Viskas, ką reikėtų žinoti apie šaltojo sezono drabužių sluoksniavimą

Drabužių sluoksniavimas yra šaltojo sezono būtinybė ir, kartu, itin populiari 2017-ųjų rudens tendencija. Kaip apsirengti taip, kad būtų ne tik gražu, bet ir patogu, pataria sporto ir laisvalaikio prekės ženklo „Audimas” dizainerė Gertrūda Ramūnaitė ir stiliaus ekspertė bei mados tinklaraštininkė Deimantė Bulbenkaitė.

Stiliaus ekspertės D. Bulbenkaitės nuomone, šaltuoju sezonu svarbu trys esminiai stilingų derinių kriterijai – tinkamai parinktos ir kokybiškos medžiagos, sumanus rūbų sluoksniavimas ir madingos spalvos. Nuo pasirinktų medžiagų priklauso tai, ar bus patogu ir kaip jausis bei kvėpuos oda, nuo sluoksnių – ar bus šilta ir kiek galimybių suteiks drabužių derinys, o spalvų pasirinkimai padės stilių paversti organišku, elegantišku.

Deimantė Bulbenkaitė
Deimantė Bulbenkaitė
Organizatorių nuotr.

„Investuojant į gerų medžiagų drabužius, kuriuos lengva dėvėti kartu, bei klasikines spalvas – suklysti tikrai neįmanoma“, – naujų žiemos kolekcijų pristatyme kalbėjo D. Bulbenkaitė.

Tinkamai parinktos ir šiltos medžiagos

Anot dizainerės G. Ramūnaitės, kad derinys būtų šiltas, stilingas, o dėvimų drabužių kiekis nevaržytų judesių, svarbu pasirinkti tinkamus drabužius, kuriuos vilkime arčiausiai kūno.

„Tobuliausiai tam tinka antrąja oda vadinamos merino vilnos drabužiai. Ši vilna yra net 7 kartus plonesnė už kitų veislių avių vilną, puikiai šildo ir apsaugo nuo nemalonaus kūno kvapo. Tokie drabužiai yra itin tinkami stilingiems deriniams, nes dėl jų plonumo ir šiltumo juos itin lengva sluoksniuoti: reikia vos vieno ar kelių sluoksnių, kad jaustumėmės patogiai“, – teigia G. Ramūnaitė.

Dizainerė Gertrūda
Dizainerė Gertrūda
Organizacijos nuotr.

Šaltuoju sezonu dizainerė pataria išbandyti merino vilnos marškinėlių trumpomis ir ilgomis rankovėmis, prigludusių kelnių, tamprių, džemperių ar kojinių, kuriuos galėsite vilkėti ir kaip apatinius, ir kaip viršutinius drabužius.

„Visgi, žiemą svarbiausias yra viršutinis sluoksnis, saugantis nuo aplinkos poveikio. Būtina atkreipti dėmesį į rūbo sudėtį. Renkantis striukę ar paltą vyrauja klaidinga nuomonė, jog kuo drabužis sunkesnis, tuo jis šiltesnis. Daugiausia šilumos suteikia drabužiai, kurie užpildo sudėtyje turi daugiau pūkų. Pūkiniai paltai šį sezoną yra itin madingi, palaiko optimalią kūno temperatūrą, yra lengvi ir nevaržo judesių. Svarbu, kad išorinė striukės medžiaga būtų atspari vandeniui – taip ji apsaugos nuo lengvų kritulių. Be to, kai pūkai yra specialiuose nepralaidžios medžiagos „maišuose“, jie nesukrinta ir taip sumažinama migracija į išorę”, – teigia dizainerė.

Stiliaus ekspertė D. Bulbenkaitė papildo, kad mada vis dažniau atsigręžia ir į sportinę stilistiką, todėl kasdieniam dėvėjimui pravartu pasiskolinti idėjų iš sportinių drabužių asortimento. Itin lengvos, bet šilumą sulaikančios medžiagos puikiai tinka apatiniam drabužių sluoksniui. Puikus derinys – madingas sportinis džemperis ir pūkinė striukė.

Teisingas sluoksniavimas

D. Bulbenkaitė pabrėžia, kad šiemet pagrindinė sluoksniavimo taisyklė – derinti klasikinį stilių, sportiškus siluetus ir naujausias mados tendencijas. Renkantis elegantiškus ir labiau oficialius darbo dienos derinius, šaltuoju metu gelbsti šilti, bet patogūs drabužiai iš natūralių medžiagų. Pavyzdžiui, plonas megztinis, dėvimas po švarku, kuris nevaržo judesių bei neleidžia sušalti.

Organizatorių nuotr.

„Plonos, patogios ir šilumą sulaikančios medžiagos ypač aktualios sportuojantiems lauke. Savo aprangą pradėkite sluoksniuoti nuo sportinės liemenėlės, tęskite su plona „termo“ merino vilnos palaidine, o ant viršaus dėvėkite lengvą ir šilumą saugančią neperpučiamą striukę su užtrauktuku priekyje, patogiomis kišenėmis. Nepamirškite ir tamprių, kepurės bei patogių pirštinių – tuomet bėgioti net atvėsus bus tikras malonumas”, – dalinosi stiliaus ekspertė.

Jeigu sluoksnių norisi kiek daugiau, D. Bulbenkaitė ragina prisiminti taisyklę „nuo ploniausio iki storiausio“ – pradėkite nuo lengvų plonų marškinėlių, tęskite su švarku ar megztiniu, ant jo galite apsirengti liemenę, o ant viršaus – jau lauko drabužį.

Madingiausios – sodrios spalvos

Besirūpinantiems ne tik šiluma, bet ir stiliumi, šį rudenį ir žiemą D. Bulbenkaitė ragina rinktis sodrias ir solidžias spalvas. Itin madinga raudona ir įvairios jos variacijos.

„Ryškią raudoną galima derinti su tamsesniu tamsiai raudonu atspalviu, papildomiems akcentams pagrindu pasirenkant juodą spalvą. Tendencijų sąrašuose rasite ir betono pilką, kuri derinama su įvairaus intensyvumo samanų žalia bei mėlyna“, – teigia tinklaraštininkė.

Organizatorių nuotr.

Anot D. Bulbenkaitės, pačiu madingiausiu sezono siluetu išlieka bomberio stiliaus modelis – trumpą tokio tipo striukę galima sluoksniuoti su ilgu lengvu merino vilnos megztiniu arba džemperiu su gobtuvu – jie ne tik užtikrins šilumą, bet ir bus patogūs.

„Kalbant apie ilgesnes ir šiltesnes striukes, pačios madingiausios – minimalistinės parkos stiliaus, primenančios profesionalias slidininkų aprangas. Kuo didesnė ir šiltesnė striukė – tuo stilingiau, ypač jei prie pilkos ar juodos priderinate ryškią, šiltą kepurę“, – patarimais dalinosi D. Bulbenkaitė.

Šalčiausiomis dienomis mados tinklaraštininkė rekomenduoja rinktis patogią pūkinę striukę ar paltą, kurį siūlo derinti su šiltomis kelnėmis bei kojinėmis, o po apačia nepamiršti šilumą saugančių palaidinių, džemperių bei megztinių aukštu kaklu. D. Bulbenkaitė teigia, jog mitas, kad šaltuoju sezonu negalima dėvėti patogios suknelės. Tokiu atveju verta rinktis šiltesnes pėdkelnes arba plonos ir šilumą sulaikančios merino vilnos tampres.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis