Ginekologė: nėščia po 40-ies – kokie pavojai laukia

Pastaruoju metu daugėja gimdančių vyresnio amžiaus moterų, mažėja jaunesnių. Laikai keičiasi ir tradiciją gimdyti nesulaukus 30 metų keičia tendencija šeimos pagausėjimą planuoti tik pajutus tvirtą pagrindą po kojomis.

„Altamedica“ klinikose dirbanti gydytoja akušerė - ginekologė Dalia Deksnienė teigia, jog tokia tendencija atsiranda, nes moterys šiais laikais skrupūlingai planuoja savo gyvenimą ir pirmenybę teikia sėkmingai karjerai bei finansiniam stabilumui, o šeimos planavimas tuo tarpu nustumiamas į antrąjį planą: „Moterys planuoja savo gyvenimą – mokykla, universitetas, nuolatinis darbas, nuolatinis partneris, nuosavas gyvenamasis būstas, o tik tada jau vaikai.“

Vyresniame amžiuje – genetinių ligų rizika

Pasaulyje vis labiau ryškėjant tokiai tendencijai, genetikai išreiškia vis daugiau nerimo - vaikelio nusprendus susilaukti vyresniame amžiuje didėja įvairių komplikacijų rizika. Brandaus amžiaus moterys žymiai sunkiau pastoja, daug dažniau persileidžia, vyresnio amžiaus moterys dažnau gimdo prieš laiką, dažniau laukiasi vaikelių su įvairiomis chromosominėmis ligomis, nors didele dalimi nėštumas brandžiame amžiuje priklauso nuo konkrečios moters sveikatos.

Ginekologė Dalia Deksnienė teigia: „Brandaus amžiaus nėščiąjai garantuotos rizikos nėra. Rizika nustatoma individualiai, tiesiog su amžiumi auga genetinių ligų tikimybė. Vyresniame amžiuje daugėja lėtinių ligų, kurios gali komplikuoti nėštumą.“

Pasak ginekologės, vyresnio amžiaus nėščiųjų vaikams dažniausiai gresiančios genetinės ligos yra Dauno sindromas, Edvardso sindromas, įvairios galvos ir stuburo patologijos. Gydytoja teigia, jog pagal patvirtintas nuostatas Lietuvoje, esant amžiaus rizikai dėl vaisiaus genetinių ligų tiriamos nėščiosios nuo 35 m. arba jei jų parteriai yra vyresni nei 40 m. amžiaus. Pirmas tyrimas atliekamas esant 11-14 nėštumo savaitei. Tyrimo specifiškumas – apie 80 proc. Yra ir tikslesnių tyrimų, šie tyrimai nekompensuojami ligonių kasų, juos galima atlikti jau nuo 9 nėštumo sav.

Negalima pamiršti ir savo sveikatos

Gydytoja taip pat teigia, jog neretai brandaus amžiaus nėščiosios pirmenybę teikia vaikelio apsigimimų rizikos klausimui, savo sveikatą nustumdamos į šalį. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog nėštumas vyresniame amžiuje rizikingas ne tik vaikeliui, bet ir jo mamai. Ginekologė prasitaria, jog beveik visos nėsčiosios yra per daug susirūpinusios vaikelio sveikata ir pamiršta savo pačių – jau prasidedančius kraujospūdžio svyravimus, skydliaukės ligas, cukrinio diabeto pavojų. Tai gretutinės ligos, prasidedančios su amžiumi. Todėl nėštumo metu moterys turėtų būti prižiūrimos ne tik ginekologo, bet ir kitų gydytojų, jiems turėtų būti aliekami papildomi tyrimai, o esant reikalui pritaikomas gydymas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis