Trys naujos pupelių rūšys – kad savo kavą atrastų kiekvienas

Pirmaujančias pozicijas maltos kavos rinkoje užimanti „Aroma Gold“ pristato tris naujas pupelių rūšis: „Aroma Gold Crema“, „Aroma Gold Business“ ir „Aroma Gold Espresso“.

Pasak gamintojo, tai – universalios kavos pupelės, kurias tinka naudoti tiek namų sąlygomis, tiek profesionaliame sektoriuje. Visos jos skiriasi skoninėmis savybėmis, rekomendacijomis, kaip jas geriausia paruošti, kokiais priedais dera pagardinti ar visai jų atsisakyti. Pristatant naująjį produktą, mūsų šalyje lankėsi svečias iš kaimyninės Estijos – Vadimas Kollometsas. Jis – daugkartinis pasaulio late art varžybų finalininkas, Estijos kavos ragavimo čempionato nugalėtojas, SCAE sertifikuotas baristas ir degustuotojas, kavos specialistas bei konsultantas, pelnęs pripažinimą ne tik Estijoje, bet ir už jos ribų.

Gamintojų nuotr.

AROMA GOLD“ jau daugiau nei šimtą metų skaičiuojančio šeimyninio kavos verslo dalis

Aroma Gold“ gaminama Latvijoje įsikūrusioje didžiausioje ir moderniausioje kavos skrudinimo ga-mykloje Baltijos regione „Melna Kafija“ (liet. „Juoda kava“), kurią valdo jau ketvirta Löfbergų šeimos karta. Ši šeima kavos versle sėkmingai dirba jau daugiau nei 100 metų – nuo 1906-ųjų. Iš pradžių įmonė prekiavo žaliomis pupelėmis, kurios buvo skrudinamos vietos parduotuvėse Švedijoje. Tačiau jau 1911 m. ji pati pradėjo skrudinti pupeles. Nuo 1980 m. įmonės produkciją imta tiekti restoranams, kavinėms ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms. Galiausiai prieš daugiau nei du dešimtmečius įmonė įžengė ir į tarptautinę rinką. Pirmiausia jos produkciją pradėta eksportuoti į Baltijos šalis. Šiandien bendrovė turi padalinių Norvegijoje, Danijoje, Latvijoje, Didžiojoje Britanijoje. Kava parduodama daugeliui Šiaurės Europos šalių, tarp jų – ir Lietuvai. Maža to, įmonė, kuri yra pripažinta didžiausia kavos skrudintoja Šiaurės regione, Lietuvą, Latviją ir Estiją laiko pagrindinėmis savo rinkomis.

Gamintojų nuotr.

„Žalieji“ sprendimai ir gamybos proceso kontrolę kiekviename žingsnyje

Kavos gamybos procesas kontroliuojamas kiekviename žingsnyje – nuo kavamedžio pasodinimo iki pakuotės. Žalios kavos pirkėjai lankosi ūkiuose, tikrina derlių, nuolat ieško geriausiai savo darbą išmanančių augintojų. Pupelės „Aroma Gold“ kavai daugiausia gabenamos iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Tik kruopščiai atrinkta žaliava vėliau apdirbama, skrudinama.

Pastaraisiais metais įmonė itin daug dėmesio skiria darbo saugai, darbuotojų gerovei bei ekologijai. Apšildydama patalpas ir įvesdama griežtą automobilių parko kontrolę, įmonė stengiasi sumažinti CO2 išskyrimą į aplinką. Žalių kavos pupelių laikymo erdvėje įrengta speciali ventiliavimo sistema užtikrina optimalias sandėliavimo sąlygas. „Melna Kafija“ gamykla turi ISO 22 000 sertifikatą, patvirtinantį, kad vartotojas visada gauna tik saugų aukštos kokybės produktą.

Gamintojų nuotr.

Gamykloje kasmet paskrudinama daugiau nei 2 000 tonų pupelių. Tai suteikia galimybę vartotojui pasiūlyti kokybišką produktą už prieinamą kainą. Turėdamas ypač didelę patirtį kavos gamybos srityje, gamintojas gali kurti ir pristatyti rinkai skirtingomis skoninėmis bei aromatinėmis savybėmis pasižyminčią kavą. Jos kokybei didelės įtakos turi ir tai, jog iš karto po skrudinimo proceso ji patenka į galutinio vartotojo rankas ir taip išvengia ilgos kelionės jūra per visą pasaulį, uždaryta konteineryje. Būtent tai suteikia galimybę vartotojams mėgautis šviežia kava ir pajusti daugiau gėrimo poskonių.

Gera kava – tai pirmiausia šviežia kava

Naujausias „Aroma Gold“ pupelių rūšis pristatęs kavos specialistas iš Estijos Vadimas Kollometsas pabrėžia, jog gera kava – tai pirmiausia šviežia kava. Susipažinęs su gamybos procesu galiu patvirtinti, kad „Aroma Gold“ yra šviežia, lėtai paskrudinta kava. Iš kavos augintojų plantacijų iki jūsų puodelio kava atkeliauja per trumpiausią įmanomą laiką“, – teigė svečias.

Gamintojų nuotr.

Anot V. Kollometso, naujosios „Aroma Gold“ pupelės paruoštos žmonėms, kurie išties kreipia dėmesį į gėrimo skonį, bet neturi galimybės kiekvieną dieną lankytis kavinėje ir norėtų restorano lygio kavos išsivirti savo namuose ar darbe.

Kava – graži ne tik akims

Pasak V. Kollometso, pirmiausia žmonės kavą renkasi, „ragauja“ akimis. Tačiau neužtenka, tarkime, ruošiant kapučiną, nupiešti gražų lapelį. Kava turi ne tik traukti akį, bet ir būti skani, aromatinga. Degustuojant labai lengva tiesiog išklausyti specialistų rekomendacijų – kokius skonius, poskonius turėtumėte pajusti: juodojo šokolado, vanilės, razinų ar slyvų. Daug svarbiau atrasti ir įvardyti asmeninius potyrius.
„Aroma Gold“ pupelės paruoštos žmonėms, kurie išties kreipia dėmesį į gėrimo skonį ir mėgsta šviežią kavą.

„Kavos ragavimą galima palyginti su Rytų kovos menais. Mokinys, atėjęs pas mokytoją, stovi priešais jį apsirengęs baltu rūbu, simbolizuojančiu baltą lapą, kurį mokytojas turi užpildyti žiniomis, gebėjimais. Vėliau, pasiekęs tam tikrą meistriškumo lygį, mokinys gauna juodą drabužį ar juodą diržą. Ir galiausiai, įgijęs ne tik meistrystės dovaną, bet ir išminties, jis vėl apsivelka baltą drabužį, tik šioji balta savo reikšme labai skiriasi nuo pirminės spalvos. Taigi rekomenduoju ragauti kavą ir atrasti skonius bei poskonius patiems – pradėti tarsi nuo švaraus balto lapo ir ragaujant užpildyti asmeniniais potyriais ir patirtimi“, – teigė V. Kollometsas.

Organizatorių nuotr.

Trys naujos pupelių rūšys visiems ir kiekvienam atskirai

Visgi, pristatydami tris naujas kavos „Aroma Gold“ pupelių rūšis, norime jus šiek tiek „užvesti ant kelio“ ir paaiškinti, kuo šios pupelės skiriasi, ko galima tikėtis pasirinkus vieną iš jų rūšių, kokiems žmonėms kurios labiausiai tiktų. Tačiau tai – tik rekomendacijos. Tikime, kad kiekvienas pats atras šių kavos pupelių privalumus, ypatybes bei pasinaudos jais, pritaikydamas skirtingiems atvejams.

„Aroma Gold Crema“ – tai arabikos pupelių mišinys. Pupelės tamsiau paskrudintos, todėl burnoje ilgiau juntamas kavos skonis. Ji yra lengvos konsistencijos, tačiau stipri, kreminės tekstūros. Ragaujant galima pajusti gaivų gėlių, kriaušių aromatą. Be to, ši kava pasižymi elegantišku juodojo šokolado poskoniu. Išskirtinis jos bruožas, apie kurį byloja jau pats pupelių pavadinimas, – tai vadinamoji puta, kurios taisyklingas pavadinimas, anot V. Kollometso, turėtų būti „kremas“. Jis yra ryškiausio skonio, gausus eterinių aliejų, poskonių. „Aroma Gold Crema“ – itin universalios pupelės, kurios tiks ir patiks daugeliui. Be to, šią kavą ypač tinka gerti su pienu.

„Aroma Gold Buisiness“ – tai puikiai subalansuotos 100 proc. Kolumbijos arabikos kavos pupelės, kurių skonines savybes sustiprina džiovintų slyvų, juodųjų pipirų natos. Pasak V. Kollometso, tai sodri, tačiau nesunki kava. Ragaujant iš pradžių juntamas rūgštumas, vėliau – kartumas, lyg skanaujant greipfrutą. Šią kavą galima gerti netgi atšaldytą. Joje yra mažiau kremo bei eterinių aliejų nei „Aroma Gold Crema“. Švelnaus skonio gėrimą patariama skanauti be pieno. „Atėjus į verslo susitikimą ar renginį, jums dažniausiai pasiūloma juodos kavos. Būtent tokia, šiam tikslui tobulai pritaikyta yra ir naujoji „Aroma Gold Business“, – įsitikinęs V. Kollometsas.

„Aroma Gold Espresso“ – šios kavos skonių puokštė leidžia pajusti prinokusių slyvų ir saldžiųjų razinų natas. Ragaujant išryškėja juodojo šokolado ir aronijų prieskonis. Itin malonus poskonis turi subtilaus marmelado saldumo. Abejingų nepaliks ir ypač malonus aromatas. „Šią kavą siūlyčiau rinktis espreso mėgėjams. Dažnai klaidingai manoma, kad esprese yra daugiausia kofeino. Tai – netiesa. Daugiausia kofeino yra puodelyje užplikytoje juodoje kavoje. O espresas pasižymi tuo, jog jame sutelkta didžiausia skonių koncentracija. Sakyčiau, ši kava patiks tiems, kurie mėgsta ne pienišką, o būtent juodąjį šokoladą, ir mėgaujasi juo po truputį“, – pasakojo V. Kollometsas.

Organizatorių nuotr.

Svečio teigimu, espresą reikėtų gerti iš karto, vos pagamintą, nes vėliau jo skonis keičiasi. Be to, nederėtų šio gėrimo skonio iškart „nuplauti“ vandeniu, nes tik po kurio laiko pradeda skleistis visi jo poskoniai: vanilė, šokoladas ir pan. „Išgėrus puodelį espreso, turi likti jausmas, lyg suvalgius šokoladinį saldainį“, – tvirtina V. Kollometsas.

Lėtas skrudinimas – kavos išskirtinumo ir kokybės garantas

Vienas iš kavos skonį lemiančių veiksnių yra pupelių skrudinimas. „Aroma Gold“ pupelės skrudinamos dvigubai ilgiau nei daugelio kitų gamintojų. Lėtam skrudinimui reikalingas ypatingas tikslumas ir ilgametė specialistų patirtis, mat kavos skrudinimą drąsiai galima vadinti menu, nuo kurio priklauso gėrimo kokybė. Vidutinis skrudinimo lygis „Aroma Gold“ kavai suteikia švelnų, o lėtas skrudinimas – sodrų skonį bei aromatą.

Siekiant itin subalansuoto skonio, kiekviena skirtingo dydžio bei savybių kavos pupelių rūšis skrudinama atskirai, atsižvelgiant į kiekvienos jų charakteristikas. Taip atskleidžiamas unikalus kavos pupelių skonis ir aromatas. Vėliau, lėtai skrudintas pupeles sumaišius tinkamomis proporcijomis ir sumalus, gimsta aukštos kokybės kavos rūšių darna.

„Aroma Gold“ gamintojai įsitikinę, kad, išlaikant klasikines kavos gaminimo tradicijas, kurios leidžia individualiai dirbti su kiekviena pupelių rūšimi, daug dėmesio skiriant kiekvienam kavos gamybos proceso etapui ir, žinoma, puoselėjant meilę bei aistrą savo darbui, sukuriamas gėrimas, išsiskiriantis ypatingu, nepamirštamu skoniu ir intriguojančiu charakteriu.

Užsakymo nr.: PT_73135494

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis