Galimybė išsivaduoti iš kasdienybės – viename gamtos laše

Daugelis savo kasdienybę galėtume apibūdinti kaip nesustabdomai įsisukusią pareigų ir atsakomybių karuselę. Palengva leidžiame išnykti aplinkai, kurioje organizmas tiek fiziologiškai, tiek psichologiškai jaučiasi gerai, o tada ieškome dirbtinių preparatų, kad galėtume į ją sugrįžti.

Ir net nesusimąstome, kad išeitis gali slypėti viename gamtos – eterinio aliejaus – laše.

Pagal apibrėžimą eteriniai aliejai yra organinių junginių mišiniai, gaminami iš augalų lapų, vaisių, žiedų, šaknų, žievės ar medžio dervų. Viename eterinio aliejaus laše užrakintos visos aktyviosios augalo savybės – ne veltui tai pamatinis farmacijos, parfumerijos, kosmetikos gaminių ingredientas. Kurį sveikam ir harmoningam gyvenimui, tiesa, geriausia naudoti grynesniu pavidalu.

Lietuvoje pirmasis eterinis – mėtų – aliejus pagamintas dar 1989 metų rudenį Mindaugo ir Gražinos Vyskupaičių įkurtame ekologiniame „Mėtos“ ūkyje. Šalia ūkio jau beveik tris dešimtmečius pilnu režimu veikia gamykla, kurioje gimsta natūralūs pirties, buities ir maisto produktai. Biologo ir chemikės išsilavinimą turintys Mindaugas ir Gražina mielai pasidalino patarimais, kaip teisingai išnaudoti vertingąsias eterinių aliejų savybes bei kaip be didelio pasirengimo ar išlaidų kiekvienam savo namuose pasimėgauti SPA malonumais.

Apie eterinius aliejus – ką privalo žinoti kiekvienas?

Mėtinio gyvenimo idėjos autoriai pripažįsta, jog eteriniai aliejai – kaip ir jų gamyba – nėra paprastas dalykas. Viename laše sutelktas augalo kvapas yra išgaunamas iš šimtų atskirų junginių, kurių harmoninga visuma skleidžia ne tik specifinį aromatą, bet ir žmogaus kūnui parankias augalo savybes. Tai profilaktinė priemonė, pasižyminti priešuždegiminėmis savybėmis, teigiamai veikianti kvėpavimo organus, nervų sistemą, psichinę būseną, atstatanti plaukų ir odos būklę, atnaujinanti organizmo savireguliaciją bei turinti nuskausminančių savybių.

„Svarbiausias kriterijus renkantis eterinį aliejų – kvapas“, - teigia Gražina ir pastebi, jog levandų, mėtų, eukaliptų, arbatmedžio bei pušų aromato produktai Lietuvoje yra vieni populiariausių. Įdomu tai, kad aromatinių medžiagų poveikį galime jausti ne tik jų įkvėpę, bet ir tiesioginio kontakto su medžiaga metu (per odą). Klinikinių tyrimų duomenimis, pro odą prasiskverbę eteriniai aliejai sugeba atstatyti ląstelių funkcijas per 7 sekundes, organizme laikosi 20 min., o suteikę pagalbą iš organizmo pasišalina nepalikdami jokių pėdsakų ir padarinių.

Natūralus eterinis aliejus nėra panacėja nuo visų ligų. Tačiau tai gali tapti puikia apsaugine priemone stiprinant kūną, gerinant emocinę būklę ir kuriant jaukią gyvenamąją aplinką. Teisingai naudojamas, jis tampa puikiausiu pagalbininku tiek vonios procedūroms, masažams, inhaliacijoms, burnos skalavimui, aromaterapijai, tiek patalpų aromatizavimui ar dezinfekavimui, parfumerijai, pirčiai ar net maistui.

Kaip naudoti? Patarimai namų SPA

Pirčių augaliniams ekstraktams, masažiniam medui ir kt. gaminiams aromatizuoti naudojami neskiesti, natūralūs eteriniai aliejai. Eterinius aliejus taip pat labai nesudėtinga naudoti inhaliacijai: pavyzdžiui, pakanka įlašinti kelis lašus į dubenį karšto vandens. Garų vonelė su eteriniu aliejumi naudojama, kad prieš veido valymą atsivertų poros, o keliais eterinio aliejaus lašais praturtintas kremas – kad pagerėtų odos regeneracija. Eterinį aliejų įlašinus į aromatinę lempą, galima sukurti jaukią namų aplinką. O valant namus, keli jo lašai į dulkių siurblį baldus dezinfekuos ne blogiau nei buitinės chemijos produktai. Pasak Mindaugo ir Gražinos, lašą eterinio aliejaus verta įlašinti ir į burnos skalavimo skystį.

Eterinių aliejų gamybos Lietuvoje pradininkai primena, jog šie aromatiniai produktai yra netirpūs vandenyje. Paprastai jie būna ištirpinami 70% spirito, ir tik tokia gauta esencija naudojama vaisvandeniams, kremams, pirčių augaliniams ekstraktams ir kt. gaminiams aromatizuoti.

Be septyniolikos skirtingų eterinių aliejų rūšių, „Mėtos“ specialistai SPA procedūroms siūlo ir kitas natūralias kosmetikos priemones. Augaliniai ekstraktai vonioms, masažinis medus, kūno šveitikliai bei aromatizuota druska – tai produktai, gaminami natūralių vandeninių ekstraktų pagrindu, kurių sudėtis praturtinta eteriniais aliejais. Druskos ir eterinio aliejaus mišinys yra nepakeičiamas ruošiant aromatines vonias, o masažiniam medui eterinių aliejų kompozicija suteikia papildomų regeneruojančių savybių. Giluminiam odos valymui tinkamiausia naudoti masažinį medų su mėtų, levandų ir citrinų eteriniais aliejais. Mėtų eterinis aliejus masažiniam medui suteikia šaldantį efektą ir tuo pačiu truputį sušvelnina giluminio valymo sukeliamus nemalonius pojūčius.

Ekologinio ūkio „Mėta“ šeimininkai pabrėžia: mūsų kūnas jausis geriausiai, jei eterinius aliejus naudosime nedideliais kiekiais, nealergizuodami organizmo. Kokybiškas, natūralus ir saikingai naudojamas eterinis aliejus leis sugrįžti į harmoniją su gamta ir kaskart atrasti vis naujas mėtinio gyvenimo spalvas.

Daugiau patarimų ir produktų mėtiniam gyvenimui:

Užsakymo nr.: PT_72594692

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis