Gumbelis krūtyje – nebūtinai vėžio simptomas

Net jei esate viena iš tų nedaugelio moterų, kurios reguliariai tikrinasi krūtis, greičiausiai tai darote nerūpestingai vien iš pareigos. Tačiau akimirką pabandykite įsivaizduoti kas būtų, jeigu užtiktumėte ką nors neįprasta.

Ką nors, kas pasirodytų panašu į gumbą. Greičiausiai sukaustytų nenusakoma baimė. Todėl labai svarbu reguliariai tikrintis ir veikti greitai – nepanikuoti, bet ir nenumoti ranka manant, kad tai niekis. Atsarga gėdos nedaro.


KOKS YRA TAS GUMBAS?


FIBROCISTOZĖ. Tai mažų cistų sankaupos pieno latakuose prieš mėnesines, kai padaugėja estrogeno bei progesterono. Krūtys tampa gumbuotos. Šis negalavimas būdingas 90% moterų.

Ką daryti? Venkite kofeino ir paklauskite savo gydytojo, gal vertėtų gerti vitamino E. Kitas būdas simptomus numalšinti: kontraceptinės piliulės beveik 70% moterų slopina skausmą bei patinimą. Kad krūtys būtų ne tokios skausmingos, dėkite šiltus kompresus.


CISTA. Tai skysčio pripildytas maišelis pieno latakuose. Jis būna apvalus, retkarčiais paslankus ir skauda paspaustas. Beveik visos moterys turi cistų, net jeigu jų ir neužčiuopia.

Ką daryti? Cista dažniausiai pati išnyksta po kito menstruacijų ciklo. Jeigu ne, galite paprašyti gydytojo ją išsiurbti plona adatėle. Jeigu skystyje yra kraujo arba cista po išsiurbimo vėl atsiranda bent du kartus, pasikonsultuokite su gydytoju: gal vertėtų ją pašalinti chirurginiu būdu. Vėžys iš cistos išsirutulioja labai retai.


PATINĘ LIMFINIAI MAZGAI. Limfiniai mazgai, esantys pažastyse, padeda pašalinti bakterijas. Tačiau patirdami per didelį krūvį jie gali patinti, prasideda uždegimas. Daugeliui moterų kartais visiškai nepavojingai patinsta limfiniai mazgai.

Ką daryti? Gydytojas greičiausiai skirs antibiotikų kursą ir po trijų keturių savaičių vėl jus ištirs. Jeigu limfiniai mazgai vis tiek patinę, pasitarkite su gydytoju, gal reikėtų juos pašalinti. Paprašykite, kad jis išvardintų visus šios procedūros privalumus ir trūkumus. Jeigu išgirsite, kad vis tiek kada nors reikės operuoti, verčiau padarykite tai anksčiau, kad gumbeliai netaptų piktybiniai.


FIBROADENOMA. Tai nepiktybinis kietas auglys krūtyje. Čiuopiamas dažniausiai jis atrodo lyg guminis ir kietas kaip trintukas, liečiamas – paslankus, tačiau neskausmingas. Fibroadenoma serga apie 10% moterų, dažniausiai – įžengusios į trečią dešimtį.

Ką daryti? Geriausia būtų mažą augliuką stebėti kas šešis mėnesius atliekant tyrimą ultragarsu (būtų aišku, ar jis nedidėja). Jeigu jis sparčiai auga ir tampa didesnis nei 2 cm skersmens, pasitarkite su gydytoju, gal reikėtų jį pašalinti. Retais atvejais fibroadenomos augimą skatina šalia esantys maži vėžiniai dariniai.


PIKTYBINIS AUGLYS. Tai suvėžėjęs auglys: kietas it marmuras, tačiau nelygiais kraštais. Spaudžiamas jis dažniausiai būna neskausmingas. Auglys gali būti įvairaus dydžio – nuo mažyčio kaip pusė ryžio grūdo iki figos didumo. Retsykiais auglys gali būti paslankus. Lietuvoje kiekvienais metais krūties vėžys diagnozuojamas daugiau nei 1000 moterų. Jeigu jau peržengėte trečią dešimtį, jūsų tikimybė juo susirgti viena iš 2500; įkopus į ketvirtą dešimtį ji jau šokteli iki vienos iš 257.


Ką daryti? Pirmiausia susiraskite gerą onkologą. Tada pasirūpinkite, kad turėtumėte šalia visą grupę žmonių, kurie jus padrąsintų. Priklausomai nuo auglio dydžio ir formos gydytojas rekomenduos jums galimus problemos sprendimo būdus. Jei turite galimybę, kreipkitės į kelis skirtingus gydytojus, kad išgirstumėte kelių specialistų nuomonę ir galėtumėte lengviau įvertinti visus už ir prieš argumentus.


NETIKĖTI KRŪTIES VĖŽIO SIMPTOMAI

Žinoma, apsičiupinėti krūtis būtina, tačiau galite net neįtarti apie šiuos ne tokius akivaizdžius, bet tiek pat svarbius simptomus:

- Spenelis staiga įdumba

- Nepraeina krūties paraudimas, patinimas ar susierzinimas

- Krūties skausmas pasibaigus mėnesinėms neatlėgsta

- Pakito krūties dydis ar forma

- Aplink spenelį niežti, skauda ar oda žvynuota

- Pasirodė išskyrų iš vieno krūties spenelio

- Susiraukšlėjo ar tapo nelygi krūtinės oda

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis