Atgal į 90-uosius: 8 absurdiškiausios įvaizdžio tendencijos

Filmo „Stebuklas“ kostiumų dizainerė Monika Vėbraitė ir grimo bei šukuosenų departamento vadovė Aušra Juškaitė Rosegard pasidalino savo įžvalgomis apie kurioziškus 1992-ųjų aprangos, šukuosenų bei makiažo niuansus.

1992-ųjų Lietuva: bankai bankrutuoja, infliacija auga, žmonės akis į akį susiduria su bedarbyste ir eilėmis prie parduotuvių. Apie tokią absurdų kupiną Lietuvos nepriklausomybės pradžią pasakoja gruodžio 8-ąją dieną pasirodysiantis Eglės Vertelytės filmas „Stebuklas“.

Tuo tarpu kūrybinė komanda įnirtingai dirbo tam, kad aktorių įvaizdis taip pat atitiktų ir specifinius to meto mados standartus. Filmo kostiumų dizainerė Monika Vėbraitė ir grimo bei šukuosenų departamento vadovė Aušra Juškaitė Rosegard pasidalino savo įžvalgomis apie kurioziškus 1992-ųjų aprangos, šukuosenų bei makiažo niuansus, o mes juos sudėliojome į absurdiškiausių to meto įvaizdžio tendencijų aštuntuką.

1. Lizdas

Organizatorių nuotr.

„Lizdas“ arba „laivas“, o Kėdainiuose žinomas kaip „čiuba“ 1992-siais metais skynė visus laurus šukuosenų mados pasaulyje. Tai priekyje arba ant šono stipriai suvelti kirpčiukai, kuriems ilgų apibūdinimų turbūt nė nereikia – jau ir pavadinimai kalba patys už save.
Tiesa, išgauti tikrą „lizdą“ reikėjo nemažai pastangų, tad plaukų vėlimui moterys pasitelkdavo šakutę, o šukuoseną „sulipdydavo“ vandens ir cukraus mišiniu.

2. Makaronai

Organizatorių nuotr.

Dvi garbanotos sruogos, kabančios prie ausų – tai makaronai – šukuosena, karaliavusi Lietuvos šokių aikštelėse 1992-siais. Tokią moterų plaukų madą įkvėpė cheminio sušukavimo bumas iš vakarų. Ir nors ten jis jau ėjo į pabaigą, Lietuvoje tuo metu visos moterys dėl garbanų vis dar kraustėsi iš proto. Viena tokių beprotybių – vietoj putų plaukus tepti „Žiguliniu“ alumi ir tada cheminio sušukavimo efektą išgauti sukant plaukus ant plaukų suktukų (1992-siais metais žinomų kaip bigudukai).

3. Balinti kirpčiukai

Organizatorių nuotr.

Dažant plaukus 1992-ųjų metų sąlygomis spalvą prognozuoti buvo itin sunku – peroksidinės tabletės visuomet mėgdavo nustebinti. Tačiau to meto moterų tai nesustabdė – po galybės 1992-siais metais įvykdytų eksperimentų šiandien galima drąsiai teigti – rusvai kaštoniniai kirpčiukai buvo patys populiariausi.
Be to, tokią ano meto šukuoseną buvo mėginta atkartoti ir miestelio parduotuvės darbuotojos vaidmenį atliekančiai aktorei Sonatai Visockaitei.

4. Plaukų raišteliai

Organizatorių nuotr.

Didžiausias 1992-ųjų metų mados klyksmas jaunimo tarpe – batų raišteliai plaukuose. Vietoj lankelio ar plaukų gumytės, jaunumui anuomet jie tiko visur. Populiariausios jų spalvos – 1992- aisiais fenomenu tapusios ryškiai rožinė, žalia, oranžinė ir geltona.

5. Makiažas

Organizatorių nuotr.

Juodas apvedimas apie akis ir rausvas perlamutrinis lūpdažis – tai viskas, ką to meto moteris žinojo apie 1992-ųjų makiažo tendencijas. Tiesa, aukštesnes pareigas užimančioms moterims galiojo kiek kitokios taisyklės – ryškūs šešėliai, blakstienų tušas ar kartais net skysta pudra – juk deficitinių gėrybių jos gaudavo iš „už prekystalio“.

Organizatorių nuotr.

6. Treningas ir marškiniai su kaklaraiščiu

Organizatorių nuotr.

Ryškūs importiniai treningai ir marškiniai su kaklaraiščiu – tai klasikinis 1992-ųjų derinys. Toks fenomenas tų metų madoje gimė dėl labai paprastų priežasčių: tada norėjosi visko, kas vakarietiška, ryšku ir nematyta, o kaip „tą viską“ derinti dar niekas nesuprato. Lietuvoje galiojo tik viena taisyklė – bet koks importinis drabužis yra išeiginis.

7. 1992-ųjų oversized

Organizatorių nuotr.

Raštai – nesvarbu, svarbiausia – per didelis. Taip galima juokauti apie geometriniais, augalų ar gyvūnų raštais dekoruotus megztinius, kuriuos turguje žmonės graibstydavo kaip išprotėję. Būtent todėl, jog į dydžius tuomet niekas nežiūrėjo, tiek vyrai, tiek moterys vaikščiodavo su plačiais, per dideliais, kartais net ik kelių nutįsusiais megztiniais.

8. Svarbu blizga

Organizatorių nuotr.

1992-ieji turbūt yra vieninteliai metai, kai galima drąsiai sakyti – pilka buvo įkyrėjusi iki gyvo kaulo. Moterims norėjosi blizgėti – dominavo apyrankės, grandinėlės, klipsai. O juos derinti galima bet kaip – svarbiausia taisyklė – kuo daugiau. Be to, ypač tuo metu madinga buvo plastmasė.
Tokias aksesuarų taisykles gerai žinojo kaimelio parduotuvės darbuotoja Laima. Pamatysite patys. Laukti liko nedaug. Filmo „Stebuklas“ premjera jau gruodžio 8 dieną.

Nuotraukų autorius – Matas Astrauskas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis