Knygų mugėje – bibliotekų skaitomiausių autorių desantas

Vasario 23-26 d. parodų centre „Litexpo“ vykstančioje 18-ojoje Vilniaus knygų mugėje antrą kartą dalyvaus Asociacija LATGA.

Trečiojoje salėje įrengtame stende mugės lankytojus bei dalyvius asociacijos specialistai kvies konsultuotis, bendrauti ir bendradarbiauti visas keturias dienas nuo ryto iki vakaro. O jau pirmąją mugės dieną, t. y. vasario 23 d., Konferencijų salėje 3.1. vyks susitikimas su bibliotekų lankytojų mėgstamiausiais autoriais, kurį ves literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

Kalbės apie populiarumą

„Kuo pasikliauti: ekspertų komisijomis, kritikais, apdovanojimais, skaitymo statistika? Ar populiari knyga turi išliekamąją meninę vertę? O gal ji buvo parašyta, siekiant įsiteikti skaitytojui? Ar gali knygos ar autoriaus populiarumą skatinti bibliotekos, knygynai, recenzentai, Asociacija LATGA? Šiuos ir panašius klausimus aš užduosiu susitikimo dalyviams“, – renginio temą trumpai pristato literatūros kritikas V.Sventickas.

Į susitikimą su mugės dalyviais ir lankytojais pakviesti autoriai, kurių pavardės pernai atsidūrė mėgstamiausiųjų bibliotekų skaitytojų sąrašuose. Tai – rašytojas Vytautas Račickas, literatūros tyrinėtoja Viktorija Daujotytė, vertėjas Teodoras Četrauskas, knygų dailininkė Deimantė Rybakovienė. Taip pat šiame susitikime dalyvaus ir Asociacijos LATGA direktorius, poetas Jonas Liniauskas.

Kaip gi atrenkami mėgstamiausieji bibliotekų autoriai? Autorių (rašytojų, vertėjų, knygų dailininkų ir iliustratorių), pageidaujančių gauti autorinį atlyginimą už knygų panaudą bibliotekose, paraiškos yra įtraukiamos į Asociacijos LATGA duomenų bazę. Kiekvienos užregistruotos Asociacijoje LATGA duomenų bazėje knygos panaudos kartai yra skaičiuojami 64 Lietuvos bibliotekose, naudojantis automatizuota LIBIS apskaitos sistema.

Populiariausias – V.Račickas

„Žodžiu „populiariausias“ nespekuliuojame. Asociacija LATGA, gavusi duomenis apie knygų panaudą bibliotekose, t. y., matydama, kiek kartų buvo knygos išduotos skaitytojams, suformuoja populiariausių autorių ir knygų dešimtukus. Taip į dešimtukus patenka tie autoriai, kurių knygos buvo išduotos skaitytojams bibliotekose daugiausiai kartų. Autorinio atlyginimo paskirstymas už vienus praėjusius metus vykdomas kartą metuose birželio mėn. Todėl šuo metu skelbiami 2015 metų knygų panaudos bibliotekose duomenys. 2016 metų duomenys bus paskelbti 2017 metų liepos mėnesį“, – sako Asociacijos LATGA Kūrinių panaudos ir reprografinio atgaminimo poskyrio vadovė Jurga Bražiūnienė.

Populiariausiųjų rašytojų ir knygų dešimtukus Asociacija LATGA surikiavo ir paskelbė 2016-ųjų vasarą. Paaiškėjo, kad 2015 m. iš lietuvių autorių daugiausia skaitytos vaikų ir paauglių rašytojo V.Račicko knygos.

„Skaitomiausių lietuviškos grožinės literatūros kūrėjų dešimtuke galima rasti ir Romualdą Granauską, Kristiną Sabaliauskaitę, Ireną Buivydaitę-Kupčinskienę, Algimantą Čekuolį, Eleną De Strozzi, Vytautą Ažušilį, Jurgą Ivanauskaitę, Vytautą V. Landsbergį, Renatą Šerelytę-Mendeikienę“, – vardija J.Bražiūnienė.

Mokslinės literatūros autorių sąraše lyderio pozicijas užima V.Daujotytė. Taip pat lietuviai gana aktyviai skaitė Norberto Vėliaus, Filomenos Taunytės, Algimanto Sakalo, Rositos Lekavičienės ir kitų darbus.

Populiariausia užsienio grožinės literatūros vertėja – Danguolė Žalytė. Populiariausias grožinės literatūros dailininkas – Agnius Tarabilda. Susitikime dalyvausiantys T.Četrauskas ir D.Rybakovienė populiariausiųjų sąrašuose užėmė antrąsias vietas.

„Vien tik Asociacijos LATGA organizuojamame susitikime dalyvaujančių autorių (įskaitant vertėją ir dailininkę) knygos skaitymui buvo paimtos beveik 200 tūkst. kartų!“, – atskleidžia Asociacijos LATGA specialistė J.Bražiūnienė.

Autoriams – konsultacinė programa

Pasak jos, Asociacija LATGA Kultūros ministerijos konkursą dėl autorinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose paskirstymo autoriams laimėjo jau 13 kartą. 2016 metų gegužę pasirašius sutartį su Kultūros ministerija už knygų panaudą bibliotekose 2015 metais, autoriams buvo skirta 228480 Eur, t. y. 40806 Eur (arba 18 proc.) daugiau nei praėjusiais metais.

„Literatūros pasaulio atstovams – tiek autoriams, tiek vertėjams, tiek leidėjams – kyla daugybė įvairių klausimų, į kuriuos tik mes galime atsakyti, todėl mugės rengėjų prašymu Asociacija LATGA paruošė konsultacinę programą“, – pasakoja Asociacijos LATGA stendo kuratorė Gailė Jurgaitytė.

Pasak jos, išskirtinis dėmesys bus skiriamas LATGA administruojamai autorių teisei į atlyginimą už knygų panaudą bibliotekose. Literatūros autoriai visomis mugės dienomis galės ne tik gauti visą jiems rūpimą informaciją, bet ir užregistruoti savo leidinius. Tekstų autoriai, kurių kūryba naudojama muzikiniuose kūriniuose, galės čia užpildyti paraiškas dėl stojimo į Asociaciją LATGA. Konsultacijų programoje aktualių temų ras įvairiausių meno sričių atstovai: bus kalbama apie autorių teisių paveldėjimą, meno reprodukcijų teisėtą panaudojimą leidiniuose, kūrinių naudojimą internete.

Asociacijos LATGA stendas Vilniaus knygų mugėje iš dalies finansuojamas pagal Kultūros ministerijos Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą.

Asociacija LATGA jau daugiau nei 25-erius metus kolektyviai administruoja įvairių sričių (muzikos, vizualiųjų menų, audiovizualinių menų, literatūros, dramos) autorių teisių turėtojų teises, renka ir paskirsto autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą, koordinuoja asociacijos narių veiklą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis