip Agnė Zuokienė. Jos pagalba, dabar, visoje Lietuvoje galima nemokamai pasitikrinti ar nesergi vėžiu, pasikonsultuoti ištikus bėdai, pasitarti su profesionalais.

Vidutiniškai mūsų šalyje per metus šia liga suserga iki 1500 moterų. Viliuosi, jog šios patikros, įvykusios į jūsų miestą atvykusiame „Nedelsk“ autobusiuke, ar gydytojo kabinete, sumažina šį skaičių.

Be to, amžius ligai visai nesvarbus, vėžiu suserga ir jaunos merginos, net vyrai ir vaikinai. Moterims nuo 40 metų krūtų tyrimai privalomi. Jie būtini net ir toms, kurios niekuo nesiskundžia, nejaučia jokių pakitimų.Toks amžius pasirinktas ne atsitiktinai – dauguma sergančiųjų yra virš 45 metų amžiaus. O kol navikas iš vienos ląstelės išauga iki 1 cm ir tampa apčiuopiamas, praeina 3–5 metai. Taip pat, ypatingą dėmesį turi atkreipti tos moterys, kurių giminėje buvo krūties vėžio atvejų.

Tad kaip jau supratote – esmė yra ne tik šios ligos gydime, bet ir jos nustatyme. Todėl kiekvienam linkiu būti drąsiems. Drąsiems žengti pirmus žingsnius, drąsiems nepasiduoti ir drąsiems imtis veiksmų. Galbūt tai padės išvengti ligos, o leis gyventi laimingą, turtingą, turiningą ir sveiką gyvenimą“, - pokalbį baigė moteris.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis