Kaip sutaupyti, jei pavasario savaitgalį planuojate praleisti užsienyje?

Pavasaris neretai keliautojų laikomas geriausiu laiku pažinti didžiausius Europos miestus: tuomet dar nevargina didžiulės turistų eilės prie lankytinų objektų, didelis karštis, o ir viešbučių kainos nebūna pasiekusios vasaros aukštumų.

Pigių skrydžių bendrovių pasiūlymai kartais tikrai maloniai nustebina keliautojus – gražiausios Europos sostinės lietuviams jau pasiekiamos ir už 50 eurų. Keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius dalinasi svarbiausiais patarimais, norint nepermokėti už viešbutį ir džiaugtis tikrai nebrangiu poilsiu bei pažintimi su nuostabiais didmiesčiais.

Ką nurodo žvaigždutės, kuriomis vertinami viešbučiai?

Nuo mažens žinome, kad viešbučiai vertinami žvaigždutėmis, tačiau ar visuomet jos būtinos puikiam poilsiui? R. Širvinskas-Makalius teigia, kad trumpoms pavasario išvykoms į didžiausius Europos miestus žvaigždutės – tikrai nesvarbios: „Viešbučiai aukštesnę kategoriją gali gauti už erdvią konferencijų salę, kambaryje padėtas servetėles, požeminę aikštelę ar SPA centrą. Visos šios paslaugos atkeliavus porai dienų ir norint pažinti ne viešbutį, o miestą, yra tiesiog nereikalingos. Rekomenduoju rinktis nebrangius ekonominės klasės viešbučius, kurie gal ir nedžiugins didžiuliais kambariais ir minkštais chalatais, bet po intensyvios dienos turėsite kur jaukiai ir patogiai ištiesti kojas.“

Taip pat keliautojas pataria atkreipti dėmesį į maisto kultūrą skirtingose šalyse – nors esame įpratę, kad per pusryčius viešbutyje stipriai pasisotiname, tačiau kai kuriuose Europos miestuose galime likti stipriai nusivylę. „Apsigyvenę ekonominės klasės viešbutyje Romoje ar Paryžiuje neturėtumėte nustebti, jei pusryčiams gausite kruasanų, šiek tiek džemo ir kavos. Tai – jiems įprasti pusryčiai, todėl rekomenduoju nesusivilioti daugiau kainuojančiu viešbučiu vien dėl keletos bandelių,“ – pasakojo jis.

Organizatorių nuotr.

Centre – ne visuomet brangiau

Natūralu, miesto centre esantys viešbučiai keliautojų kišenes patuštins gerokai daugiau, nei įsikūrę tolimame miesto rajone, juk kas nenorėtų kas rytą pro langus matyti Eifelio bokštą ar Romos Koliziejų. Kelionių ekspertas teigia, kad norintys sutaupyti turėtų atsižvelgti ne tik į viešbučio, bet ir į viešojo transporto bei taksi kainas.

„Tarkime, jei kurioje nors Skandinavijos sostinėje apsistosite toliau nuo centro ir vakare nuspręsite išeiti pasilinksminti, už taksi į vieną pusę galite sumokėti beveik tiek pat, kiek už skrydžio bilietus, todėl būtinai pasvarstykite, gal verta tuos pinigus iš karto investuoti į viešbutį, esantį arčiau centro,“ – dalinasi patirtimi R. Širvinskas-Makalius. Jo teigimu, jei apsistojate toliau nuo centro, būtina ieškoti viešbučio, esančio netoli metro ar tramvajaus stotelių, o geriausia – netoli pagrindinės stoties.

Stoties bijoti neverta

Nors lietuviams dar įprasta kiek kreivai žiūrėti į stoties rajonus, tačiau Europos didmiesčiuose pagrindinės stotys yra netoli centro ir jos tikrai nėra laikomos nesaugiomis vietomis. „Jei Romoje apsistosite prie Termini stoties, pagrindiniai lankytini objektai bus nuo jūsų nutolę vos per 1-2 metro stoteles, o jei esate aktyvūs, galėsite viską apžiūrėti pėsčiomis. Ypač rekomenduoju rinktis viešbutį esantį netoli stoties, jeigu jūsų laukia ankstyvas ar vėlyvas skrydis, kitu atveju gali tekti naudotis brangiomis taksi paslaugomis,“ – pasakojo keliautojas. Jo teigimu, milijoniniai miestai niekuomet nemiega, todėl apsupti nuolat zujančių automobilių ir žmonių tikrai galėsite jaustis saugūs.

Aštuoniese kambaryje – ne pati blogiausia patirtis

Mėgstantiems bendrauti ar keliaujantiems su kompanija, kelionių ekspertas pataria neišsigąsti jaunimo nakvynės namų, vadinamųjų hostelių. „Žinoma, porelės gali norėti privatumo, bet pavieniai keliautojai ar kompanijos turėtų nepraleisti progos susipažinti ne tik su miestu, bet ir skirtingomis kultūromis. Man pačiam teko apsistojus hostelyje neplanuotai gamintis brazilišką patiekalą su ispane, kanadiete ir brazilu. Kainų skirtumas – tikrai nemažas. Kartais viešbutis panašioje miesto vietoje gali kainuoti net keliolika kartų daugiau. Hosteliuose susirenka jaunimas iš viso pasaulio, todėl moderniai įrengti, puikiose miesto vietose įsikūrę nakvynės namai gali pasiūlyti ne tik nedidelę kainą, bet ir nuostabią atmosferą,“ – pasakojo R. Širvinskas-Makalius.

Jo teigimu, kartais įmanoma kompanijai net užsisakyti visą kambarį, o jei norisi privatumo – dvivietį, kur teks naudotis bendru vonios kambariu. Beje, nakvynės namai dažniausiai siūlo nemokamai naudotis bendra virtuve, o tai gali padėti sutaupyti miestuose, kuriuose valgyti kavinėse ir restoranuose – tikrai brangu.

Organizatorių nuotr.

Keliautojai nemeluoja

Kelionių ekspertas teigia, kad keliautojai – gana stipri bendruomenė, noriai padedanti vieni kitiems. „Norėdami sužinoti, ar planuojate apsistoti puikiame viešbutyje, būtinai domėkitės keliautojų komentarais internete. Pavyzdžiui, tinklalapyje tripadvisor.com visada rasite ne tik žodinius atsiliepimus, bet ir sužinosite, kaip šis viešbutis vertinamas, lyginant su kitais to miesto viešbučiais,“ – pasakojo keliautojas. Jo teigimu, išsigąsti minusų nebūtina, svarbu būti informuotam. Juk, jei jūsų numerio langai atsukti į kiemo pusę, tuomet, matyt, net negirdėsite miesto šurmulio, o pasirinkę kambarį be maitinimo, galėsite nekreipti dėmesio, jei viešbutyje pateikiamas maistas – tikrai prastas. „Svarbiausia kuo daugiau domėtis, skaičiuoti ir ruoštis kelionei. Jei būsite pasiruošę įvairiems netikėtumams, savaitgalis Europos didmiestyje gali tapti tikrai malonia, ypatinga ir, svarbiausia, pigia patirtimi!“ – teigė R.Širvinskas-Makalius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis