Gydytoja įspėja: su šiuo kojų grožio priešu susiduria daugelis moterų

Artėjant šiltajam sezonui, moterys labiau susirūpina ne tik savo kūno formomis, tačiau ir kojų grožiu. Jokia paslaptis, kad daugelį, tvyrant karštam orui, pradeda kankinti nemaloni problema – išsiplėtusios venos. Jos ne tik sukelia diskomfortą, nepatogumą, sunkumo jausmą ar net skausmą, bet ir atrodo nepatraukliai.

Apie išryškėjusias kojų venas konsultuoja gydytoja, chirurgijos rezidentė Dovilė Ragažinskaitė. Ji patars, kaip palengvinti simptomus ir paaiškins, kas gresia tiems, kurie šios sveikatos problemos rimtai nevertina.

– Ar venų problemos ir ligos yra dažnos? Kokio amžiaus žmones jos kankina?

Dažniausiai kojų venų nepakankamumu serga vyresnio nei 50-ies metų amžiaus žmonės. Ši problema opiausia moterims, turinčioms antsvorio. Aišku, venų problemos galimos jaunesniam žmogui, ypač jei šeimoje buvo sirgusių šia liga, jei darbas stovimas, turite nereikalingų kilogramų.

– Sakoma, merginos ir moterys dėl išsiplėtusių venų skundžiasi keturis kartus dažniau nei vyrai? Ar tai tiesa? Kodėl ši bėda dažniau kankina moteriškos lyties atstoves?

Yra įvairių duomenų, kiek kartų moterys šia liga serga dažniau, bet kad tai daugiau moterų liga – tikra tiesa. Tai priklauso nuo anatominių ir fiziologinių organizmo savybių, venų vožtuvų silpnumo, mažo fizinio aktyvumo, silpnesnio raumenyno, tačiau dažniausiai tiesioginė venų nepakankamumo priežastis lieka nežinoma.

– Ar tiesa, kad ypač reikėtų susirūpinti toms moterims, kurių giminėje dažnos išsiplėtusių venų bėdos, ir toms, kurios neseniai susilaukė vaiko ar vaikų?

Taip, tiesa. Veninį nepakankamumą lemia padidėjęs spaudimas pilvo ertmėje dėl įvairių priežasčių: obstipacijų, onkologinės ligos ar nėštumo. Taip pat įtakos turi ir šeimos paveldimumas.

– Sakoma, kad dažniau bėdų dėl išsiplėtusių venų turi tie, kurie dirba nuolat sėdimą darbą. Kaip jiems patartumėte šią riziką mažinti?

Šia liga serga stovimą ar sėdimą darbą dirbantys žmonės, nes kojos ilgai būna vienoje vietoje, nemankštinamos. Todėl patartina reguliariai kojas pajudinti, pasivaikščioti. Taip pat tinka įvairūs veninę kraujotaką gerinantys kremai.

– Ar venų sistemos stiprinimui įtakos turi mityba? Kokius produktus patariate vartoti, o kokių reikėtų vengti (ypač tiems, kam padidėjusi venų varikozės rizika)?

Mityba didelės įtakos neturi, svarbu reguliuoti kūno svorį, kad nebūtų antsvorio, kuris yra vienas iš pagrindinių šios ligos sukėlėjų. Taigi, svarbu valgyti sveiką, subalansuotą maistą ir laikytis sveikos mitybos rekomendacijų.

– Kaip namų sąlygomis galima padėti savo kojoms, jei jos nuolat sunkios, pavargusios, kartais patinsta? Gal galite patarti, kokius masažus ar kojų stimuliacijas atlikti? Ar galima šiuos nemalonius pojūčius ignoruoti?

Ignoruoti, kaip bet kokio kito nemalonaus mūsų organizmo simptomo, nederėtų. Nedidelio laipsnio venų nepakankamumą galima gydyti kojų bintavimu, elastinėmis kojinėmis, kurių pirkti yra specialiose ortopedinėse parduotuvėse, taip pat kojas pakelti sėdint (ant kėdės), atsigulus, kojas mankštinti (užtenka pasivaikščioti 10–15 žingsnių per valandą, perkelti svorį nuo vienos kojos ant kitos, jei tenka ilgai stovėti), taip pat sureguliuoti savo svorį.

– Ar veiksmingos vietinio poveikio priemonės, pvz.: tepalai, geliai? Kaip jie veikia ir padeda? Ar verta tokias priemones visada turėti savo namų ir kelioninėse vaistinėlėse?

Tepalai labai veiksmingi pradinėse venų nepakankamumo stadijose, kai vargina kojų sunkumas, patinimas, skausmas. Jie sumažina šiuos nemalonius simptomus, apsaugo nuo galimų varikozinių mazgų atsiradimo. Tinka tepalai su veikliąja medžiaga troxevasinu. Tepti reikia kelis kartus per dieną, kojas prieš tai silpnai pamasažavus ar pavaikščiojus.

Taip pat yra preparatų, stiprinančių venų sieneles. Efektyvesnis poveikis juntamas tada, kai tepamas gelis ant odos ir vartojamos kapsulės, pavyzdžiui, su veikliąja medžiaga troxerutinu. Tokiu atveju venų sienelės yra veikiamos ir iš vidaus, ir iš išorės.

– Kas yra toji liga, apie kurią vis dažniau girdime – venų varikozė? Kaip ji gydoma? Kokie simptomai rodo, kad žmogus, galbūt, serga šia liga?

Varikozė (arba lėtinis venų nepakankamumas) dažnai vadinama tiesiog „išsiplėtusiomis venomis“. Ši liga vystosi, kai dėl venų vožtuvų nesandarumo, kraujui ėmus tekėti atbuline kryptimi, susikaupia pernelyg daug kraujo bei išsiplečia paviršinės kojų venos.

– Ar venų varikozė tik estetinė bėda? O gal tai sunkus susirgimas, turintis ir rimtesnių padarinių?

Tai ne tik estetinė problema, ji sukelia skausmą, kojų tinimą. Ilgainiui oda pažeistose vietose išplonėja, atsiranda sunkiai gyjančios trofinės opos, kurios gali infekuotis ir sukelti uždegimą bei kraujo užkrėtimą. Be to, formuojasi trombai, kurie gali migruoti į stambesnes kraujagysles ir sukelti dar didesnių sisteminių problemų.

– Ar tiesa, kad, laiku nustačius pradinę venų plėtimosi stadiją, galimi keli gydymo būdai ir galima išvengti operacijos?

Taip, flebektomija taikoma jau esant pažengusiai ligai. Venų nepakankamumo progresavimo galima išvengti prižiūrint save, atliekant mankštą, naudojant medicinines profilaktikos priemones: elastines kojines, tepalus, kremus.

Užsakymo nr.: PT_74639196

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis