Arijos iš „bohemiečių“ operų skambės netikėtoje erdvėje

„Sustok, akimirka žavinga!“, – turėjo ištarti Faustas, supratęs, kad jo širdis prisipildė laimės ir nebenori naujų troškimų. Tikėtina, kad ši sparnuota frazė bus ištarta šį penktadienį, rugsėjo 23 dieną, kai arijos iš garsiausių pasaulyje operų skambės joms neįprastoje erdvėje – prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“.

Specialus režisierės Dalios Ibelhauptaitės vadovaujamos „Vilnius City Opera“ šventinis koncertas, kuriame jaunieji operos solistai atliks nemirtingus kūrinius iš Giuseppe Verdi „Trubadūro“, Giacomo Puccini „Toskos“ ir kitų žymiausių pasaulio operų, pradės kultūrą ir madą apjungiantį renginių ciklą bei žymės naujų rudens-žiemos kolekcijų pradžią.

„Mes visada vertiname ir didelį dėmesį skiriame kultūrai, o šiais metais pristatydami naujas rudens ir žiemos sezono kolekcijas bendradarbiausime su „Vilnius City Opera“. Siekiame, kad lankytojai, atėję į prekybos centrą, ne tik rastų platų prekių asortimentą, bet madą patirtų kaip neatskiriamą kultūros dalį. Juk nuo seniausių laikų kultūra darė įtaką madai, o mada įkvėpdavo menininkus saviems kūriniams – nuo įspūdingų kostiumų spektakliams iki novatoriškų dizaino daiktų“, – sako Birutė Kalanovaitė, „Panorama“ generalinė direktorė.

„Trubaduras“ (foto D .Matvejevas)
Organizatorių nuotr.

Spalio 1 dieną bus galima iš arčiau susipažinti su „bohemiečių“ naujojo sezono pažiba – opera „Faustas“ pagal to paties pavadinimo Johanno Wolfgango von Goethe’s tragediją. Renginio dalyviai galės prisiliesti prie operos materijos – kostiumų ir papuošalų, kuriuos per dešimt „bohemiečių“ veiklos metų įvairiems spektakliams sukūrė dizaineriai Juozas Statkevičius ir Jon Morrell.

Kiekvienai iš moterų bus suteikta galimybė pavirsti Margarita, kuri, kaip rašoma tragedijoje, Faustą sužavėjo būtent nuostabiais papuošalais, ir nuotraukose įsiamžinti su operų kostiumais bei aksesuarais.

„Teatrui niekada nekuriame tiesiog gražių ar negražių suknelių ir kostiumų. Pirmiausia mes kuriame personažą, kurį drabužis padeda geriau atspindėti. Juk taip yra ir gyvenime – iš aprangos gali pasakyti, kas tai per žmogus, iš kur jis, įspėti jo pomėgius. Man rodos, šiandien daug margaritų galime sutikti biuruose, kavinėse, parkuose, gatvėse ir, žinoma, parduotuvėse, besimatuojančias madingus drabužius ir papuošalus. Šiuolaikinė Margarita man – tai gyvenimą mylinti moteris“, – sako D. Ibelhauptaitė.

„Trubaduras“ (foto D .Matvejevas)
Organizatorių nuotr.

Spalio 15 dieną „Fausto“ temą pratęs specialus radijo teatras. „Vilnius City Opera“ aktoriai ir solistai skaitys legendinio kūrinio ištraukas.

„Bohemiečių“ sezono ir „Panoramos“ rudens-žiemos kolekcijų pristatymą spalio 29 dieną vainikuos „velniškai geros“ teatro makiažo ir kostiumo pamokos „Mefistofelio patarimai, kaip suvilioti geidžiamą subjektą“. Teatro dailininkės atskleis spektaklio užkulisius ir parodys, kaip grimo ir kostiumų dėka gimsta personažas.

„Teatras – tai gyvenimo atspindys, kuris potyrius ir emocijas skolinasi iš kasdienybės, o vėliau juos paryškina, padaro sodresniais, suteikia jiems meninę formą. Tačiau būna ir atvirkščiai – norėdami atrodyti ryškiau, renkamės teatrališkai įspūdingą aprangos ar namų stilių. O pamatę gražų daiktą spektaklyje, filme ar operoje, skubame jo ieškoti gyvenime – gatvėje ar parduotuvėje. Tai tik parodo, kad tarp mados ir kultūros vyksta nuolatinis pokalbis, minčių ir idėjų mainai“, – apie glaudų šių dviejų sričių ryšį teigia D. Ibelhauptaitė.

Kultūrą ir madą vienijančių renginių ciklas PLC „Panorama“ prasidės rugsėjo 23-ąją, penktadienį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis