Sveiki saldumynai: ar tai įmanoma?

Cukrus tukina. Kenkia smegenims. Gadina dantis. Sukelia diabetą ir širdies ligas. Pažeidžia inkstus ir kepenis. Ir taip toliau ir panašiai: skaitant sveikos gyvensenos naujienas, nėra straipsnio, kuriame nebūtų pliekiamas pats saldžiausias mūsų gyvenimo ingredientas.

Kaip išsaugoti skaniausias dienos akimirkas nepakenkiant organizmui? Bei kaip tėveliams derinti sveikos mitybos principus su vaikų silpnybe saldumynams?

Sąmoningumas ugdomas šeimoje

Nors yra manančių, kad sveikos gyvensenos nuostatas formuoja vaiko lankoma švietimo įstaiga, ekspertai sutaria, jog pagrindinė ir žymiai paveikesnė mitybos įpročių skiepytoja yra šeima. Ekologinio ūkio „Mėta“ įkūrėjai Mindaugas ir Gražina Vyskupaičiai tėveliams siūlo vengti kraštutinumų ir kasdieninėje mityboje vadovautis nesudėtingais mėtinio gyvenimo principais: rinktis vietoje išaugintus ir natūraliai pagamintus produktus, vengti egzotinių, mūsų regiono specifikos neatitinkančių dietų, įdėmiai skaityti produktų sudėtį (gaminio kokybę paprastai leidžia nuspėti jos sudėtinių dalių skaičius – kuo daugiau sudėtinių medžiagų, tuo produktas nenatūralesnis ir potencialiai žalingesnis mūsų sveikatai), ir, kas svarbiausia, būtina visada jausti saiką.

Siekiant maitintis sveikai ir sočiai, maisto produktų vieno valgio metu gali prireikti visai nedaug – svarbiausia, kad jie būtų natūralūs ir tinkamai paruošti. Skirtingai nuo nesveikų angliavandenių krakmolo ir cukraus pavidalu, tikras maistas aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis ir skaidulinėmis medžiagomis, kurios yra ne mažiau svarbios nei galutinis per dieną gaunamų kalorijų kiekis.

„Ne teoriniai pamokymai, o tėvų gyvenimo pavyzdys suformuoja vaiko gyvensenos įpročius“, – pabrėžia Gražina, pridurdama, kad jų pačių šeimos – tiek suaugusių, tiek vaikų ir anūkų – vartojami maisto produktai yra pagaminti tik iš jų pačių augintos žaliavos arba perkami iš ekologiškų ūkių.

Saldi išeitis iš morkų ir moliūgų

Ūkininkai neslepia, jog didžiausią nerimą jiems kelia radikalios mitybos mados, kuomet iš kasdienio raciono apskritai eliminuojama viena ar kita maisto kategorija. Pasak Mėtos šeimininkų, vienas iš esminių žmogaus siekių turėtų būti mitybos įvairovė, o radikalūs draudimai, pavyzdžiui, eliminuojant iš gyvenimo saldumynus, ne tik atima iš gyvenimo malonumą, bet ir prieštarauja žmogaus prigimčiai.

Todėl patys, užuot auklėję ar draudę, Mindaugas ir Gražina ieško būdų, kaip žmogišką smaližių aistrą suderinti su ekologija, natūralumu ir organizmui draugiškais ingredientais. Ne vienerius metus prekybos centrų lentynose pastebimi Mėtos natūralūs saldumynai „Morkius“ ir „Moliūgėlis“ – tai ne tik žaismingi pavadinimai. Juk iki šiol vaikus buvo sunku įtikinti, jog daržovės gali būti ne tik sveikos, bet ir skanios. O šie natūralūs skanėstai yra pats geriausias įrodymas, kurį norisi ragauti ir ragauti...

Mindaugas Vyskupaitis, paklaustas apie ekologiškų saldėsių gamybos procesą, su įkvėpimu pasakoja apie morkinių traškučių („Morkius“) užgimimą. Visų pirma išauginamos ir surenkamos šviežios ekologiškos morkos. Jos kruopščiai nuvalomos ir smulkinamos. Vėliau pilamos svarainių sultys, natūralus pektinas ir viskas pakaitinama, kad susidarytų vientisa masė, kuri, išpylus ant skardų, džiovinama 40 laipsnių temperatūroje su aktyvia ventiliacija. Galiausiai viskas pjaustoma ir pakuojama. Į tokius saldumynus kaip „Morkius“ dedami tik minimalūs cukraus ir pektino kiekiai, reikalingi konsistencijai užtikrinti, o skonio ir spalvos stipriklių visiškai atsisakoma. Taip pagaminti produktai tampa gerąja alternatyva saldainiams ir šokoladukams ne tik vaikų, bet ir tarp suaugusių smaližių mityboje.

Geriausias desertas – duona?

Ne paslaptis, kad žmogus visada ieško malonumų, mityba – ne išimtis. Tačiau masinės gamybos prekiniai ženklai vietoje tikro maisto siūlo apsigyventi dirbtiniame „skonio stipriklių“ pasaulyje. Kad iš jo ištrūktume, Mėtos ūkio įkūrėjai siūlo kiekviena pasitaikiusia proga lavinti skonio receptorius, ragaujant natūralius produktus pavieniui, lėtai, išlaisvinant vaizduotę. Pavyzdžiui, visiems, kuriems nesvetimas poreikis įsimesti į burną „ką nors saldaus“, Mindaugas siūlo su pasimėgavimu suvalgyti riekę tikros duonos, kuri jam pačiam yra pats geriausias desertas.

Tikra duona yra kuriama be jokių šalutinių priedų. Jai pagaminti užtenka rugių, paties gamintojo maltų miltų, raugo, vandens, medaus bei trupučio druskos. „Su duona negalima skubėti, negalima jos negerbti ir nemylėti“ – šypsosi pašnekovai, Mėtos kepinius gaminantys savo rankomis, ir dar kartą primena: viso grūdo miltų kepiniai yra geriausia alternatyva keptiems pramoniniams saldėsiams iš labai smarkiai perdirbtų žaliavų (baltų miltų, margarino, maisto priedų ir t.t.)

„Mėta” kuria plačią aukščiausios kokybės natūralių ir tik Lietuvoje, Mėtos įkūrėjų šeimai priklausančioje žemėje, išaugintų ir pagamintų produktų liniją. Dauguma mėtinio gyvenimo gaminių – ekologiški. Visi maisto, pirties ir buities produktai kuriami laikantis žodžio, gerbiant save ir savo aplinką bei nuoširdžiai linkint būsimam pirkėjui gero.

Užsakymo nr.: PT_72395700

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis