Moters grožis pagal ajurvedą: viskas prasideda nuo ramaus proto

Pasak ajurvedos konsultantės Eglės Terekaitės, gražus žmogus yra tas, kuris spinduliuoja gerą energiją, šilumą ir ramybę. Pašnekovė tikina, kad kol organizmas bus užterštas, o mintys – neramios, nepadės jokia kosmetika. Atrodo, ajurveda turi atsakymus į visus gyvenimo klausimus.

Dabar ajurveda užima svarbią vietą Jūsų gyvenime, bet taip buvo ne visada. Kaip atradote šį gyvenimo mokslą?

13-a savo gyvenimo metų praleidau dirbdama profesionaliu modeliu visame pasaulyje. Mane nuolat supo išorinis grožis, kelionės, prabanga. Tačiau jau tada supratau, kad tai nėra mano gyvenimo tikslas ar laimė. Po įvairių su modelio darbu susijusių kelionių, vos grįžusi į Lietuvą, visada ieškodavau būdų kaip save „nuleisti ant žemės”: dirbau savanore įvairiose jogos stovyklose, gyvūnų prieglaudose, senelių namuose. Tai buvo atgaiva mano sielai ir prasminga veikla, kuri ir dabar yra didelė mano gyvenimo dalis. Dar dirbdama modeliu supratau, kad laimė, grožis ir vidinė ramybė slypi tikrai ne išorėje ar materialiuose dalykuose.

Eglė Terekaitė
Eglė Terekaitė
Asmeninio albumo (Birutė Zygmantaitė) nuotr.

Ajurveda atėjo į mano gyvenimą prieš maždaug septynerius metus. Vieną karštą vasaros dieną Seule, Pietų Korėjoje, po fotosesijos, internete ieškojau kažko, kas mane įkvėptų ir suteiktų mano gyvenimui prasmės. Akys užkliuvo už žodžio „Ajurveda”. Pradėjusi domėtis, supratau, kad tai – viso gyvenimo instrukcija, aprašyta seniausiuose pasaulio šventraščiuose – Vedose. Ajurveda moko kaip gyventi, maitintis, ilsėtis, prižiūrėti savo kūną ir sielą, atsako į visus svarbiausius klausimus.

Kaip pasikeitė Jūsų požiūris į kūną ir grožį po to, kai atradote ajurvedą?

Dirbant modeliu, svarbiausia visuomet būdavo kūnas, tobula oda, plaukai, stilingi drabužiai, makiažo naujovės. Įsileidusi į savo gyvenimą Ajurvedą, pradėjau daugiau dėmesio skirti ne išorei, bet vidui: pasikeitė tiek valgymo, tiek gyvenimo įpročiai. Ajurveda moko, kad mes esame ne tik fizinis kūnas, bet dar ir proto, juslių, sielos darinys. Tik tuomet, kai pasirūpiname visomis šiomis savo dalimis, galime jausti harmoniją ir pilnatvę.

Ajurveda moko, kad mes esame ne tik fizinis kūnas, bet dar ir proto, juslių, sielos darinys. Tik tuomet, kai pasirūpiname visomis šiomis savo dalimis, galime jausti harmoniją ir pilnatvę.

Vienu pirmųjų iš Ajurvedos atsineštų įpročių tapo sąmoningas kvėpavimas, į mano gyvenimą įnešęs dar daugiau ramybės, energijos ir sąmoningumo.

Ką ajurveda sako apie grožį?

Ajurvedoje sakoma, kad gražus žmogus tai tas, kuris yra harmonijoje su savimi. Pirmiausiai tai – sveikas žmogus. Tik sveikas žmogus gali spinduliuoti gerą energiją, šilumą, ramybę. Tai ir yra grožis.

Man moters grožis yra švytinčios akys, džiaugsmingumas, gera sveikata. Galime iki begalybės investuoti į savo išorę, tačiau jei pamiršime savo vidų, tas grožis greitai nublanks, pasidarysime panašensės į lėles, o ne švytinčias asmenybes.

Kaip turėtų gyventi, maitintis ir save prižiūrėti moteris, kuri nori būti graži?

Ajurveda daug dėmesio skiria mitybai, organizmo valymui (ypatingai pavasarį), dienos režimui, minčių kontrolei, dvasinei praktikai. Norint atskleisti savo grožį, būtina maitintis kuo šviežesniu, lengvai virškinamu, šviesios ir pozityvios energijos turinčiu maistu. Tai vegetarinė arba veganinė mityba. Tinka visi vaisiai, daržovės, grūdai, sėklos, žalumynai, pieno produktai (jei yra vartojami saikingai).

Pagal Ajurvedą, yra keli produktai, kurie itin tinka būtent moterims, daro jas gražias. Tai medus, datulės, gėlių žiedų arbatos bei vakare išgeriama šilto pieno stiklinė su šafrano prieskoniais.

Moteriai reikėtų vengti mėsos, kofeino, alkoholio ir, aišku, rūkymo.

Ar svarbus yra dienos režimas?

Taip. Moteris, keldamasi kelias minutės prieš patenkant saulei, gauna visą energiją iš Visatos tam, kad galėtų pradėti gražią ir pozityvią dieną. Vasaros metu moteriai reikėtų keltis prieš šeštą valandą ryto, žiemą galima sau leisti pamiegoti pusvalandžiu ilgiau.

Eglė Terekaitė
Eglė Terekaitė
Asmeninio albumo (Justo Samaliaus) nuotr.

Kokie yra svarbiausi Jūsų grožio ritualai, be kurių neįsivaizduojate savo dienos?

Aš savo dienos neįsivaizduoju be dvasinių praktikų, meditacijos, gamtos, gryno oro. Taip pat gražių santykių su aplinkiniais ir pačia savimi.

Svarbiausi mano grožio ritualai yra kūno tepimas aliejumi, masažai, meditacija, vėsus dušas ryte ir vakare. Ryte tekantis vanduo nuplauna miegą ir sunkią energiją, o vakare jis nuprausia, išvalo nuo dienos darbų, minčių, sutiktų žmonių energijų. Taip pat savo dienos neįsivaizduoju be eterinių aliejų. Mylimiausi yra rožių, ylang ylang, citrinų, levandų. Rožių eterinį aliejų naudoju vietoje kvepalų, levandų aliejų garinu vakarais namuose prieš miegą arba darausi šveičiamąją druską kūnui, citrinų aliejus gaivina, suteikia žvalumo.

Minėjote aliejus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis?

Ajurveda moko, kad mes esame neatskiriama gamtos dalis. Taip kaip Visatoje egzistuoja penki pirminiai elementai: žemė, ugnis, vanduo, oras ir eteris, taip ir mūsų kūne besijungdami šie elementai sudaro tris pagrindines kūno konstitucijas (došas). Tai Vata, kur vyrauja oras ir eteris, Pita, kur vyrauja ugnis, ir Kapa, kur vyrauja žemės ir vandens elementai. Ajurvedoje pagal tai ir yra parenkami aliejai. Pavyzdžiui, Vata tipo žmonėms sušildyti labai tinka sezamų aliejus, Pitta žmonėms atvėsinti tinka kokosų aliejus, o Kapa žmonėms energizuoti tinka garstyčių aliejus.

Naudojate daug natūralių grožio priemonių, ar Jūsų kosmetinėje dar yra vietos vakarietiškai kosmetikai?

Pamažu pereinu prie kuo natūralesnių priemonių. Namuose nebeliko cheminių žinomų vardų kvepalų, taip pat ir prabangių firmų kremų, kurių sudėtyje yra visa Mendelejevo lentelė. Stengiuosi rinktis paprastas, ekologiškas priemones, kurios nebūtinai yra brangios, bet labai efektingos. Dekoratyvinę kosmetiką taip pat stengiuosi rinktis kuo natūralesnę. Šiuo metu naudoju lietuviškąją „Uoga Uoga".

Minėjote, kad ajurvedos moksle išorinis grožis yra neatsiejamas nuo vidinio. Kas Jūsų nuomone yra svarbiausia norint gyventi gražų ir laimingą gyvenimą? Ką apie tai sako ajurveda?

Pirmiausia tai yra mūsų mintys. Nors ajurveda labai didelį dėmesį skiria mitybai, dienos režimui, organizmo valymui, pirmiausiai turime išmokti kontroliuoti savo neramų protą. Būtent iš čia kyla visos problemos ir sutrikimai. Protą nuramina meditacija, kvėpavimo pratimai, joga. Šie užsiėmimai leidžia pažvelgti į savo vidų. Visoms savo klientėms sakau, kad norime to, ar nenorime, kiekviena turime atrasti sau tinkančią kasdieninę dvasinę praktiką. Vienai tai gali būti malda, kitai meditacija, trečiai mantra ar sąmoningas kvėpavimas.

Eglė Terekaitė susituokė pagal Vedų tradicijas
Eglė Terekaitė susituokė pagal Vedų tradicijas
Asmeninio albumo (Neringa Rutkauskienė) nuotr.

Ne tik domitės Ajurveda, bet ir jos klausimais konsultuojate kitas moteris. Kokios sveikatos ar grožio problemos dažniausiai kankina Jūsų klientes?

Pagrindiniai klausimai: „kaip būti laimingai?”, „kaip nusiraminti?”. Mes visi šioje Žemėje ieškome laimės. Tik labai dažnai tą tikrąją laimę siejame su kažkuo kitu, su materialiais, paviršutiniškais dalykais. Tačiau laimė yra mūsų viduje. Ji yra čia ir dabar.

Su klientėmis daug dirbame su savo mintimis, emocijomis, savęs suvokimu. Didžioji problema yra ta, kad mes labai retai būname šiame momente, protas nuolat išgyvena dėl praeities ar nerimauja dėl ateities. Tik nusiraminusios ir grįžusios į šį momentą galime pradėti kalbėti apie jų turimus sutrikimus.

Dirbate su moterimis iš viso pasaulio. Ar užsieniečių problemos skiriasi nuo lietuvių problemų?

Visų moterų problemos yra panašios. Pirmiausia tai – moteriškumo stoka. Daugelis šiuolaikinių moterų yra labai nutolusios nuo savo prigimties, esybės, švelnumo. Moteris yra tarsi indas, ji nuolat kaupia energiją, kad po to ja galėtų dalintis su savo vyru, vaikais, aplinka. Deja, daugelis moterų ne kaupia, bet tą energiją nuolat švaisto. Tuomet jos jaučiasi tarsi tas tuščias indas: vienišos ir nelaimingos. Yra tam tikros praktikos, padedančios atstatyti ir susigrąžinti moteriškąją energiją. Jos kiekvienai moteriai yra skiriamos individualiai. Viena paprasčiausių būdų pakelti moteriškąją energiją – save apsupti aukštesnes vibracijas turinčiomis moterimis, kurios yra sukurę sėkmingas šeimas, turi vaikų, yra dvasingos.

Didžioji problema yra ta, kad mes labai retai būname šiame momente, protas nuolat išgyvena dėl praeities ar nerimauja dėl ateities.

Kalbant apie sveikatą, beveik kas antra mano klientė skundžiasi vidurių užkietėjimu. Dėl prastos žarnyno veiklos kyla daug kitų mūsų kūno sutrikimų ir ligų. Ajurveda moko, kaip susitvarkyti savo žarnyną, kaip prieskonių ir žolelių pagalba pagerinti virškinimą.

Dažna moteris skundžiasi veido bėrimais, ši problema kankina ne tik paaugles, bet ir subrendusias moteris. Ką tokiu atveju galėtumėte patarti?

Valyti, valyti ir dar kartą valyti savo organizmą. Išorėje galime tepti, ką tik norime, bet kol organizmas bus užterštas ar mintys bus neramios, bus sunku net pagalvoti apie švarią ir gražią veido odą. Taip pat bėrimai gali atsirasti dėl hormonų sutrikimų, kuriuos galima reguliuoti kuo švaresne mityba, ajurvediniais žolelių papildais ir dvasinėmis praktikomis.

Eglė Terekaitė
Eglė Terekaitė
Asmeninio albumo (Olya Imaykina) nuotr.

Ar yra universalus patarimas, kurį galėtumėte duoti kone kiekvienai moteriai?

Tikrai taip! Užsimerkti, giliai ir sąmoningai įkvėpti, pajaučiant kiekvieną savo kūno ląstelę ir gyvumą jame, ir iškvėpti, paleidžiant visą nerimą, baimes, skausmą. Dar kartą giliai įkvėpti ir iškvepiant nusišypsoti savo vidui, aplinkai, kitiems žmonėms. Aš pati tai darau kasdien.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis