Kalėdinė žąsis su citrinomis

Nė vienos Kalėdos neapsieina be vaišių stalo, ant kurio tradiciškai tiekiama antis, višta ar žąsis, paprastai kimšta vaisiais ar raugintais kopūstais.

Dažniausiai paukštieną kemšame obuoliais, tačiau šį kartą siūlome išbandyti citrinas – jos puikiai suminkština mėsą. Tiesa, kai žąsiena iškeps, neskubėkite išpilti riebalų, supilkite juos į užsukamą indelį ir kepkite bulves. Bulvės, iškeptos su žąsienos arba antienos riebalais, yra tiesiog puikios.

1 žąsiai reikės:

3 česnako skiltelių
1 šaukšto kmynų
pusės šaukštelio maltų juodųjų
pipirų
pusės šaukštelio cukraus
1 šaukšto druskos
1 šaukštelio paukštienos prieskonių
pusės citrinos sulčių
mažų bulvyčių
3 citrinų

Gaminame

* Žąsį išvalyti iš vidaus, nuplauti ir nusausinti. Nukirpti pačius sparnelių galiukus (pirmąją dalį per sąnarį). Išspausti ant žąsies citrinos sulčių ir ištrinti. Išspausti česnako skilteles, suberti prieskonius ir viską išmaišyti. Tiek žąsies vidų, tiek išorę ištrinti prieskoniu mišiniu. Dėti žąsį į kepimo rankovę, paguldyti krūtinėle žemyn ir laikyti šaldytuve 4–5 dienas.

* Kepimo dieną ištraukti žąsį ir verdančiu vandeniu nuo jos nupilti prieskonius, kad kepant nepridegtų. Į žąsies vidų sudėti ketvirčiais supjaustytas citrinas, tada guldyti į kepimo rankovę krūtinėle į viršų, dėti į kepimo indą ir įpilti nuplautus nuo žąsies prieskonius. Kepti 200 °C temperatūros orkaitėje 2,5 valandos tada prakirpti kepimo rankovę ir pridėti bulvių. Kepti dar pusę valandos ir patiekti karštą.

Šį ir kitus receptus rasite naujoje leidyklos „Virtuvės knyga" išleistoje knygoje „Lietuvos virtuvė" www.virtuvesknyga.lt

Asmeninio albumo nuotr.

Apie knygos autorių Dovilės ir Manto Bajalių skanias šeimos istorijas skaitykite www.bajaliai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis