Kaip kovoti su nematomomis, bet namuose esančiomis dulkių erkutėmis

Vien žodžiai „dulkių erkutės“ sukelia lengvą pasidygėjimą, o pagalvojus apie tai, kad jos gyvena ir veisiasi kilimuose, minkštuose balduose, užuolaidose ir net jūsų patalynėje... Nemalonu, bet tai tiesa.

Dulkių erkučių plika akimi nepamatysite, mat jos itin mažytės. Vis tik tai gyvi sutvėrimai, turintys kojeles, nagus ir net siurbtukus. Ir kad ir kaip nemaloniai skambėtų, pagrindinis dulkių erkučių maistas yra žmogaus ir gyvūnų atliekos - negyva oda, nagai ar plaukai. Pačios dulkių erkutės nėra pavojingos, vis dėlto kai kuriems žmonėms jos sukelia alergiją.

Kodėl dulkių erkutės atsikrausto į mūsų namus?

Namai dulkių erkutėms - ideali terpė: nepriklausomai nuo sezono, čia beveik visą laiką palaikoma optimali temperatūra ir tinkamas drėgmės kiekis. Pažvelgus pro mikroskopą, šių gyvių galėtumėte atrasti pačiose netikėčiausiose vietose, bet dažniausiai jie slepiasi ten, kur minkšta: pagalvėse, antklodėse ar net vaikų žaisluose. Neišsigąskite, tačiau viename čiužinyje gali būti net 1,5 milijono namų dulkių erkių!

Natūralu, kad nuo mūsų kūno kiekvieną dieną pasišalina tam tikras kiekis pasenusio epidermio dalelyčių. Mes jų nematome, tačiau dulkių erkutėms tai yra kasdienis maistas. Ypatingai daug epidermio dalelyčių lieka lovoje, todėl didžiausią dulkių erkučių kiekį čia ir rastume.

Prasidėjo alergija, o priežasties nežinote? Galbūt kaltos būtent dulkių erkutės

Įžengiate į namus, patogiai įsitaisote lovoje ir pradeda lįsti standartiniai alergijos požymiai - čiaudulys, sloga, akių paburkimas, pasunkėjęs kvėpavimas... Jeigu būdami lauke šių simptomų nejaučiate, tikėtina, kad esate alergiški dulkių erkutėms.

Erkių gyvenimo trukmė – maždaug mėnuo, bet patelė per šį laiką spėja padėti nuo 100 iki 300 kiaušinių. Viena namų dulkių erkė per savo gyvenimą tuštinasi maždaug 2000 kartų. Būtent šiuose ekskrementuose yra medžiagų, kurios sukelia alergiją. Priešingai, nei sezoninė šienligė, ši alergija kankina ištisus metus ir sukelia ilgalaikius nepatogumus - prastą miegą, lėtinį nuovargį.

Jeigu jaučiate alergijos simptomus, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją alergologą, kuris atliks tyrimus ir nustatys tikruosius alergenus. Juk gali būti, kad esate alergiški visai ne dulkių erkutėms, o gyvūnų plaukams bei pleiskanoms ar kokiai nors specifinei medžiagai.

Išguiti erkučių nepavyks, bet sumažinti galima

Specialistai vieningai tikina, kad efektyviai su dulkių erkutėmis kovojančių priemonių nėra ir visiškai jų atsikratyti tiesiog neįmanoma. Ne veltui dulkių erkutės vadinamos šiuolaikinės civilizacijos prakeiksmu. Vis tik kovoti su jomis įmanoma, pakeitus namų tvarkymosi rutiną.

Kadangi patalynė erkutėms - tiesiog tobula terpė, daugiausiai dėmesio turėtumėte skirti būtent miegamojo priežiūrai. Venkite plunksninių antklodžių ir pagalvių, nes čia erkutės jaučiasi kur kas patogiau, nei sintetinėje patalynėje. Jeigu galite, atsisakykite kilimų, o vietoje užuolaidų kabinkite žaliuzes.

Palankiausios sąlygos erkučių dauginimuisi – 70-80 proc. santykinė drėgmė ir 25 laipsnių Celsijaus temperatūra. Santykinei oro drėgmei nukritus iki 50 proc., jų pradeda mažėti. Taigi tiek pačius kambarius, tiek patalus nuolatos vėdinkite, o užvalkalus skalbkite bent kartą per savaitę ir lyginkite karštu lygintuvu.

Alergiškas dulkių erkėms gali būti kas dešimtas žmogus. Labai dažnai ši alergijos forma šeimoje paveldima, nors pasireikšti gali ne iš karto. Kai kurie vaikai dulkių erkučių alergiją pasigauna darželiuose, kuriuose jų randama taip pat pakankamai daug.

Geriausias alergijos gydymo būdas - neturėti kontakto su alergenais, tačiau tai praktiškai neįmanoma, nes dulkių erkučių pilnai neišnaikinsite. Sunkiomis alergijos formomis sergantiems pacientams gali būti skiriama imunoterapija, kurios metu vis didėjančiomis dozėmis leidžiamas alergiją sukeliantis alergenas, kol organizmas į jį nebereaguoja. Tai veiksmingas, tačiau ilgai trunkantis gydymo metodas.

Gydytojas alergologas taip pat gali skirti alerginius uždegimus bei alergines reakcijas slopinančių preparatų, kurie taip pat veiksmingi, tačiau turi būti vartojami nuolatos. Vaistinėse ir specializuotose parduotuvėse dabar galima rasti įvairių priemonių, padedančių kovoti su dulkių erkutėmis, tačiau jų veiksmingumas ne visuomet pasiteisina. Todėl specialistai pataria pradėti nuo paprasčiausių įpročių keitimo, o pastebėjus alergines reakcijas, nepabijoti kreiptis pagalbos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis