Dėmesio – namuose augintinis! 4 dizainerio patarimai, į ką atkreipti dėmesį

Projektuojant namus nevalia pamiršti ir ten gyvensiančių keturkojų, ypač jei tai ne narvelyje gyvenantys gyvūnai. Kad džiaugsmas gražiu ir stilingu būstu tęstųsi ilgiau ir po pirmojo mėnesio netektų sukti galvos, kuo uždengti pradraskytą sofą ar subraižytas grindis, dizainerė pataria iš anksto pagalvoti apie nuo gyvūnų dažniausiai nukenčiančias namų vietas.

Dažniausios gyvūnų padaromos skriaudos namams – tai apdraskyti ir apgraužti baldai, nagais subraižytos grindys bei prilipę plaukai. Pasak interjero dizainerės Agnės Stanikūnaitės, žmonės iškart perspėja apie turimus augintinius – tai yra pilnaverčiai šeimos nariai ir būtina kuriant interjerą surasti pusiausvyrą tarp stiliaus, funkcionalumo bei patogumo tiek šeimininkams, tiek gyvūnams. Tie, kuriems teko gyventi keturkojams nepritaikytuose namuose iškart žino, kokių problemų norėtų išvengti naujame būste.

Grindys

Specialistė pataria pirmiausia gyvūnų augintojams išsirinkti tinkamą grindų dangą. „Žinoma, mažas šuniukas ar katinas didelės žalos grindims nepadarys, tačiau turintiems didelius šunis būtina išsirinkti kokybiškas grindis. Patikimiausias variantas būtų kelis kartus šukuota danga – ant tokių grindų ne taip matysis subraižymai“, – teigia A. Stanikūnaitė.

Praktiškas pasirinkimas auginantiems gyvūnus – laminuotos drėgmei atsparios grindys. Jos itin atsparios subraižymams bei pasižymi paprasta priežiūra ir higieniškumu – o tai ypač aktualu rudenį ir žiemą, kuomet šunys iš kiemo ant kailio ir letenų parsineša daug purvo. Purvas, kaip ir vanduo, lieka paviršiuje, todėl viskas lengvai nusivalo. Mėgstantiems kilimus nebūtina jų atsisakyti vien dėl sudėtingos priežiūros – jei augintinis smarkiai šeriasi, galima rinktis sintetinio pluošto ir trumpo plauko kilimus.

Baldai

Kad netektų išsirinkto gražaus minkštų baldų audinio vėliau dangstyti pledais ir saugoti nuo įdrėskimų, A. Stanikūnaitė pataria iš karto rinktis tokias medžiagas, dėl kurių nereikėtų taip jaudintis. „Prie odinių baldų nekimba plaukai, jie ypač lengvai prižiūrimi todėl daugeliui gyvūnų augintojų tai yra tikras išsigelbėjimas. Be to, daugeliui gyvūnų nemalonu įsitaisyti ant odinių apmušalų – tai dar patikimesnė baldo apsauga“, – sako dizainerė.

Sienos

Turintiems didesnį augintinį ir siaurą koridorių interjero dizainerė rekomenduoja iškart pagalvoti apie sienų apdailą iš baldinės plokštės ar panašų sprendimą, kuris uždengtų bent apatinę sienos dalį. Per dieną daugybę kartų gyvūnui praeinant pro tą vietą ant sienų lieka dėmių ir čia svarbu, kad jas būtų galima lengvai nuvalyti nepažeidžiant sienų dangos.

Guolis augintiniui

„Naujai projektuojamuose namuose siūlyčiau apgalvoti ir vietą, kuri bus skirta augintinio guoliui. Taupantiems erdvę galima rinktis iš daugybės alternatyvių variantų, kuomet gyvūno landa įrengiama balde ir pan.“, – sako A. Stanikūnaitė ir priduria, kad išsirinkti gyvūno guolį tikrai nebus sunku, nes rinkoje jau prieš porą metų pasirodė daugybė stilingų ir patogių augintiniui sprendimų, kurie gražiai įsilieja į bendrą namų interjerą.

Baldų ir interjero detalių gamintojai vis labiau atsižvelgia į visų šeimos narių poreikius, net ir keturkojų, todėl auga pasiūla ir specialių audinių, į kuriuos nesivelia plaukai, neįsigeria dėmės ar sunku suplėšyti nagais. Visos šios specialios medžiagos išvaizda nenusileidžia įprastiems baldų apmušalams, todėl įsirengiant būstą, pritaikytą augintiniui, neteks to daryti stiliaus ir grožio sąskaita.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis