Ką rodo per didelis hemoglobino kiekis kraujyje?

Atlikus kraujo tyrimą paaiškėjo, jog per didelis geležies kiekis mano kraujyje. Kas negerai? Ar būtina šeimos gydytojos konsultacija?

Į klausimą atsakė vaikų hematologė Izolda Krivienė:


Hemoglobino kiekio norma kraujyje priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties. Žemiausias hemoglobino kiekis kraujyje būna 5-7 kūdikio gyvenimo mėnesiais, kai leidžiama norma yra 110 g litre (mažiau 110g/l – jau laikoma mažakraujyste). Suaugusiųjų žemutinė hemoglobino norma yra 120 g/l.


Tyrimai atliekami automatiniais-elektroniniais hemografais, kurie yra tikslesni, gali tiksliau parodyti aukštutinę ribą, todėl ir hemoglobino norma padidėjo iki 120, nors anksčiau norma buvo 110.


Medicinos literatūroje nurodoma, kad žemesnis nei 30 hemoglobino kiekis jau nebesuderinamas su gyvybe. Yra ligų, kurioms esant hemoglobinas būna itin aukštas. Taip būna, kai organizmas kaupia geležį, kai gaminami pernelyg dideli kiekiai eritrocitų. Tokios ligos labai retos, tad jei kraujo tyrimas parodė, kad vaiko ar Jūsų hemoglobinas labai aukštas, pavyzdžiui, 160, tikėtina, kad taip yra dėl sutirštėjusio kraujo, paprasčiausiai, trūksta skysčių.


Labai aukštas hemoglobinas gali būti paaugliams berniukams brendimo metu dėl išsiskiriančių vyriškų hormonų. Būtų labai gerai, kad su tyrimo rezultatais kreiptumėtės į šeimos gydytoją. Tai – būtina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis