Stilingos Lietuvos moterys parodė, kaip vilkėti vyrams skirtą madą

Paskutinioji a.a. dizainerio Egidijaus Sidaro kolekcija vyrams „Miesto pulsas“ dėl savo universalumo sulaukia ne tik vyrų, bet ir Lietuvos moterų susidomėjimo.

Sporto ir laisvalaikio prekinių ženklui „Audimas“ paskelbus, jog naujausia jų kolekcija bus kuriama bendradarbiaujant su vienu žinomiausių Lietuvos dizaineriu E. Sidaru, daug kam atrodė kiek neįprasta. Juk E. Sidaras visuomet buvo laikomas modernios klasikos kūrėju, kuris su sportiniu stiliumi neturėjo nieko bendro. Vis dėlto bendradarbiavimo rezultatas pranoko bet kokius turėtus lūkesčius.

Pastaraisiais metais riba tarp vyriškumo ir moteriškumo pradėjo nykti ne tik kasdieniniame gyvenime: darbo sferoje, šeimoje, bet ir madoje. Net ir garsiausių dizainerių madų pasirodymuose galima pamatyti vyriškos ir moteriškos mados atskirties mažėjimą. Tai, kas tinka vyrams, atitinkamai suderinus, gali tikti moterims ir atvirkščiai. Kodas unisex kuo toliau, tuo labiau tampa pripažįstamas, o mada lytiškumą pateikia savaip.

Trys populiarių lietuviškų mados tinklaraščių autorės, susipažinusios su kolekcijos „Miesto pulsas“ modeliais, pristato savo derinius ir drąsiai kviečia moteris eksperimentuoti.

Mados ir stiliaus tinklaraščio „Basic Approach“ autorė Aistė, išsirinko sau patinkančius E. Sidaro ir „Audimo“ kolekcijos modelius ir lengvai pritaikė prie savo jau turimo garderobo.

Tinklaraščio „Basic Approach“ autorė Aistė
Tinklaraščio „Basic Approach“ autorė Aistė
Dovilės Zubytės nuotr.

„Kolekcijoje dominuoja sodrūs rudeniniai atspalviai – šį sezoną karaliaujanti raudona, sportinius drabužius prabangiais paverčianti burgundiško vyno spalva, visuomet madinga tamsiai mėlyna ir smėlio spalvos. Nors kolekcija skirta vyrams, tačiau pasirinkus mažesnį dydį, ją laisvai gali dėvėti moterys. Taip padariau ir aš“, – savo tinklaraštyje rašo Aistė.

Tinklaraščio „Basic Approach“ autorė Aistė
Tinklaraščio „Basic Approach“ autorė Aistė
Dovilės Zubytės nuotr.

Unisex kolekcija jau seniai nebereiškia beformių, riboto kolorito, neidentifikuojančių asmenybės drabužių. Anaiptol, įdomios formos, ryškios spalvos ir raštai sufleruoja, jog tiek vyrai, tiek moterys savo garderobą gali pagyvinti, sustiprinti ir suteikti jam daugiau charakterio, improvizuodami su tokio tipo drabužiais.

Pasak mados mylėtojos Aistės, šie drabužiai puikiai tiks toms, kurios dievina laisvesnius siluetus ir vyrišką stilių.

„Kai mano spintoje atsiduria tokie drabužiai, kartais net pasidžiaugiu, kad nesu ta itin moteriškai besirengianti moteris ir galiu į savo spintą įsileisti vyriškų siluetų. Štai bomber stiliaus prailgintą striukę drąsiai galėčiau pavadinti vienu mėgstamiausių šio rudens drabužių. Naujos kolekcijos tamprės man tokios gražios, kad kol kas neketinu jų trinti sporto salėje, bet derinsiu prie ilgų džemperių ir masyvių rudeninių batų. Na, o striukė, nors ir nėra stora bei žieminė, tačiau yra iš natūralių pūkų. Tinka dėvėti ir prie žemos temperatūros,“ – atradimu džiaugiasi tinklaraštininkė.

Tinklaraščio „Fashion Frame“ autorė Gema
Tinklaraščio „Fashion Frame“ autorė Gema
Organizatorių nuotr.

Tinklaraštininkė Gema, kurianti „Fashion Frame“ tinklaraštį teigia, jog ši kolekcija puikiai tiks ne tik jai, bet ir jos tėčiui, kadangi drabužiai yra unisex tipo. Mergina teigia, jog jos dėvėtas bomberis pasitarnaus sluoksniuojant, o juk lietuviškas ruduo yra puikus metas pradėti sluoksniuoti drabužius. Beje, šie drabužiai puikiai tiks ir šaltesniam orui: „Fotosesijos metu buvo gana vėsu ir vėjuota, tačiau bomberis tikrai gerai palaikė šilumą“.

Tinklaraščio „Fashion Frame“ autorė Gema
Tinklaraščio „Fashion Frame“ autorė Gema
Aurelijaus Stanciko nuotr.

Kolekcijos šaknys

Kolekcija energingu pavadinimu „Miesto pulsas“ dedikuota didmiesčiui. Atspindinti niekad nemiegančio miesto ritmą, nuolat besikeičiantį pulsą, judesį gatvėse, skubančius žmones, greitai besikeičiančius objektus, matomus pro važiuojančio automobilio langą. Naktį – mirgančias šviesas, balose atsispindinčius gatvės žibintų motyvus, nuolatinę miesto tėkmę ir cirkuliaciją.

Tinklaraščio „Spintos guru“ autorė Deimantė Bulbenkaitė
Tinklaraščio „Spintos guru“ autorė Deimantė Bulbenkaitė
Vikos Paškelytės nuotr.

Kuo ši kolekcija ypatinga? Pasak tinklaraščio „Spintos guru“ autorės Deimantės Bulbenkaitės, „Miesto pulsas“ pasakoja apie miesto dualumą, kuris sujungia greitį bei norą sustoti, gatvių šviesas bei prabangią tamsą, aktyvų ritmą ir brandų skonį. Kaip kolekcijos pristatymo renginyje sakė ilgametė dizainerio kolegė Kristina Kruopienytė, E. Sidaras visuomet sugebėjo klasiką matyti truputį kitaip, atrasti naujus sprendimus. O mums dabar atėjo metas iš naujo atrasti E. Sidarą.

Universalumas

Nors kūrybos proceso pradžioje, atsižvelgiant į sparčiai augantį vyriškų drabužių sektorių Lietuvoje, kolekcija buvo dedikuota vyrams, vėliau buvo pastebėta, jog dauguma drabužių gali būti dėvimi kaip unisex tipo – tinkantys ir vyrams, ir moterims.

Visi drabužiai buvo kuriami atsižvelgiant į praktinį jų pritaikymą kasdienybėje. Kolekcijos kūrimo procese a.a. dizaineris E. Sidaras glaudžiai komunikavo su sporto ir laisvalaikio prekių ženklo atstovais, tam, kad būtų geriausiai išgryninti modeliai bei atsižvelgta į prekės ženklo klientą, kuris vertina ne tik aukštą kokybę ir autentiškumą, bet ir patogų drabužių pritaikymą kiekvieną dieną.

Tinklaraščio „Spintos guru“ autorė Deimantė Bulbenkaitė
Tinklaraščio „Spintos guru“ autorė Deimantė Bulbenkaitė
Vikos Paškelytės nuotr.

„Spintos guru“ tinklaraštininkė Deimantė Bulbenkaitė teigia: „Manau, jog drabužiai puikiai papildo modernų garderobą ir atspindi dabar aktualią unisex kryptį – nors oficialiai kolekcija skirta vyrams, ji lengvai įsilieja ir į moterišką drabužinę. Pavyzdžiui, margintas tampres lengva derinti su griežtos formos švarku, sportinio stiliaus striukę – su elegantiškomis plačiomis kelnėmis. Tikiu, kad mados gerbėjai įvertins ir funkcinį kolekcijos aspektą, nes pasiuvimas ir audiniai išsiskiria savo kokybe, o tokios detalės kaip užsegimai bei kišenės – puikiai apgalvoti, pritaikyti nuolatiniam judėjimui, skubėjimui“.

Dvipusės liemenės tiks darganotam Lietuvos orui ir leis manevruoti vienu drabužiu tarsi dviem. Didmiesčio šviesomis margintos tamprės ištrins ribas ne tik tarp vyriško ir moteriško, bet ir tarp sportinio ir klasikinio stilių.

Nuotraukos:
„Spintos guru“ – Vika Paškelytė
„Fashion Frame“ – Aurelijaus Stanciko nuotr.
„Basic Approach“ – Dovilės Zubytės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis