Rūmai Baltarusijoje pribloškia prabanga

Pilies-rūmų kompleksas Nesvyžiuje, esantis dabartinėje Baltarusijos teritorijoje, - tai vienas įdomiausių architektūros paminklų. Šiuos rūmus šešiolikto amžiaus pabaigoje pradėjo statyti kunigaikščiai Radvilos - viena garsiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminių. Kalbama, kad prabangiuose rūmų kambariuose iki šiol blaškosi nusiraminti negalinti Barboros Radvilaitės dvasia...

Kompekso statyba ir perstatymas tęsėsi nuo šešiolikto amžiaus pabaigos iki devyniolikto amžiaus su trupučiu, todėl jame susijungia įvairūs architektūros stiliai: vėlyvasis renesansas, barokas, klasicizmas, o taip pat ir unikalus vietinių meistrų menas.


DELFI nuotr.


Shutterstock nuotr.

Daugiau negu tris šimtmečius buvusi pagrindinė kunigaikščių Radvilų katalikiškos šakos rezidencija garsėjo moderniais fortifikaciniais įtvirtinimais bei subtiliais italų, olandų ir kitų šalių meistrų architektūriniais sprendimais.


DELFI nuotraukos

Manoma, jog Nesvyžiaus pilies komplekso pagrindinis architektas buvo italas Giovanni Maria Bernadoni, daug patirties įgavęs iš savo mokytojo, dirbusio kartu su garsiuoju italų architektu Michelangelo'u. Kiti šaltiniai tvirtina, kad ištaigingą didybę kūrė visai ne jis, o architektas prancūzas.

Nesvyžiuje ilgą laiką buvo saugomas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės archyvas – svarbiausi valstybiniai dokumentai: teisės aktai, korespondencija su užsienio valstybėmis.

Aštuonioliktame amžiuje Nesvyžiaus Radvilų rūmai garsėjo kaip muzikinės, teatrinės kultūros centras. Prie dvaro veikė muzikinė kapela, muzikos mokykla bei dvaro teatras. Nesvyžiaus Radvilų teatre čia buvo statomi įvairių žanrų teatro spektakliai, operos, baletai. Gretimais rūmų teatro specialiai įrengtame paviljone vykusius spektaklius Radvilos stebėdavo iš rūmų balkono.

Lėlių teatras


DELFI nuotr.

Kokie gi rūmai be legendų?

Anot populiariausios, pilyje iki šiol blaškosi kunigaikštienės Barboros Radvilaitės dvasia.

Pasakojama, kad mirus Barborai, Žygimantas Augustas beprotiškai sielvartavo ir ėmėsi visų įmanomų priemonių prisikviesti mylimąją atgal.

Valdovas, kuris visuomet domėjosi magija bei astrologija, dar labiau paniro į spiritizmą: pakvietęs anuomet garsų magą Tvardovskį jis bandė iškviesti Barboros vėlę veidrodžiais apstatytame tamsiame kambaryje.

Magas esą įsakęs valdovui sėdėti ramiai ir leidęs vėlės tik pasiteirauti, kaip jam gyventi toliau. Tačiau vos išvydęs mylimosios siluetą, Žygimantas susijaudino, pašoko nuo kėdės ketindamas ją apkabinti... Tuo metu pasigirdo stiprus sprogimas, buvo justi aitrus yrančio kūno kvapas. Pasakojama, kad nuo to laiko Barboros siela įstrigo žemėje, po nesėkmingo spiritizmo seanso nebegalėjusi rasti kelio atgal į kapą.

Po Žygimanto Augusto mirties ji esą įsikūrė Nesvyžiaus pilyje. Gidai pasakoja, kad juodais drabužiais apsirengusi dama rūmų svečius įspėja apie artėjančias nelaimes. Tad jei užsuksite į Nevyžių, linkime jos geriau nesutikti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis