Testas: pasitikrinkite, ar teisingai gydote savo vaiką

Ruduo į kiekvieną šeimą atgena ligų ir namuose ima gyventi kosuliukas. Ar jis - visuomet baisios ligos pranašas, ar jį reikia slopinti, ar galima gydyti močiučių rekomenduojamomis primeonėmis? Kviečiame visas mamas išspręsti šį testą ir pasitikrinti žinias. Straipsnio apačioje rasite teisingus atsakymus ir paaiškinimus.

TESTO ATSAKYMAI ŽEMIAU

Komentavo gydytoja Regina Balčiūnienė.

Prasidedantis kosulys visada būna sausas, po kurio laiko vaikas ima atsikosėti ir sveikti. Ar tiesa?

MITAS: pagrindinė kosulio priežastis yra kvėpavimo takų uždegimas. Kosulys gali būti sausas, sausas dirginantis, mišrus, drėgnas. Kosulio charakteris priklauso nuo sukėlėjo. Vaikų kvėpavimo takus dažniausiai pažeidžia virusai, tuomet pradžioje kosulys gali būti sausas, po kelių dienų jis tampa drėgnesnis, lengvesnis, vaikai lengvai atkosti sekreto. Liga gali prasidėti ir drėgnu kosuliu: kai vaikas pradeda atkosėti geltonus tirštus skreplius, tai galima įtarti bakterinę infekciją. Tolimesnė ligos eiga priklauso nuo vaiko imuninės sistemos, sukėlėjo toksiškumo.

Nuo kosulio visada padeda natūrali priemonė – garstyčių lapeliai

MITAS: prieš pradedant taikyti gydymą įvairiomis procedūromis namuose, būtina žinoti tikrą kosulio priežastį. Vaikų odelė yra plona, greitai pažeidžiama, garstyčių lapeliai gali dirginti odą, sukelti nudegimus, tai pablogintų sergančio vaiko būklę.
Garstyčių lapelių negalima naudoti, jei vaikas karščiuoja, yra neaiški kosulio priežastis, vaikams iki 3 metų.

Nuo kosulio visada padeda inhaliacijos su druska ar eukaliptu

MITAS: gali padėti, bet tikrai ne visada. Atliekant inhaliaciją su žolelėmis, galima alergizuoti kvėpavimo takų gleivines ir pabloginti ar pasunkinti ligos eigą. Jei kosulys tęsiasi ilgiau nei savaitę, kyla temperatūra, būklė negerėja – reikia kreiptis į gydytoją.

Ūminis kosulys gali tęstis ir ilgiau nei 2 savaites

TIESA: ūminis kosulys gali tęstis 7–14 dienų. Jeigu kosulys tęsiasi ilgiau nei tris savaites, jau laikomas užsitęsusiu arba lėtiniu. Jei vaiko kosulys stiprėja ar išlieka tris ir daugiau dienų, būtina gydytojo konsultacija.

„Šlapią“ kosulį reikia slopinti

MITAS: pirmomis ligos dienomis, jei kosulys drėgnas, ir vaikas lengvai atsikosėja, pakanka dažniau pagirdyti šiltomis arbatomis, skysčiais, likti namuose. Vaistai, lengvinantys kosulį ir skrepliavimą, skiriami tik vyresnio amžiaus vaikams, mažiems vaikams juos reikia skirti atsargiai. Kosulį slopinančius vaistus reikia naudoti tik paskyrus gydytojui , kuris įvertina vaiko būklę ir kosulio priežastį.

Kosulys – tai taip pat liga

MITAS: kosulys nėra liga, tai pagrindinis kvėpavimo takų pažeidimo simptomas. Jį gali sukelti labai įvairios priežastys ir ligos eiga būna skirtinga. Dėl kosulio gali būti kalta virusinė arba bakterinė infekcija, alergijos (dažniausiai sezoninės), mechaninis dirgiklis – svetimkūnis, gastroezofaginis refliuksas (rūgštus turinys iš skrandžio). Kosulys gali būti sausas, sausas dirginantis, drėgnas su atkosimu sekretu, mišrus. Tik specialistas, apžiūrėjęs vaiką ir atlikęs reikiamus laboratorinius tyrimus, gali tiksliau nustatyti kosulio priežastis, patarti tinkamiausią gydymą.

Jei kosulys nepraeina savaitę ir yra pakilusi temperatūra, reiškia – prireiks antibiotikų

MITAS: dažniausiai kvėpavimo takų infekcines ligas vaikams sukelia virusai (respiraciniai, adenovirusai , gripo ir paragripo virusai). Virusinių infekcijų gydymas antibiotikais yra neefektyvus. Antibiotikai paskiriami tik įtarus ar nustačius bakterinę infekciją arba esant komplikacijoms. Tik gydytojas gali įvertinti vaiko būklę ir nuspręsti, kokį vaistą paskirti. Jei vaikas kosti ir karščiuoja savaitę laiko – būtinai susisiekite su savo šeimos gydytoju.

Kosulys gali būti tik dėl slogos

TIESA: infekcija (virusai, bakterijos), patekusi į nosies gleivinę sukelia nosies gleivinės uždegimą, vadinamą sloga. Kai sloga gausi, sekretas gali nutekėti ir į ryklę, sukeldamas kosulį. Sekreto nutekėjimas gali būti ir esant adenoidų uždegimui. Tuomet dienos metu yra lengvas drėgnas kosulys, vakare prieš miegą – stipresnis, o ryte gali atkosėti sekreto.

Kosint dažniausiai užtenka gerti šiltą čiobrelių arbatą su medumi, karštą pieną ir kaitinti kojytes

MITAS: jei liga prasideda kosuliu, sloga, yra nedidelė temperatūra, bet vaiko būklė kontroliuojama, tai pirmas tris dienas galima girdyti šiltais skysčiais, vaistažolių arbatomis, likti namuose. Tačiau jei vaiko būklė kelia nerimą jau pirmą parą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją , nes ligos vaikų amžiuje progresuoja greitai.

Kosulys gali būti ir nervinis, dėl psichologinių priežasčių

TIESA: pasitaiko, kad vaikų kosulys (pakosčiojimas, pripratimas kosėti) būna psichogeninis. Diagnozė patvirtinama paneigus kitas priežastis.

Naktį atsiradęs kosulys yra pavojingas

TIESA: dažnai kosulys, kuris sustiprėja naktį, rodo apatinių kvėpavimo takų (bronchų, plaučių) pažeidimą. Jei ligos metu atsiranda kosulys naktį, reikia sunerimti ir pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis