Aktorius R. Šimukauskas: jei burbame, kad Lietuvoje kažkas negerai, problema yra tik patriotizmo stoka

Jau netrukus LRT televizija pradės rodyti istorinį serialą „Laisvės kaina. Savanoriai“, kuriame atgims nemažai su Lietuvos Nepriklausomybe susijusių asmenybių.

Viena iš jų – prezidentas Antanas Smetona, kurį istorinėje dramoje įkūnys teatro, kino bei televizijos aktorius Ramūnas Šimukauskas. Jau kelis mėnesius kiekvieną dieną makiažo meistrų pagalba į legendomis apipintą prezidentą pavirstančio aktoriaus teigimu, žiūrovai sulauks įspūdingo rezultato.

Net šimtmečiu atgal nukelsiantis istorinis Sauliaus Balandžio režisuojamas serialas yra skirtas paminėti šimtosioms Lietuvos valstybės atkūrimo metinėms. Serialas pasakos apie Nepriklausomybės akto pasirašymą ir po jo sekusius svarbius šaliai įvykius, kartu atskleisdamas nuostabią meilės ir draugystės istoriją.

Fotogenijai nuotr.

Prezidento A. Smetonos vaidmenį seriale kuriantis R. Šimukauskas įsitikinęs, jog serialo tematika – šiais laikais itin aktuali. „Mane scenarijus sudomino išsyk. Tai absoliučiai įtraukianti istorija. Man, kaip žmogui, gyvenančiam Kaune, „smetoniška“ epocha yra labai artima, nes mes su ja kasdien tam tikra prasme susiduriame – per architektūrą ir taip toliau. Ta romantiška prieškario respublika yra dominanti ir įdomi tema. Tikiuosi labai įspūdingo rezultato“, – kalbėjo aktorius.

Tai jau ne pirmasis kartas, kuomet daugybę vaidmenų teatre, kine ir televizijoje sukūrusiam R. Šimukauskui tenka vaidinti pirmąjį Lietuvos prezidentą. A. Smetonos vaidmenį jis jau yra atlikęs ir teatro spektaklyje „Smetona“. Ramūnas pažymi, kad jis tapo pirmuoju profesionaliai šią istorinę asmenybę įkūnijusiu aktoriumi.

„Nebandau savęs kažkaip kelti, tačiau faktas yra tas, kad prezidento Antano Smetonos dideliame lygmenyje – nei teatre, nei kine – nelabai kas buvo vaidinęs. Žinoma – teatre kita apimtis, spektaklis yra dviejų valandų ir A. Smetona ten yra pagrindinis veikėjas. Bet iš esmės yra ta pati problematika – ir seriale, ir ta, kurią nagrinėjame spektaklyje. Panašūs požiūriai tiek dramaturgo Gedimino Jankaus, kuris rašė pjesę, tiek serialo „Laisvės kaina. Savanoriai“ scenaristų. Tai man čia buvo toks savotiškas spektaklio tęsinys“, – pasakojo R. Šimukauskas.

Fotogenijai nuotr.

Aktoriaus teigimu, seriale „Laisvės kaina. Savanoriai“ jo kuriamas prezidentas ypatingas tuo, kad čia atskleidžiami nauji jo motyvai: „Per mano kuriamą personažą ir scenaristų jam parašytas linijas mes bandome pabėgti nuo sovietinių štampų, kuriais buvo užfiksuota ta istorija apie Antano Smetonos gėdingą pabėgimą, apie jo autokratiškumą. Mes atskleisime ir kitą pusę – kokie iš tikrųjų buvo jo motyvai.“

Pasak R. Šimukausko, tokiam svarbiam vaidmeniui pasiruošti yra nelengva. „Man kuriant tokį vaidmenį, yra patikėtas labai atsakingas darbas, nes kiekvienas Lietuvos gyventojas turi savo įsivaizdavimą, kaip prezidentas kalbėjo, vaikščiojo ir atrodė. Tai nėra paprasta. Aš tikiuosi, kad žiūrovas patikės mano sukurtu personažu“, – pasakojo aktorius.

Fotogenijai nuotr.

Prisiminęs darbus serialo filmavimo aikštelėje, Ramūnas juokdamasis pasakojo apie įdomiausią patirtį. Kiekvieną kartą vizažistės jam priklijuodavo ne tik netikrą barzdą, ūsus, bet ir plaukus: „Kada filmuodavom visą dieną ir būdavo pietų metas, tekdavo nuimti ir barzdą, ir ūsus, nes net atsigerti yra sudėtinga – tik per šiaudelį. Tai grimerėms reikėdavo viską nuimti, o pavalgius vėl užklijuoti. Aš dabar su didele nuostaba žiūriu į žmones, kurie savanoriškai užsiaugina barzdą – niekaip nesuprantu, kaip galima pavalgyti, kad barzdoj neliktų maisto likučių.“

Patriotu save laikantis R. Šimukauskas teigė, jog patriotizmo trūkumas yra didelė visuomenės problema. „Žinoma, esu patriotas. Tėvynės ir mamos mes pasirinkti negalime. Jeigu taip mylim mamą, tai ir tėvynę visi turime mylėti. Tai yra neišvengiama. Jeigu mes burbame, kad Lietuvoje kažkas negerai, kažko trūksta, ta problema yra tiktai patriotizmo stoka. Nes jei visi mylėtumėme savo tėvynę taip, kaip turėtumėme, tai visiems gyventi būtų daug geriau. Tada nedarytume tokių dalykų, kurie mūsų šaliai kenkia. Tėvynė esame mes – tie, kurie šiuo metu čia gyvenam. Meilė tėvynei yra noras, kad būtų gerai tiems, kurie liks po manęs“, – mintimis dalijosi aktorius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis