Ką žolininkė Rasoklė rekomenduoja daryti peršalus

Ją dažniaus sutiksite pievoje nei miesto gatvėje. Ji žino viską apie kiekvieną žolelę ir jos gydančias bei gražinančias galias. Susipažinkite: tai – žolininkė Rasa Subačienė-Rasoklė.

Kodėl nusprendėte atsisakyti perspektyvaus dizainerės darbo ir susidomėjote žolininkyste?

Į gyvenimą žiūriu kaip į tam tikrą veiksmų seką, kai niekas nevyksta atsitiktinai.
Mano magistro laipsnis dizaino srityje labai praverčia iki šiol. Savo versle pati galiu pasidaryti begalę dalykų – nuo bendro gaminių vaizdo iki etikečių ar internetinės svetainės. Estetikos pojūtis padeda visose veiklose, netgi, didžiąją laiko dalį leidžiant gamtoje.

Galbūt meilę gamtai paveldėjote iš savo šeimos?

Taip, tai tarsi užkoduota mumyse. Man labai pasisekė, nes vaikystę praleidau vienkiemyje, miškų ir pievų apsuptyje. Turiu nuostabius tėvus, kurie visą laiką rodė ir mokė, leido pastebėti gamtoje vykstančius vyksmus.

Asmeninis archyvas

Vedate seminarus, šiltuoju sezonu moteris netgi išviliojate į pievas?

Jau penkerius metus vedu praktinius, pažintinius seminarus. Jie vyksta nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Taip pat, vyksta mokymai ir žiemą, tik retesni ir dažniau – patalpose.

Šiltuoju sezonu keliaujame į pievas, susipažįstame su laukiniais augalais ir mokomės juos naudoti savo šeimos stiprinimui, žiemos atsargų ruošimui, grožio puoselėjimui ar tiesiog kasdienybės pasisaldinimui. Taip pat, padedu surengti mergvakarius ar draugų šventes, įpinant gamtos pažinimo paslaptis. Važinėju po Lietuvą ir skaitau paskaitas.

Didžiausias mano noras – kad kuo daugiau šeimų susirinktų sau reikalingų žolelių, pasiruoštų sveikų ir skanių arbatų, bendrautų, būtų kartu kuo daugiau atvirame ore ir jaustųsi laimingi.

Organizatorių nuotr.

Dabar permainingi orai. Kuo patartumėte natūraliai gydytis susirgus?

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu labai svarbu neapkrauti savo organizmo beverčiu maistu. Reikėtų gerai išsimiegoti ir pailsėti, vartoti pakankamai skysčių (vandens, žolelių arbatų).

Jeigu jaučiate, kad kabinasi peršalimo ligos, reaguokite ir imkitės reikiamų priemonių.
Karšta liepų, aviečių stagarų ar vingiorykščių arbata skirta prakaitavimui skatinti. Bepradedantiems sloguoti, čiaudėti, kosėti siūlau gysločių ar čiobrelių sirupą. Čiobrelis nuo seno visų gerai žinomas augalas, padedantis peršalus, atsiradus sausam, spazminiam kosuliui. Sirupas pasižymi atsikosėjimą gerinančiu, antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

Asmeninis archyvas

Gyslotis padeda sustiprinti ir suaktyvinti organizmą esant kosuliui ar peršalimui. Be to gyslotis turi daug mikroelementų: natrio, kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo, sieros. Šie elementai papildo organizme jų atsargas ir skatina regeneracinį bei gijimo procesus.

Organizmo valymui ir kraujotakos gerinimui rekomenduočiau meškinio česnako esenciją. Tradiciškai daugelyje Europos šalių meškinį česnaką vartoja kaip pavasarį jėgas atstatantį augalą, kuris padeda atsinaujinti kraujui, valo kraujagysles ir stiprina imunitetą. Teigiamai veikia kepenis, tulžį, skrandį ir žarnyną. Tuo pačiu mažina cholesterolio kiekį. Visų rūšių česnakai yra stiprus antioksidantas. Įrodyta, kad česnakai naikina 23 rūšių bakterijas (tarp jų salmoneles ir stafilokokus), grybelius, parazitus ir virusus. Taip pat naikina virusines infekcijas: vėjaraupius, tymus, kiaulytę.

Organizatorių nuotr.

Ką bus galima rinkti gamtoje ankstyvą pavasarį dėl mūsų sveikatos ir grožio?

Jau šiuo laikotarpiu – vasario pabaigoje, kovo pradžioje – pats laikas rinkti pušų, beržų pumpurus. Dar nevėlu pasidaryti pušų ar eglių spygliukų arbatos. Šiek tiek įsibėgėjus pavasariui atsiranda pirmieji žalumynai – dilgėlės, meškiniai česnakai, jauni gysločių lapeliai ir t.t. Sprogsta beržų, liepų lapeliai, sužydi kiaulpienės. Visa tai – gamtos dovana mūsų pavargusiems ir žiemos nualintiems organizmams.

Renkant ragaujant šiuos augalus svarbu nepriimti visko „aklai“, kiekvienas žmogus yra unikalus, kaip ir daugybė augalų, skirtingai mus veikiančių. Tad būtinai pasidomėkite daugiau apie juos prieš išsiruošdami į bundančią gamtą.

Asmeninis archyvas

Šiuo metu išgyvenate didelį vaikelio laukimo džiaugsmą. Kiek dar vaikų auginate? Ar vyras palaiko Jūsų sveikos gyvensenos propagavimą?

Taip, šiuo metu laukiuosi, liepą turėsime naują šeimos narį. Mūsų šeimoje auga trys dukros (trylikos,vienuolikos ir šešerių metų).
Vyras ir vaikai labai padeda ir palaiko mane šioje veikloje. Kai gyveni gamtos prieglobstyje, sveika gyvensena yra neatsiejama dalis.

Robertino Valiulio ir asmeninio albumo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis