Rygos mados savaitėje – baltiškos mados identiteto paieškos

Ryga tvirtai užėmė Baltijos šalių mados sostinės pozicijas. Šiemet surengta jau 27-oji mados savaitė buvo kupina renginių ir ypatingų kviestinių svečių. Organizacijos mąstai leidžia pajusti, kad tai svarbus įvykis tiek vietos, tiek užsienio mados pasaulio atstovams. Tuo įsitikinome ir mes.

Jau kurį laiką juntamos baltiškos mados identiteto paieškos. Ir nors mus jungia regionas, trijų Baltijos valstybių kūrėjų braižas gana skirtingas. Vis dėl to galima išvesti keletą bendrų vardiklių – nuosaiki spalvinė gama, lakoniški siluetai, ženkli ir šiaurietiško minimalizmo įtaka. Šiemet savo kolekcijas rodė tokie Latvijos dizaineriai bei mados ženklai kaip „Anna Led“, Atis Artemjevs, Dace Bahmann, „Katya Katya“, Natalija Jansone, „Nóló“, „One Wolf“, „Talented“, KULT, „AntiStar“, Bulichev, „QooQoo“ ir kt. Taip pat publikai buvo pristatytos ir svečių iš užsienio kolekcijos: BIRYUKOV (Rusija), Lena Lumelsky (Belgija), DiLiborio (Italija), Diana Arno (Estija).

Anna Led

Anna Led
Anna Led
Organizatorių nuotr.

2018 metų pavasariui ir vasarai dizainerė Anna Ledskalnina pasirinko safari kirpimus ir trečiojo dešimtmečio stilistiką. Griežti lengvų paltų ir liemenių kirpimai derinami su lengvomis, vėjyje plevenančiomis suknelėmis kūria šiuolaikiškai romantišką, jautrų ir tuo pačiu šiek tiek maištingą įvaizdį. Kūrėja atidavė duoklę tradiciniams audiniams (linui, medvilnei) ir derino juos su naujomis technologijomis margintu aksomu.

Anna beveik atsisakė raštų, nuspalvindama savo kolekciją Baltijos regionui artima pasteline tonacija su keliais ryškesniais grafito pilkos bei rausvos spalvos akcentais. „Intuityviai jaučiu, kokia moteris vilkės mano modelius, ir mėgaujuosi įsivaizduodama, kur ji keliaus vilkėdama mano kūrinius“, – taip apie kūrybinį procesą kalba dizainerė.

Atis Artemjevs

Atis Artemjevs
Atis Artemjevs
Organizatorių nuotr.

Šio dizainerio pavasario/ vasaros kolekcijoje persipynė moteriškumas, elegancija ir futuristinė ekstravagancija. Meistriškai valdydamas drabužių kirpimus kūrėjas sėmėsi įkvėpimo iš japoniškos origami technikos. Klostės, raukiniai, siluetai kūrė efektingą, aukštosios mados prabanga dvelkiantį įspūdį. Siluetai variavo nuo mini iki maksi.

Dizaineris itin mėgsta organzos audinį, tad dauguma modelių buvo pasiūti būtent iš jo. Ši medžiaga tarsi pakelia modelius virš žemės. Suknelės plevena lyg neveikiamos gravitacijos dėsnių, vilnija lyg vanduo ir plaikstosi tarsi lengvas vėjo gūsis. Tikra odė pasakiškam moteriškumui.

Dace Bahmann

Organizatorių nuotr.

Šios kolekcijos inspiracijos šaltinis – senovės vikingų moteris. Karinga, stipri, nepriklausoma. Įterpus madingus sportinio stiliaus elementus gimė šiuolaikiški, modernų moteriškumą išryškinantys įvaizdžiai. Dizainerė eksperimentuoja su skirtingomis tekstūromis ir siluetais.

Nevengdama kontrasto tarp iš pažiūros nederančių elementų ji sugeba sukurti vieningą, charakteringos stilistikos visumą. Žemės tonai persipina su ryškesniais melsvais, žalsvais, rausvais atspalviais.

„Katya Katya“

Organizatorių nuotr.

Šio ženklo kūrėja Katja Šehurina specializuojasi proginių suknelių kūrime. Kasmet ji išleidžia dvi skirtingas linijas, vieną jų skirdama vestuvinėms suknelėms, kitą – vakarinėms.

Naujausioje kolekcijoje dizainerė lieka ištikima savo braižui ir pristato romantiškus, kūnu vilnijančius modelius. Natūralus šilkas, linas, tiulis – dominuojantys kitos vasaros audiniai ir kūrėja juos meistriškai išnaudoja modeliuodama klasikinę eleganciją įkūnijančius modelius.

KULT

KULT
KULT
Organizatorių nuotr.

Taip pavadinta konceptuali parduotuvė Rygoje, kurią įkūrė Karline Anete Naglina, Krista Birmane ir Beate Stivrina. Šių merginų komanda nusprendė žengti žingsnį pirmyn ir pristatyti savo pirmą autorinę kolekciją, trykštančią jaunatviška energija, maištingumu, originalumu. Jos centre – moteris, laužanti visuomenės normas ir pakilusi virš jai primetamų kultų.
Ji kuria kultą aplink savo asmenybę ir įvaizdį.

Sportinis stilius subtiliai persipina su elegantiškais rankų darbo siuvinėjimais. Dekonstrukcija, asimetriški kirpimai, įžymybių fotoatspaudai tobulai atspindi šiuolaikinės miestietės poreikius ir saviraišką.

Natalija Jansone

Natalija Jansone
Natalija Jansone
Organizatorių nuotr.

Šios dizainerės kolekcija skirta atostogoms, kelionėms ir poilsiui. Natūralus moteriškumas, lengvumas ir gyvenimo džiaugsmas lyg leitmotyvas lydi kiekvieną modelį. Dizainerė pasirinko neutralų koloritą ir natūralius audinius: liną, medvilnę, šilką.

Natalijos Jansone darbai prilyginami Haiku poezijai madoje. Tobuli kirpimai, išgryninti siluetai, subtilus detalių žaismas pelnė šiai kūrėjai pripažinimą ne tik gimtojoje Latvijoje. Jos modeliais prekiaujama Italijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Japonijoje bei JAV.

„One Wolf“

„One Wolf“
„One Wolf“
Organizatorių nuotr.

Jaunatviška energija pulsuojančią kolekciją „Repair2“ inspiravo sunkiai triūsiančių darbininkų, remonto meistrų apranga.

Medžiagų įvairovė, dirbtuvių aplinką atkartojantis koloritas, funkcionalūs originalios stilistikos natūralių audinių modeliai skirti aktyviam miesto gyventojui. Vyrams ir moterims pritaikytoje kolekcijoje gausu džemperių su gobtuvais, džinsų, marškinėlių, švarkų.

Nuotraukos – Mark Litvyakoff

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis