Virtuvės šefo patarimai, ką patiekti prie brendžio

Ruošiatės vakarienei su draugais? Norite paragauti ko nors naujo? Galbūt vietoje baltojo ar raudono vyno ant stalo verta patiekti brendį?

Uostyti, ragauti, ne gerti

„Pirmiausia reikėtų pabrėžti, kad brendis nėra toks gėrimas kaip vynas, alus ar kiti spiritiniai gėrimai, kurie būna vartojami visos vakarienės ar ilgų vakarėlių metu. Brendis turi būti uostomas, ragaujamas, o ne geriamas“, - pastebi „Stumbras“ produktų kokybės ir vystymo skyriaus vadovė Snieguolė Marciuškienė.

Brendis yra sodrus, turtingo skonio ir aromato gėrimas ir turi būti vartojamas nedideliais kiekiais po valgio. Tai nėra aperityvas. Gėrimas pilamas maždaug po 20 ml į specialias rutulio formos į viršų siaurėjančias taures žema kojele. Tiesa, vis dažniau naudojamos mažos tulpės formos į viršų išplatėjančios taurės – jose aromatas išsiskiria palaipsniui.

Fotolia nuotr.

Brendį rekomenduojama gerti gryną, nors kai kas pateikia su ledu. Į taurę įpiltą gėrimą rekomenduojama šildyti delne – brendis geriamas kūno temperatūros. Tiesa, kalbant apie jauną, neišlaikytą brendį ši taisyklė negalioja – jį rekomenduoajma gerti atšaldytą.

Iš pradžių taurę reikėtų kilstelėti į akių lygį, pažiūrėti skaidrumą, spalvą, po to jau įkvėpti aromato. Jei geriamas jaunas brendis, skonyje jaučiami vaisiniai, gėlių tonai. Kuo gėrimas brandesnis, kuo ilgiau išlaikytas, tuo labiau skonyje juntami ąžuolo, vanilės, riešutų tonai.

Paskui po truputį ragauti. Labai mažais gurkšneliais, kad burnoje atsiskleistų visi skonių ir aromatų niuansai. „Čia svarbiausias – uostymas. Paėmus taurę galima ilgai ją laikyti ir mėgautis spalva, aromatu“, - apie išlaikytų gėrimų išskirtinumą pasakoja S. Marciuškienė.

Fotolia nuotr.

Padės atskleisti skonines savybes

Garsusis virtuvės šefas Robertas Ščesnavičius teigia, kad tikrai turime pasimokyti šio gėrimo ragavimo subtilybių, ir dalijasi patarimais, kaip ir ką patiekti su brendžiu.

Juokaujama, kad prancūzai brendį suuosto nosimis – tyrinėja jo kvapą, lėtai gurkšnoja. Brendį reikia ragauti iš lėto, svarbu, kad pajustumėte visas skonio ir aromato savybes. Jis tinka prie užkandžių, ir, žinoma, desertų.

Mokykitės iš geriausių restoranų. Brendis tinka su ryškaus skonio ir kvapo užkandžiais. Geruose restoranuose prie brendžio jums būtinai pasiūlys riešutų, taip pat jis dera su brandintais intensyvaus kvapo ir skonio sūriais, kaip rokforas ar stiltonas. Tokie užkandžiai padeda atskleisti brendžio skonio savybes.

Fotolia nuotr.

Odė desertams. Apie brendžio ir šokolado derinimą galima būtų kalbėti ir kalbėti! Kadangi brendis neturi vynui būdingo rūgštumo, jį drąsiai galima derinti su sunkiais ir riebiais desertais, pavyzdžiui, tortais, ledais, pyragaičiais. Jei desertui patieksite vaisius, irgi neapsiriksite. Ypač su brendžiu dera vyšnios, slyvos, nes jų aromato turi ir pats gėrimas.

Fotolia nuotr.

Ieškokite skonių įvairovės. Prie žvėrienos arba jautienos patiekalų virtuvės šefas dažniausiai siūlo salstelėjusius azijietiškus padažus, nes juose yra ir saldumo, ir sūrumo, ir rūgštumo. Prie tokių patiekalų galima gurkšnoti ir brendį.

Virtuvės šefas siūlo pasigaminti užkandį, kurį galima pateikti prie brendžio.

Ožkos sūrio užkandis

Ožkų pieno sūris, 10 gabaliukų
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
Puodelis saulėje džiovintų pomidorų
Puodelis smulkintų juodųjų alyvuogių
4 šaukštai smulkinto baziliko
2 šaukštai smulkinto rozmarino
3 smulkintos česnako galvos

Šį ožkos sūrio užkandį paruoškite iš vakaro. Supjaustykite ožkos sūrį poros centimetrų storio gabaliukais ir sudėkite ant lėkštės ar padėklo. Apšlakstykite aliejumi. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais, uždėkite ant sūrio, užberkite alyvuoges, baziliką ir rozmariną. Mediniais dantų krapštukais pasmeikite česnako skilteles į sūrį. Sudėkite viską į šaldytuvą ir palikite marinuotis 6 valandas ar per naktį. Ištraukite krapštukus ir patiekite su prancūzišku batonu bei brendžiu.

Užsakymo nr.: PT_72751282

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis