Egzotiško maisto ir spalvų kupinas indiškas festivalis – ir Lietuvoje

Daugiau nei už 3 tūkstančių kilometrų esanti egzotiškoji Indija kasmet pritraukia didžiulį būrį turistų. Jiems ne tik įdomu pažinti šios šalies išskirtinius papročius bei tradicijas, bet ir itin smalsu paragauti įvairiausiais prieskoniais gardintų patiekalų.

O kada tam yra tinkamesnė proga, jei ne per kokią nuostabią šventę?

Kaip tik po kelių savaičių, kovo 12-13 dienomis, Indijoje bus minimas vienas spalvingiausių ir gražiausių pasaulyje „Holi“ festivalis. Jo metu, per pirmąją dieną, ant laužo yra sudeginama didžiulė iš šiaudų padaryta baidyklė, kuri, pagal vieną iš plačiausiai paplitusių legendų, simbolizuoja deivės Holikos susideginimą. Vieno miesto arogontiškas karalius Hiranjakašipas pasipiktino, kai jo sūnus nesutiko garbinti jo kaip vienintelio dievo. Todėl nutarė nubausti sūnų ir liepė savo seseriai Holikai, kuri turėjo ypatingą galią – buvo atspari ugniai, jį sudeginti. Bet, jiems įšokus į laužą, dievai nusprendė pamokyti demonę Holiką ir atėmė jos imunitetą. Taip ji sudegė iki pelenų, o piktojo karaliaus sūnus liko gyvas.

Organizatorių nuotr.

Na, o antrą festivalio dieną žmonės gatvėse mėtosi įvairiausių spalvų dažų milteliais, šlakstosi vandeniu ar net purvu, tokiu būdu paminėdami gėrio pergalę prieš blogį, žiemos pabaigą ir derlingų metų bei pavasario pradžią. Būtent todėl dažnai ši unikali šventė vadinama „Spalvų festivaliu“.

Organizatorių nuotr.

Tam, kad pamatytų „Holi“ šventę, turistai plūsta iš įvairiausių pasaulio kampelių. Čia jie ne tik turi galimybę linksmai praleisti laiką ir būti šio nuostabaus renginio dalimi, bet kartu ir pamaloninti savo skrandį gardžiais indiškais patiekalais. Pavyzdžiui, „Mathri“ sausainiais, pagamintais iš miltų, vandens ir kmynų, kuriuos pateikia prie arbatos su čili, mango ar citrinos padažu. Ištroškę galite pasimėgauti tradiciniu nesvaigiu „Bhang“ gėrimu. Jis gaminamas su kanapių lapais, aguonų ir arbūzų sėklomis, pipirais, kardamonu, pienu, rožių vandeniu ir džiovintais rožių žiedlapiais. Vien tik apie jį pagalvojus kyla noras šio gėrimo paragauti.

Organizatorių nuotr.

Be to, ši šventė – tikras džiaugsmas smaližiams, nes būtent saldėsiai tampa pagrindiniu akcentu! Vienas iš tradicinių saldžių festivalio patiekalų – kepti „Gujiya“ kvietiniai pyragėliai. Jie pripildyti džiovintų vaisių ir kokosų užpildu, o valgant yra mirkomi į cukruotą sirupą. Taip pat daugybė kitų įvairiausių spalvų saldumynų, pagamintų iš pieno, cukraus, kondensuoto pieno ar net šokolado, yra įteikiami kaip dovanos!

Organizatorių nuotr.

Be abejonės, daugeliui ši žavinga šventė savo papročiais šiek tiek turėtų priminti lietuviškas užgavėnes. Tačiau „Holi“ festivalis Indijoje yra antras pagal svarbą po indų Naujųjų metų – Divalio. Be to, šios šventės populiarumas ir mastai tik didėja. Kasmet vis daugiau žmonių visame pasaulyje prisijungia prie šio renginio gyvavimo ir taip pratęsia „Spalvų festivalio“ tradicijas.

Organizatorių nuotr.

Taigi, jei Jums kilo noras pažinti rytietišką kultūrą, puiki žinia ta, kad Jums net nereikia kažkur skristi! Užtenka apsilankyti Vilniaus senamiestyje esančiame „Blue Lotus“ restorane. Čia galėsite paragauti įvairiausiais prieskoniais gardintų egzotiškų patiekalų. O jaukus, rytietiškų motyvų turintis interjeras ir fone skambanti muzika, mintimis nuskraidins Jus į tolimąją Indiją.

Užsakymo nr.: PT_73809500

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis