Kvietimas į šiuolaikinę Japoniją – nuo virtualios kelionės į Tokijų iki eksperimentinės muzikos

Jei Japonija jums atrodo tolima ir egzotiška šalis, patikėkite – japonams Lietuva atrodo ne mažesnė egzotika. Netikėtos Japonijos kultūros ambasadorius Lietuvoje – festivalis „nowJapan“ Tekančios saulės šalies gerbėjus ir muzikos mylėtojus kviečia į neeilinį nuotykį. Imtynių pasaulio įkvėpta mados kolekcija, virtualios realybės simuliatorius, pristatantis Japonijos garsus ir muzikiniai pasirodymai – visa tai ir dar daugiau laukia rugsėjo 9-10 d. vyksiančio festivalio programoje.

Lietuvoje ieškos savo šaknų

Japonų atlikėja Mayucocoon kurti muziką pradėjo dar 2001 m. ir per šį laikotarpį išleido keturis albumus. Eksperimentinės muzikos sceną atstovaujanti japonė varijuoja tarp roko, pop ir elektronikos žanrų bei pasižymi subtiliu vokalu. Per savo karjerą Mayucocoon yra koncertavusi Japonijos, JAV ir Europos scenose. Jos dainos yra tapusios tokių Japonijoje puikiai žinomų televizijos ir radijo laidų kaip „Hama-chan!“, „Lions Nighter show“ ir „The best travels in Europe“ garso takeliais.

Visą gyvenimą Japonijos didmiesčiuose praleidusiai atlikėjai, Lietuva yra savitas ir labai įdomus kraštas. „Mane žavi, kad Lietuvoje daug natūralios gamtos ir mažai triukšmo. Muzika visuomet gimsta iš tylos, tad jaučiu tam tikrą emocinį ryšį su Lietuva. Visgi kelionė į jūsų šalį japonams skamba ne mažiau egzotiškai, nei kelionė į Mėnulį”, – juokauja Mayucocoon.

Atlikėjos muzikinis ryšys su Lietuva atrodo labai natūraliai. Klausantis jos muzikos lengviau įsivaizduoti melancholiškus lietuviško rudens peizažus, negu niekada nemiegantį Tokiją ar Osaką. Štai kur, pasirodo, kartais slypi japoniškos muzikos šaknys.

Organizatorių archyvas

Metė darbą ir pradėjo groti gatvėje

Kartu su Mayucocoon „nowJapan“ scenoje pasirodys ir atlikėjas Tetsuya Shimogawa. Gitarą į rankas jis paėmė ganėtinai vėlai – 25 metų. Tuomet metė darbą ir pradėjo groti Japonijos gatvėse. Šis drastiškas žingsnis jam atsipirko su kaupu – T. Shimogawa jau išleido trejetą solinių albumų, nuolatos kuria bendrus projektus su kitais atlikėjais ir aktyviai koncertuoja.

T. Shimogawos kūryba itin artima Mayucocoon muzikiniam stiliui, todėl dviejų atlikėjų muzikiniai ieškojimai žada intriguojantį pasirodymą „nowJapan“ festivalyje.

Dar daugiau muzikos

Muzikinę festivalio dalį puikiai papildo kitas ryškus „nowJapan“ festivalio atradimas – gitaristas ir kompozitorius Takeshi Nishimoto. Gimęs Japonijoje, studijavęs JAV, o vėliau persikėlęs į Vokietiją, atlikėjas meistriškai varijuoja tarp šių šalių muzikinių tradicijų. T. Nishimoto muzika savo prigimtimi artima džiazui, tačiau joje esame nemažai elektronikos ir ambient elementų, kurie leidžia jai atitrūkti nuo savo klasikinių šaknų.

Pasirodymo metu T. Nishimoto atliks kūrinius kartu su britų muzikantu ir režisieriumi Neilu Cantwellu.

Rytų ir Vakarų kultūrinių panašumų ieškos ir Paryžiuje gyvenanti japonų atlikėja Kumisolo. Festivalyje ji pristatys savo antrąjį albumą „Kabuki Femme Fatale“, kuris gimė bendradarbiaujant su švedų grupe „Joe Davolaz“.

Organizatorių archyvas

Kumisolo dažniausiai dainuoja prancūziškai, visgi „nowJapan“ lankytojams ji ruošia specialią programą japonų kalba. Prancūzijos įtaka Kumisolo muzikoje itin jaučiama, todėl jos koncerte savo vietą suras abiejų šalių gerbėjai. Atlikėja savo muziką priskiria psichodelinio pop žanrui, vadindama ją „ištraukta iš laiko mašinos“. Tačiau modernus skambesys ir muzikiniai ieškojimai neleidžia suabejoti, kurie dabar metai.

Susidomėjimas imtynėmis nuvedė į mados pasaulį

Festivalyje laukiami ne tik melonamai, bet ir šiuolaikinės mados gerbėjai. Japonų dizaineris Yukihiro Teshima „nowJapan“ pristatys savo drabužių liniją „Yukihero Prowrestling“. Būdamas 7 metų Yukihiro pirmą kartą apsilankė profesionalų imtynėse ir nuo to karto negalėjo išmesti iš galvos įspūdingo stoto imtynininkų, jų teatrališkų įėjimų į ringą ir neįprastos aprangos.

Tapęs dizaineriu, jis nusprendė suderinti, iš pažiūros, du nesuderinamus dalykus – madą ir imtynes. Taip 2012 m. gimė drabužių linija, kuri „kiekvienam leidžia tapti kažkieno herojumi“. Studijuodamas Y. Teshima taip pat kūrė drabužių teatrui, muzikinėms grupėms ir netgi patiems imtyninkams.

Neįprastos dizainerio mados fantazijos yra sulaukusios dėmesio iš didžiausių Japonijos žiniasklaidos priemonių. 2012 ir 2015 m. Y. Teshima darbai buvo atrinkti dalyvauti prestižinėje Tokijo madų savaitėje.

„nowJapan“ scenoje bus galima išvysti „Yukihero Prowrestling“ madų šou kartu su Lietuvos street dance šokėjomis. Išskirtiniai rūbai taip pat bus eksponuojami dizainerio stende.

Organizatorių archyvas

Manga komiksai ir virtuali realybė

Neatskiriama festivalio „nowJapan“ dalimi tapo manga dailininkė Keiko Kikkawa ir iliustratorius Shota Kotake. Europoje gyvenančių menininkų kūryba yra veikiama europietiškos dvasios, tačiau tuo pačiu ji nepamiršta ir savo gimtinės manga tradicijų. Ši kultūrinė sintezė garantuoja netikėtus rezultatus, kuriais dailininkai pasiruošę pasidalinti su festivalio lankytojais profesionalių ir pradedantiesiems skirtų kūrybinių dirbtuvių metu.

Japonija visame pasaulyje linksniuojama ne tik kaip šalis garsėjanti išskirtiniais meno viražais, bet ir kaip technologijų lyderė. Festivalio lankytojai galės susipažinti su unikaliu projektu „Japan Sound Portrait“, kurio tikslas surinkti mėgstamiausius Japonijos žmonių garsus ir sujungti juos į vieną darnią visumą. Projekto kūrėjai paprašė japonų atsiųsti jiems patinkančių garsų iškarpas ir pradėjo iš jų lipdyti muzikinius kūrinius.

Neįprasta idėja gimė dar 2015 m. Jos autoriai – du muzikiniame pasaulyje puikiai žinomi vardai – Nickas Luscombe ir Neilas Cantwellas. Nickas yra „BBC Radio 3“ laidų vedėjas, didžėjus, renginių ir radijo prodiuseris, o Neilas dokumentinio filmo „KanZeOn“, skirto garso tyrinėjimams Japonijos muzikoje ir religijoje, autorius.

Festivalio lankytojai su „Japan Sound Portrait“ galės susipažinti per virtualios realybės simuliatorių, kuris leis išgirsti garsus jų natūralioje aplinkoje. Pasinaudodami dokumentiniais kadrais projekto kūrėjai leis niekada Japonijoje nebuvusiems žmonėms iš arti pamatyti šią šalį. Sveiki atvykę į XXI amžių.

„nowJapan“ programa skirta ne tik Japonijos mylėtojams, bet ir visiems besidomintiems šiuolaikinėmis technologijomis, menu bei tolimais kraštais. Festivalis siekia parodyti ne tik tradicinę Japonijos pusę, bet ir atskleisti, kuo ji kvėpuoja šiandien.

Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ buria visus drauge rugsėjo 9-10 dienomis Litexpo rūmuose visomis spalvomis skleisis Tekančios saulės šalies kultūra.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis