10 patarimų, kaip pažadinti savyje Kūrėją

Kūrybinio mąstymo lektorė, įvairių edukacinių ir kūrybinių projektų iniciatorė, „Socialinių mokslų kolegijos“ (SMK) direktorė, iniciatyvos „Kūrėjų karta“ idėjinė vadovė, motyvacinio forumo jaunimui „Tavo Ateities Vizija“ iniciatorė Gabija Skučaitė pataria, kaip pažadinti savyje kūrėją.

1. Pagauk srautą. Kūryba – tai energija. Vienas iš esminių atvėrimo savęs didesniam kūrybiškumui principų yra kūrybos lauko savyje pažadinimas. Kaip tai padaryti? Išeik į lauką, įkvėpk giliai, pabūk gamtoje, pasikalbėk su savimi, pajausk tylą. Ir prašyk kūrybos įkvėpimo iš tų aukštesnių jėgų, kuriomis tiki. Kūryba – tai laisvė, tai nevaldoma jėga, todėl turi išlaisvinti save, sudaryti naują terpę, tuščią erdvę, kuri gali prisipildyti kūrybinės energijos.

2. Nugalėk vidinį kritiką. Didžiausias kūrybą stabdantis veiksnys dažnai būna viduje tūnantis ciniškas kritikas, sakantis, kad tu kažko negali, nesi pakankamai kūrybiškas, talentingas, kad dar ne laikas. Štai šį kritiką turi užtildyti ir pasakyti sau, kad gali. Pajausti visa savo esybe, ką nori kurti ir tiesiog tai daryti. Ir svarbiausia - nebijoti dalintis savo kūryba, rodyti ją kitiems, nes tik taip augsi ir tobulėsi kaip kūrėjas.

3. Ieškok asociacijų. Kūrybinis mąstymas yra asociatyvus ir laisvas. Jis susieja vaizdus ir taip suteikia dalykams naują prasmę. Labai retai nutinka, kad kažkam kyla visiškai nauja, dar niekur negirdėta, neatrasta idėja. Mes gyvename tokiame kompleksiniame pasaulyje, kad daugiausia naujų idėjų yra kelių anksčiau išrastų idėjų nauja sintezė, duodanti naują kūrybos rezultatą.

4. Apsidairyk ir stebėk detales. Kūrybos kalba yra vaizdinių kalba. Tai bežodė kalba, net tada, kai ją išreiškiame žodžiais. Atidžiau pažvelk į viską, kas supa aplink. Kūryba atsiveria nepamatytose detalėse. Todėl būk atidus, stebėk aplinką, koncentruok dėmesį.

Asmeninio albumo nuotr.

5. Atsisakyk to, kas trukdo. Norėdamas atverti save didesniam kūrybiškumui turi kažko atsisakyti ir palikti erdvės kūrybai. Mūsų gyvenimai dažnai užpildyti įvairiaiusiais darbais, pokalbiais, buvimu vienur ir kitur, nuolatiniu skubėjimu, naršymu internete, informacijos apdorojimu ir visais kitais dalykais, kurie iš tiesų padaro taip, kad mes sakome “kaip greitai prabėgo laikas”, dienos, metai, kurių nespėjame skaičiuoti. Jei nori iš tiesų sukurti kažką, kas išpildys tavo misiją, atskleis tavuosius talentus, turi pagalvoti ir suprasti, ko turi atsisakyti, kad atvertum savyje kūrybos indą.

6. Fiksuok idėjas. Idėjos ateis net nesitikint, tačiau svarbiausia nepaleisti jų. Vesk savo idėjų sąsiuvinį, užrašus, kur žymėkis visas kilusias įdomias idėjas. Visada prireikus galėsi sugrįžti prie šių užrašų, kai prireiks kokios nors įdomios minties naujam kūrybiniam projektui. Nors ir kaip atrodo nepopuliaru šiame skaitmeniniame pasaulyje – rašyk idėjas ranka.

7. Būk žingeidus. Domėkis pasauliu, istorija, menu, kultūra, nagrinėk žymių žmonių biografijas, skaityk, keliauk, pažink šalis, kultūras, religijas. Yra tiek daug be galo įdomių dalykų, kuriais verta domėtis. Tai tikrai praplės akiratį, praturtins žodyną, padės pamatyti naujus horizontus ir, žinoma, įkvėps kūrybai. Atmink, kad kūryba – tai įvairių ankstesnių patirčių, išgyvenimų, asociacijų rezultatas. Kuo daugiau patirsi, tuo tavo kūryba bus pilnesnė, grynesnė, autentiškesnė.

8. Mokykis ir tobulėk. Tikras kūrėjas yra tas, kuris ieško. Geriausias būdas ieškoti – klausinėti. Ne veltui vaikai yra tokie kodėlčiukai. Todėl, kad jiems viskas įdomu, jie nori viską sužinoti ir pažinti. Jie užduoda klausimus. Suaugusieji nebeuždavinėja klausimų sau, nes mano, kad žino atsakymus. Kuo daugiau klausinėji savęs, kuo daugiau ieškai atsakymų, tuo įdomesnis pasidaro pasaulis, tuo daugiau jis duoda peno kūrybai ir įkvėpimui.

9. Įsipareigok skirti laiko kūrybai. Kiekvieną dieną surask savo darbotvarkėje konkretų laiką, kai kursi. Pradžiai užteks valandos per dieną.

10. Susirask kūrybos draugų. Kūrybai labai svarbi tinkama aplinka ir palaikymas. Apsupk save kuriančiais žmonėmis, su kuriaisi galėsi kalbėtis apie kūrybą, dalintis savo mintimis ir gauti grįžtamąjį ryšį. Tai padės kurti naujas idėjas ir mėgautis tuo, nes kalbėtis apie kūrybą yra daug įdomiau nei apie politiką ar orą.

Jei nori sužinoti daugiau, junkis prie judėjimo „Kūrėjų karta“, ateik į renginį „Tavo Ateities Vizija“, kuris vyks gegužės 12 dieną Vilniuje, „Siemens arenoje“.

Čia Gabija Skučaitė pateiks dar daugiau patarimų kiekvienam, norinčiam būti savo ateities kūrėju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis