Vynas – lyg nuo protėvių stalo

Čilė – vienas svarbiausių Pietų Amerikos vyndarystės žemėlapio taškų. Plonytis sausumos ruožas vakarinėje žemyno pakrantėje nusėtas teritorijų, dėl kurių ši šalis dažnai vadinama vynuogių augintojų rojumi.

Šiame krašte auginamos skirtingų rūšių vynuogės: Kasablankos slėnyje – „Sauvignon Blanc“, Maipo slėnyje ir Colchagua – tauriosios „Bordeaux“ rūšys.

Ypatingas klimatas

4300 km Čilės teritorijos ruožas driekiasi į Pietus ir Šiaurę tarp Ramiojo vandenyno ir Andų kalnų. Šios teritorijos topografiniai duomenys itin palankūs vyndarystei, nepaisant to, kad Čilės plotis tesiekia 160 km. Klimatinėms variacijoms vynuogių auginimo regionuose įtakos labiau turi Rytų ir Vakarų, o ne Šiaurės ir Pietų skirtumai. Ramusis vandenynas kartu su šaltąja Humbolto srove siunčia vėsų orą į pakrantėje įsikūrusius vynuogynus, o štai pakrantės kalnų virtinė centriniame Čilės slėnyje sukuria palyginti šiltas ir sausas klimato sąlygas. Palei rytinį šios šalies pakraštį Andų prieškalnės, didelis aukštis ir didelis polaidžio vandens kiekis sukuria dar kitokį klimato ir dirvos derinį.

Fotolia nuotr.

Čilėje vynas daromas nuo XVII a. vidurio, kai į šias teritorijas atvyko pirmieji europiečiai. Originalūs vynai, skirti bažnytinėms apeigoms, katalikų misionierių gabenti iš Ispanijos arba per Peru ir Kalifornijos teritorijas. Tais laikais aktyviai augintos Pais pavadinimu žinoma misionierių vynuogių rūšis.

Vis dėlto didesnį mastą vyndarystė Čilėje įgavo XIX a., o pagrindinė to priežastis – su kasybos darbais Atakamos dykumoje susiję turtai ir jų plitimas. Europietiškos tendencijos ėmė skverbtis į Santjagą, pietinėje miesto dalyje, Maipo slėnyje ėmė klestėti vynuogių auginimo pramonė. Imti statyti vyndarystės ūkiai, o vyno bei architektūros čia kuriami stiliai buvo labai panašūs į prancūziškuosius. Šiuo periodu įsteigti šie vyndarystės ūkiai: „Concha y Toro“, „Cousino Macul“ ir „Santa Rita“.

Fotolia nuotr.

XX a. Čilės vynas buvo skirtas vien tik šalies rinkai, tačiau antroje šio šimtmečio pusėje jo kokybė pastebimai išaugo ir išsiveržė į tarptautinę rinką. Nors tradiciškai Čilės vyndariai naudojo iš bukmedžio pagamintas talpas ir statines, XX a. devintajame dešimtmetyje pradėtos naudoti nerūdijančio plieno talpos ir ąžuolinės statinės – prasidėjo technologiškai pažangesnė era.

Vynuogynų įvairovė

Čilės vyndarystės pramonė dažnai siejama su tirštos konsistencijos įdomaus skonio vynais, tačiau šioje šalyje taip pat daromi ir pasaulinės klasės raudonieji itin brangūs vynai. Nors tradiciškai Čilė asocijuojama su „Cabernet Sauvignon“ ir „Merlot“ rūšių vynais, „Pinot Noir“ iš vėsesnių Čilės teritorijų taip pat vis dažniau vertinamas itin palankiai.

Kaip ir daugelis kitų Naujojo pasaulio šalių Čilė turi savitą skiriamąjį bruožą – „Carmenere“ vynuogių rūšį, kadaise augintą Prancūzijos Bordeaux regione. Manoma, kad Europoje šios rūšies vynuogės išnyko XIX a. dėl filoksera protrūkio, o XX a. dešimtajame dešimtmetyje Čilėje jos atrastos iš naujo. Iš vienos pusės atsiremiantys į Ramųjį vandenyną, o iš kitos – į Andus, Čilės vynuogynai apsaugoti nuo filokseros, todėl čia kuo puikiausiai ir veši „Carmenere“ vynuogės.

Fotolia nuotr.

Čilės centrinis slėnis (El Valle Central) – apimties prasme viena svarbiausių vyndarystės teritorijų Pietų Amerikoje. Dar šis slėnis – vienas didžiausių vyndarystės regionų, besidriekiantis nuo Maipo iki Pietuose esančio Maule slėnio. Šio regiono plotas siekia 400 km ir apima kelių rūšių klimato tipus. Centrinio slėnio vyndarystės regionas dažnai painiojamas su geologiniu Centrinio slėnio regionu, kuris driekiasi per 1000 km tarp Ramiojo vandenyno pakrantės teritorijų ir Andų.

Nors Centriniame slėnyje auginamos skirtingos vynuogės, dominuoja tarptautinio pripažinimo sulaukusios „Cabernet Sauvignon“, „Merlot“, „Syrah“, „Chardonnay“ ir „Sauvignon Blanc“. Ne ką mažiau reikšminga ir vizitine Čilės kortele vadinama Carmenere. Šios rūšies vynuogės populiarumas čia prilygsta Malbec ir Mendoza rūšių reikšmei kitoje Andų pusėje. Vėsesni Centrinio slėnio kampeliai vyndarių taip pat aktyviai vystomi: ekpserimentuojama su „Viognier“, „Riesling“ ir netgi „Gewurztraminer“ vynuogių rūšimis.

Fotolia nuotr.

Kadangi vyndarystės apimama teritorija itin didelė, o regionai labai skirtingi, kažin ar Centrinio slėnio nuoroda ant vyno butelio leidžia numatyti, koks bus vynas. Be to, ant gausybės nepriklausomuose ir pripažintuose subregionuose (pavyzdžiui, Colchagua ar Cachapoal) daromų vynų etikečių kur kas dažniau nurodomas būtent specifinis subregionas, o ne bendras Centrinio slėnio pavadinimas. Dėl šios priežasties Centrinio slėnio pavadinimas dažniausiai nurodomas ant masinės gamybos vynų, daromų maišant skirtingų tiekėjų vyną.

Išskirtinumas

Kasablankos slėnio regionas garsėja gaiviais baltaisiais vynais, ypač – „Sauvignon Blanc“ ir „Chardonnay“, ir dėl čia daromų vynų kokybiškumo yra pelnęs pripažinimą. Be to, vėsesnio klimato atstovė vynuogė „Pinot Noir“ auginama pakrantės zonoje taip pat itin sėkmingai.

Fotolia nuotr.

Vos 30 km tolimiausiame kampelyje nuo Ramiojo vandenyno nutolęs Kasablankos slėnis itin stipriai veikiamas vėsios Humbolto srovės, vakarinę Čilės pakrantę pasiekiančios nuo Antarktidos. Vėsūs popietės brizai nuo vandenyno juda link kalnų Rytuose, užpildydami vakuumą, atsirandantį dėl Rytuose kylančio šilto oro. Vis dėlto priešingos krypties vėjai vakare nėra pakankamai stiprūs, kad suteiktų vėsią pabaigą Kasablankos dienoms.

Dėl skirtumo tarp Kasablankos ir piečiau esančių Čilės regionų prestižinis „Casa Lapostolle“ vyndarystės ūkis pasirinko šį slėnį išskirtinės kokybės vynuogėms auginti ir vėliau jas paversti „Cuvee Alexandre Chardonnay“ vynu. Šiuo metu regione auginamos baltos vynuogės – „Viognier“, „Gewurztraminer“ ir „Riesling“ – ir siekiama įrodyti, kad Čilę gali garsinti ne tik raudonieji vynai.

Fotolia nuotr.

KOMENTARAS

Vyno žinovas Gintautas Jašinskas:

Čilės vynai yra kitokie. Ir yra kelios to priežastys. Pirmiausia, – visame pasaulyje vynmedžiai auginami ne taip, kaip gamtos sutverta - juos tenka skiepyti prie laukinių vynmedžių šaknų. Nes XIX amžiuje, atsiradus garlaiviams, po visą pasaulį išplito kenkėjai, kurie naikino vynmedžių šaknis. Vynuogynai ėmė sparčiai nykti, negelbėjo jokios priemonės. Net manyta, kad vynuogynai išnyks. Tada sumanyta pabandyti vynmedžius skiepyti prie laukinių šaknų, ir vynuogynai buvo išgelbėti. O pats vynas tapo kitoks. Ne blogesnis, tiesiog kitoks.

O Čilė, kurią nuo viso pasaulio skiria vandenynas ir aukšti kalnai, yra šalis, į kurią tie kenkėjai nepateko. Ir galima sakyti, kad Čilė suteikia savotišką senųjų laikų produktą, tai ypač svarbu mėgstantiems natūralius produktus.

Yra vyno vartotojų, kurie stengiasi įsigyti vyną, „augusį“ ant savo medžio šaknų. Ir visa Čilė teikia tokį produktą. Žinoma, kitokį skonį kuria ir pati gamta, nes Čilės vynuogynai yra labai arti ekvatoriaus, kur saulė labai karšta, bet oras nekarštas, nes jį atvėsina šaltas vandenynas. Taigi šie du faktoriai čilietišką vyną išskiria iš kitų.

Fotolia nuotr.

Iš Čilės turime ne tiek jau daug vynuogių veislių, nes patys čiliečiai jų daug neaugina. Pas mus kaip raudonasis vynas yra „Cabernet sauvignon“, "Merlot“, „Carmenere“, baltasis - „Chardonnay“ ir „Sauvignon Blanc“. Be abejo, čiliečiai, suprasdami, kad jų produktas turėtų būti įvairesnis (juk Europoje yra tiek daug vynuogių veislių), pradėjo auginti daugiau vynuogių veislių, atgaivina net senąsias.

Tai, kas čilietišką vyną išskiria iš bendro konteksto, - jis dažnai tinkamas ragauti ir be maisto. Nes lyginant su vynu iš Senojo pasaulio, iš Europos, čilietiškas vyno skonis nėra nei toks rūgštus, nei toks „grubus“. Kadangi skonyje juntami vaisių, uogų aromatai yra labai sodrūs, čilietiškus vynus galima derinti su maistu, kuriame daug prieskonių, žolelių, aštrumo, kvapo, nes tik čilietiškas vynas gali atlaikyti prieskonių ataką.

Grilio patiekalai, gausiai prieskoniais pagardinti mėsos patiekalai su sodriai saldžiais padažais, aštrūs patiekalai šio vyno skonį daro šiek tiek švelnesnį. Rytų šalių virtuvės patiekalai (Vietnamo, Tailando) taip pat dera su čilietišku vynu.

Užsakymo nr.: PT_72532892

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis