Kaip tapti atsakinga mados vartotoja? 5 paprasti patarimai

Pastaruoju metu išryškėjo nauja tendencija, kuri nėra susijusi nei su kas sezoną besikeičiančiomis madingiausiomis spalvomis, nei stiliais ar kirpimais. Tai – tvari mada.

„Tvarus“, „ekologiškas“, „natūralus“ – šie žodžiai vis dažniau pasirodo ne tik maisto prekių lentynose, bet ir ant drabužių etikečių. Paradoksalu, nes būtent mados pramonė yra atsakinga už nuolatinę žemės bei geriamo vandens taršą. Tai yra viena didžiausių pasaulio teršėjų, pasak Danijos Mados Instituto, už ją daugiau taršos sukuria tik naftos pramonė. Net 25% visų pasaulyje pagaminamų chemikalų yra panaudojami tekstilės gaminiams!

Daugelis tekstilės gamyklų yra laikomos pavojingų atliekų generatorėmis. Viena taršos priežasčių – gaminami nenatūralūs audiniai. Kaip rašo portalas greatecology.com: „Poliesterio ir kitų sintetinių audinių gamyba yra daug energijos reikalaujantis procesas, kuris reikalauja didelio žaliosios naftos kiekio bei į aplinką išskiria kenksmingas medžiagas.“ Sintetiniai audiniai žemei yra kenksmingesni nei natūralūs, tačiau, pavyzdžiui, toks iš pažiūros „nekaltas“ audinys kaip medvilnė yra laikomas atsakingu už Aralo jūros išnykimą. Pasirodo, tam, kad būtų pagamintas vienas kilogramas medvilnės, reikalingi net 10-imt tūkstančių litrų vandens! Ką jau kalbėti apie pesticidus, kurie yra naudojami medvilnės auginimui. Nieko nuostabaus, kad poreikis ekologiškos medvilnės (angl. organic cotton) gaminiams vis auga. Tiesa, dabar ji sudaro vos vieną procentą visos pagaminamos medvilnės.

Dizainerė Stella McCartney dažnai kuria kolekcijas, kuriose dalis gaminių yra pagaminta tvariai
Dizainerė Stella McCartney dažnai kuria kolekcijas, kuriose dalis gaminių yra pagaminta tvariai
Vida Press

Pastaraisiais metais ekologija ir tvaria tekstilės gaminių gamyba pradėjo domėtis ne tik mažos, nepriklausomos mados studijos, bet ir tokie mados verslo gigantai kaip „Zara“, „H&M“, „Asos“, „Forever 21“. „Greitos mados“ prekybininkai ne tik leidžia specializuotas „lėtos“ arba „tvarios“ mados linijas, bet tvariu būdu pagamintais gaminiais papildo ir įprastas, sezonines kolekcijas. Sąmoningam žmogui svarbu žinoti ne tik iš ko, bet ir kaip pagamintas jo perkamas drabužis, o tyrimai rodo, jog tarp vartotojų susidomėjimas tvaria, ekologiška mada kasmet auga.

Kokia yra ekologiška mada? Jos gamybai yra naujamos ekologiškos medžiagos, gamybos proceso metu yra tausojama aplinka, gerbiama darbo jėga, o vartotojai tokią madą naudoja atsakingai, ilgą laiką. Taigi ekologiškai madai svarbus ne tik drabužio ar aksesuaro gamybos procesas, bet ir tai, kaip tokį daiktą naudos jį įsigyjęs vartotojas.

Rankų darbo, pinti, nerti ar austi gaminiai – ne tik madingi, bet ir tvaresni, nei masinės gamybos
Rankų darbo, pinti, nerti ar austi gaminiai – ne tik madingi, bet ir tvaresni, nei masinės gamybos
Vida Press

Tam, kad parodytumėte, jog palaikote tvarios mados idėją, nebūtina visiškai pakeisti savo garderobą. Štai keli būdai į savo stilių įvesti šiek tiek ekologijos:

1. Tapkite atsakinga vartotoja

Domėkitės įsigyjamo drabužio istorija. Visagalio interneto laikais tereikia suvesti dominančio prekių ženklo pavadinimą į „Google“ paieškos langelį ir per kelias sekundes gausite atsakymus į rūpimus klausimus: kur šis rūbas buvo pagamintas? kokiomis sąlygomis? iš kokių audinių? Tai padės daug lengviau apsispręsti ar norite savo pinigais paremti tokį verslą.

2. Nesibaidykite jau dėvėtų drabužių

Žodžius „dėvėtas drabužis“ pakeitus pretenzinguoju „vintažinis“ galima po truputį pradėti keisti ir požiūrį į jau vilkėtų rūbų dėvėjimą. Vintažinis gaminys bus charakteringas, jis papildys bet kurį sezono drabužių derinį, be to, tokio greičiausiai neturės jokia kita moteris (o jei ir turės, vilkės jį visai kitaip, nei jūs). Geriausia dalis – įsigydama dėvėtą rūbą apsaugosite gamtą nuo tekstilinės taršos.

3. Kiekybę iškeiskite į aukštą kokybę

Dažnai girdimas posakis „mažiau yra daugiau“ galėtų tapti atsakingo vartojimo šūkiu. Taigi pagrindiniais kriterijais naujam pirkiniui laikykite nepriekaištingą kokybę ir laikui nepavaldų dizainą – juk tai reikš, kad gaminį naudosite ilgai ir jis nenusibos.

4. Prisiminkite rankų darbą

Tai jokiu būdu nereiškia, kad privalote viską pasisiūti pati! Juk savo kūrybą siūlo tiek daug talentingų žmonių, kurie mezga, pina, audžia, naudoja įvairias autentiškas technikas. Jų nereikia ieškoti toli – užsukite į artimiausią amatų butiką, ar apsilankykite vienoje vykstančių mugių. Rankų darbo drabužis ar aksesuaras spinduliuos šilumą, bus limituoto leidimo ir greičiausiai pagamintas iš natūralių medžiagų.

5. Vertinkite natūralius, tvariu būdu gamintus audinius

Nors sintetiniai audiniai gali būti inovatyvūs ir ilgai nešiojami, jų gamyba daro didelę žalą aplinkai. Tencelis, kanapių audinys, džiutas, bambuko audinys, linas, šilkas ir ekologiška medvilnė yra geri pavyzdžiai audinių, kuriuos turėtų rinktis atsakingas mados vartotojas. Vis dėlto, dėl gamybos, sudėties, transportavimo ir dažymo to paties audinio tvarumas gali labai skirtis, todėl visada verta pasidomėti ką tiksliai perkate.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis