Niujorko mados savaitė – nuo vėžį įveikusių modelių iki podiumu žengiančio seksualaus nusikaltėlio

Mados pasaulio širdis šiomis dienomis plaka Niujorke, kur vyksta kasmetinė mados savaitė. Čia dizaineriai supažindina ne tik su kito rudens ir žiemos tendencijomis, bet ir išsako savo pilietinę ar politinę poziciją.

Ši mados savaitė – pirmoji po JAV prezidento rinkimų. Amerikos mados kūrėjai aktyviai pasisakė dar rinkimų kampanijos įkarštyje. Dalis jų savo naujų kolekcijų pristatymus ir toliau išnaudoja pilietinei pozicijai išreikšti. Tačiau ir be politizuotų manifestų šiųmetiniuose Niujorko mados renginiuose gausu įdomybių, netradicinių sprendimų ir išsišokimų.

Mada = politika?

Mados pasaulis visada aktyviai reaguoja į visuomenę įtakojančius įvykius. Tendencijose atsispindi kariniai konfliktai, krizės bei pakilimai. Pasikeitus JAV prezidentui visuomenės nuotaikos itin paaštrėjo. Dizaineriai neliko tam abejingi. Štai belgas Raf'as Simons'as, dabartinis „Calvin Klein“ mados namų dizaineris, pristatė gana nuosaikią, nostalgiškomis nuotaikomis persmelktą kolekciją.

Atrodytų, kur čia politika? Ogi garso takelyje, kurį pasirinko kūrėjas. Modeliai žingsniavo skambant legendinio David'o Bowie dainai „This is not America“, o podiumo fone šmėžavo meninė instaliacija su Amerikos vėliava.

Mados ženklo „PGurung“ dizaineris Prabal'as Gurung'as neliko abejingas visuotinėms moterų manifestacijoms. Jo kolekcijoje atsispindėjo feministinės idėjos, modeliai demonstravo paprastus juodus arba baltus marškinėlius su feministiniais užrašais: „Ateitis moterims“, „Balsai ir pasirinkimai“, „Mūsų nenutildysit“. Pats kūrėjas publikai nusilenkė vilkėdamas marškinėlius su užrašu „Aš esu feministas“.

„Feminizmas nėra vien madinga tema. Tai vienintelis man suprantamas ir priimtinas požiūris, kuriam buvau ištikimas dar iki sužinant apie feminizmą“, – teigia dizaineris.

Moterų maršų tema atsispindėjo ir Rachel Comey militaristinio stiliaus kolekcijoje. Dizainerė pati aktyviai dalyvavo Vašingtone rengtose demonstracijose ir netgi sukūrė 60 švarkų su užrašais „Si Vales, Valeo“ („Jei stipri tu, stipri ir aš“) jų dalyvėms.

Mados kūrėja Tracy Reese į savo pristatymą pasikvietė grupę Amerikos poečių, kurios, modeliams demonstruojant kolekciją, skaitė savo eiles, dedikuotas moterų teisėms ir laisvėms.

Ekstravagantiško Jerremy Scott'o kolekcija interpretavo televizijos, žvaigždžių ir ikonų poveikį madai bei gyvenimui. Amerikos prezidentu tapus įžymybei ir TV veidui Donald'ui Trump'ui, dizaineris teigia, kad garsenybės yra tiesiog apsėdusios visuomenę.

Šokiruojantis atvirumas

„AnaOno“ apatinių drabužių kolekcijai demonstruoti buvo pasirinkta 16 krūties vėžį įveikusių moterų. Šis ženklas kuria specialiai krūties šalinimo, rekonstrukcijos ar kitas radikalias krūtų operacijas patyrusioms moterims ir siekia atkreipti visuomenės dėmesį į šią opią problemą, o ligą įveikusias moteris – drąsiai ir oriai tęsti gyvenimą.

Emocionaliame šou modeliais tapo įvairaus kūno sudėjimo ir amžiaus moterys, jauniausia jų – vos 18 metų. Šiame šou apsilankė ir paramą išreiškė aktorė Mira Sorvino.

Iš kalėjimo ant podiumo

Už neteisėtą ginklų laikymą ir dalyvavimą kriminalinėje gatvės gaujų veikloje Jeremy Meeks'as buvo nuteistas du metus kalėti. Vaikinas išgarsėjo, kuomet policija savo puslapyje paviešino jo nuotrauką. Internete akimirksniu pasklido seksualaus blogiuko atvaizdai. Pasiūlymai iš modelių agentūrų plūdo tiesiai į jo kalėjimo kamerą ir vaikinas pasirašė savo pirmąjį kontraktą dar atlikdamas bausmę.

Dizaineris Philipp'as Plein'as į savo pristatymą sukvietė būrį įžymybių. Pirmoje eilėje sėdėjo Kylie Jenner, Paris Hilton ir pati Madonna. Veriančių melsvų akių, tatuiruoto kūno nusikaltėlis tapo tikra kolekcijos žvaigžde. Galbūt vedusiam, trijų atžalų tėvui modelio karjera taps galimybe pakeisti gyvenimo būdą ir atsisakyti kriminalinės praeities?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis