Patirtis iš pirmų lūpų: su vėžiu galima kovoti ir maistu

Kai 2013 metais Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) direktoriui Virginijui Šauliui lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, kad jam ketvirtos stadijos vėžys, medikai prognozavo, kad jo gyvenimo styga nutrūks po aštuonių mėnesių.

„Tai, ką pasiekiau, laikau labai didele pergale ir sparčiais žigsniais laiptais lipu į viršų“, - po diagzonės praėjus penkeriems metams kalbėjo V. Šaulys.

Prognozė – liko aštuoni mėnesiai

Savo patirtimi, kaip greta tradicinės medicinos taikė ir savo maisto terapiją, kuri, vyro įsitikinimu, ir turėjo įtakos, kad vėžys atsitrauktų, V. Šaulys dalinsis Klaipėdoje kovo 23-25 dienomis vyksiančioje tradicinėje parodoje „Sveikata“.

Šioje penktą kartą rengiamoje parodoje, vyksančioje „Švyturio“ arenoje, kovo 24 dieną nuo 11 val. bus organizuojama konferencija „Onkologniai susirgimai, gydymo būdai bei reabilitacija“.

„Malonu, kad parodos „Sveikata“ organizatoriai – bendrovės „Expo Vakarai“ atstovai kreipėsi į mus dėl tokios konferencijos organizavimo. Matyt, ir sveiki žmonės jaučia, žino, kad onkologija yra labai skaudi tema. Konferencijos temas padiktavo patys ligoniai, kuriems reikia ir žinių, ir palaikymo ir nusiteikimo bei motyvacijos kovojant su klastinga liga“ - teigė konferencijos organizatoriaus – Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) direktorius V. Šaulys.

Jis ir pats konferencijoje dalinsis savo patirtimi, pristatys pranešimą „Maisto įtaka onkologjoje, paciento patirtis bei patarimai gydantis onkologinius susirgimus“.

„Bijau džiaugtis, bet esu pavyzdys tiems, kurie ieško vilties ir pozityvių istorijų. Galiu drąsiai teigti, jog pasitelkęs tinkamą mitybą, dar kitaip vadinamą maisto terapija ir priidamas tradicinio gydymo metodus, priverčiau vėžį atsitraukti“, – savo istoriją pasakoti pradėjo V. Šaulys.

Jam žemė po kojomis kone išslydo, kai 2013 metais buvo diagnozuotas pirminis kasos vėžys su metastazėmis kepenyse. Gydytojai prognozavo, jog vyrui liko gyventi iki metų. „Taip, man buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos vėžys, o po jos penktos stadijos nebūna. Galėjau tapti dar vienu statistiniu vienetu, kuris mirė nuo vėžio. Tačiau nusprendžiau nepasiduoti. Pagal specialybę esu inžinierius, mėgstu rinkti informaciją. Pradėjau domėtis, iš kokių šaltinių vėžinė ląstelė gauna maisto. Mąsčiau inžinieriškai ir logiškai – jei iš vėžinės ląstelės atimsiu jos maisto šaltinį ir tuo pačiu subalansuosiu mitybą taip, kad nenualinčiau savo organizmo ir imuninės sistemos, tai galiu kovoti su vėžiu. Taip jau gyvenu penktus metus po diagnozės“, - kalbėjo V. Šaulys.

Įrodė, kad galima kovoti

Nebuvo atsisakyta ir tradicinės medicinos. Vyrui pradžioje buvo taikoma biologinės, ir chemoterapijos gydymo kursai. „Po diagnozės gydymas truko devynis mėnesius, bet tuo laikotarpiu jau taikiau sau maisto terapiją. Po tradicinio gydymo kelerius metus man nereikėjo jokių vaistų. Tiesiog liguistai laikiausi savo maisto raciono. Visiškai atsisakiau visų produktų, kur yra angliavandenių – cukraus, fruktozės, sacharozės, krakmolo, glitimo. Pirmus kelis maisto pokyčių mėnesius buvo labai sunku, nes iki tol buvau tas vyras, kuris labai mėgsta saldumynus. Kai nueidavau į prekybos centrą ir pamatydavau, pavyzdžiui, chalvą, man net seilėtekis prasidėdavo, užuosdavau vakuumo pakuotėje esančios chalvos kvapą ir tarytum jaudavau jos skonį. Tačiau pasirinktą ir subalansuotą maisto terapiją taikiau kone paranojiškai. Tai buvo ir yra liguistas užsispyrimas gyventi be angliavandenių ir taip kiekvieną dieną, šiuo klausimu negali būti jokių atostogų. Per tą laiką mano skonio receptoriai kardinaliai pasikeitė, išsivystė didesnis jautrumas, jaučiu žaibišką atmetimą, jei tenka ragauti man nepriimtino maisto, jei jame yra ingredientų, kurie man „nedraugiški“, kad tai nepriimtina ir man net sukelia šleikštulį, todėl ir nebeliečiu vieno ar kito maisto“, – aiškino pašnekovas.

Per kelerius metus Virginijaus kūne vėžio augliai sumažėjo kelis kartus, todėl medikų konsiliumas priėmė sprendimą – laikas operacijai ir mes turime šansą. Vyrui buvo operuota kasa, pašalinta blužnis ir trečdalis kepenų.

„Jaučiuosi išties puikiai, todėl ir galiu kalbėti apie savo patirtį, kelią, kuriuo einu, kas man padeda sveikti. Tuo ir dalinuosi su savo draugais – mano likimo bendrakeliaiviais, kaip pasirenku tinkamą maistą, koks mano dienos racionas. Noriu ir galiu kalbėti apie savo psichologinius ir fizinius išgyvenimus. Tikiu, kad jei tai padėjo man, tai mano patirtis gali praversti ir kitiems. Beje, visą laiką keisdamas mitybą konsultuojuosi su medikais, visada jų klausiu, ką dar turiu padaryti, kad jiems būtų lengviau mane gydyti“, – tvirtino pašnekovas.

Jis penktus savo gyvenimo metus po diagnozės laiko begaliniu laimėjimu. „Per šį laiką spėjau padaryti viską, ką reikėjo. Kai sužinojome, kad sergu sunkiai valdoma liga, visa šeima ašarodami priėmėme spendimą parduoti namus, nes turėjome paskolą, ir nusipirkti butą. Mano dukra buvo abiturientė ir vis galvodavau, ar spėsiu į jos išleistuves. Spėjau. Paskui galvojau, ar spėsiu išmokyti sūnų vairuoti. Spėjau ir tai. Dabar ir aš, ir mano šeima džiaugiamės kiekviena diena. Teko atsisakyti karjeros, politikos vilionių, pasinėriau tik į onkologiją, taip atradau POLA.

Ką bedarytum, reikia be galo tuo tikėti. Aš labai tikėjau keliu, kurį pasirinkau, nes kito pasirinkimo galbūt ir neturėjau, tai buvo mano didžiausias išgyvenimo šansas. Ir jei man teks išeiti, nesvarbu, ar nuo onkologinės, ar nuo kitos ligos, aš išeisiu pakėlęs galvą, oriai, nes žinau, kad padariau viską, kas įmanoma, įrodžiau sau ir kitiems, kad galima tikėti, kovoti ir nugalėti, svarbu, kad pasveikčiau iki mirties“, – entuziastingai kalbėjo V. Šaulys.

Prieš pusantros savaitės jam buvo atliktas kompiuterinės tomogafijos tyrimas. Konstatuota, jog jokių naujų vėžio židinių nėra, gretutinių organų, kuriuos buvo pažeidęs vėžys, patologijos taip pat nėra. Žmogus šio tyrimo išvadų siekė daugiau nei 4 metus ir jam pavyko.

Informacija apie inovatyvius gydymo būdus

Kai V. Šaulys pradėjo sau taikyti išskirtinį maisto racioną, teko įsigyti elektronines svarstykles ir kiekvieną maisto produkto kąsnį sverti, kad tik neviršytų leidžiamo agliavandenių kiekio. „Dabar jau viską darau iš akies. Angliavandenių atsisakymas nereiškia, kad jų išvis negali būti maiste, to neįmanoma pasiekti. Tačiau reikia labai prisižiūrėti.

Paprastai tariant, stengiuosi pagrindinio maisto metu neviršyti vieno gramų angliavandenių vienam žmogaus kūno kilogramui. Viską galima derinti, svarbu š– suvartojamas kiekis. Aišku, vienareikšmiškai negaliu valgyti bananų, vynuogių, saikingai kramsnoti obuolį, bet ir granatas yra labai puikus vaisius. Tik nereikia jo viso iškart suvalgyti, o padalinti į keturias dalis, kad žaibiškai nekiltų glikemijos indeksas kraujyje“, – teigė pašnekovas.

Jis patarė į mitybą dėmesį atkreipti ir sveikiems žmonėms. „Suprantu, kad gyvenimo tempas toks, jog bėgame, lekiame, nežiūrime, ką valgome Tačiau reikia rasti laiko pasigaminti kokybiško maisto ir jį kokybškai suvalgyti. Tai yra viena vėžio prevenijos formų, maistas yra mūsų ateities vaistas“, – kalbėjo V. Šaulys.

Kovo 24 dieną Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, vyksiančioje parodoje „Sveikata“, kurios metu ir organizuojama konferencija „Onkologiniai susirgimai, gydymo būdai bei reabilitacija“, savo patirtimi dalinsis ne tik V. Šaulys, bet ir garsus iliuzionistas Arvydas Stonys, kuris su onkologine liga taip pat kovoja pakeitęs mitybą.

„Konferencijoje bus gausu ir kitų naudingų pranešimų, skirtų ne tik pacientams, bet ir jų artimiesiems“, – anonsavo V. Šaulys.

Vienas tokių aktualių pranešimų – „Limfedemą galima kontroliuoti“. „Po krūties vėžio ir operacijos daugelis moterų žino, jog reikia daryti savimasažą, kad limfa nutekėtų, bet kaip tai atlikti teisingai nepakenkus sau, ne kiekviena žino. Jei moteris tinkamai nemoka jo atlikti, gali sau net pakenkti. Todėl konferencijoje dvi kinezeterapeutės ir jų vadovas mokys, kaip tinkamai atlikti savimasažą limfos nutekėjimui namuose“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, pacientai ypač domisi mokslo naujovėmis, padedančiomis kovoti su vėžiu. „Todėl konferencijoje bus skaitomas pranešimas „Inovatyvūs vėžio imunoterapiijos gydymo metodai: kas vyksta pasaulyje ir Lietuvoje?“ Paprastai kalbant, tai yra imuninės sistemos perprogramavimas, kaip atpažinti vėžinę ląstelę, kad imunitetas galėtų su ja kovoti. Normalioje būsenoje imuninė sistema priima vėžinę lastelę kaip normalią ir su ja nekovoja. Bet jau yra būdų, kaip tai pakeisti. Konferencijoje tie būdai ir bus pristatomi.Žmonės labai domisi šia tema, nuolat klausia, kiek tai kainuoja, kokiose pasaulio klinikose šis metodas taikomas, ar jį finansuoja Lietuvos ligonių kasos. Į šiuos klausimus atsakymus ir pateiks kompetetingi pranešėjai“, – teigė konferencijos organizatorius.

Pagalbos onkologiniams ligooniams asociacija (POLA) įkurta 2012 metais būtent tam, kad padėtų pacientams, jų artimiesiems visais įmanomais klausimais. Tai skėtinė organizacija, kuri vienija daugiau nei 20 organizacijų, kurios veiklą vykdo ne tiktai onkologijos srityje.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 100 tūkst. onkologinių ligonių. POLA stengiasi jiems padėti.Teikiame ir teisines, ir psichologines konsultacijas. Be to, turime unikalų projektą – POLA kortelė. Jas turitys pacientai gali vaistinėse, perukų salonuose, kultūros ar kitose įstaigose, kurių yra apie 70, pasinaudoti įvairiomis nuolaidomis arba visiškai nemokamai lankyti vienus ar kitus koncertus, parodas ir pan. renginius. POLA žmogui suteikia galimybę pasijusti, kad jis yra ne vienas, kad turi su kuo pasikalbėti, pasikonsultuoti, gauti informacijos ne tik iš lektorių, bet ir iš tokių pačių pacientų. Labai svarbu, kad diagnozę „vėžys“ išgirdęs žmogus neužsidarytų savyje, nes tikėjimas, užsispyrimas, pasitikėjimas visa savo komanda, disponavimas žiniomis gali padėti ir padeda pasveikti“, – aiškino V. Šaulys.

Daugiau informacijos apie minėtą konferenciją ir parodą „Sveikata“ galima rasti interneto svetainėje www.expo-vakarai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis